Foto: Bobo
Začenja se peti teden stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Stavka, ki traja že 28 dni, je s tem postala najdaljša v zgodovini države.

Leta 1996 je stavka trajala 22 dni, leta 2002 16 dni, leta 2016 pa je trajala 27 dni. Zdravniki in zobozdravniki bodo podporo stavki v nekaterih zavodih izrazili na stavkovnih zborih.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana bo stavkovni zbor ob 7.30, na Onkološkem inštitutu Ljubljana in v splošnih bolnišnicah Celje, Ptuj, Novo mesto, Slovenj Gradec, Jesenice, Murska Sobota, Nova Gorica bo ob 8. uri, v izolski bolnišnici 15 minut pozneje. V celjski bolnišnici bo stavkovni zbor ob 10. uri, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa ob 9. uri, so sporočili iz Fidesa.

Sindikat Fides je 15. januarja 2024 začel stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Komentarji (28)

- (ni preverjeno)

Toga nega na svejti dvig plač starejšin zdravnikomp, vej pa majo dodatek na delovno dobo, delajo pa itak kak da bi v penziji bilij. Tej dvig bi radi specialisti keri so napravili nenormalne čakalne dobe. Pri njih je manj delaš več dobiš.

Tecumseh (ni preverjeno)

Ob nadaljevanju napadov na Rafo Izrael osvobodil dva talca

In reply to by - (ni preverjeno)

anti pevec (ni preverjeno)

Golazen janšistična. V ozadju je domobranec Ivan.

Surfeiter (ni preverjeno)

k bom velik bom domobranec
Branil bom dom pred kradljivimi komunisti

In reply to by anti pevec (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Seveda ni bilo tako dolge stavke, ker nikoli še ni bilo tako neumne in nesposobne vlade.

Včeraj so napovedali stavko tudi na številki 112.

Ko bo stavka se bo oglasil avtomat in prijazno povedal, da stavkajo.

V nujnih primerih pokličite pogrebništvo.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

janez janez (ni preverjeno)

No, ka tij mijsliš, što vse te stavke gor kuri???

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Hjaooo (ni preverjeno)

Gradijo vile stari 35 let, majo pocitniske kuce na morji, vikende na podezelji, vozijo avtoje vredne vec kak 30.000€, majo 2 meseca dopusta, keroga prezivljajo na Maldivaj itd. Ka lejko vec scejo? V kon je problem? Bi meli se privat jet-e? Sofere? Privat kujare in cistilke?

janez janez (ni preverjeno)

Aj ne seri ga, če pa služijo menje kak čistilke!!

In reply to by Hjaooo (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Doktorji štrajkajo že 20 let, samo z leta v leto je slabše. Enkrat štrakajo zaradi normativov, drugič plače. Skratka, nič ne bi delali in za to bi kasirali bajno plačo v javnem zravstvu, potem pa za nekajkratnik te plače še šušmarili v privatnem zdravstvu.

janez janez (ni preverjeno)

Točno tak!!

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

eh koji..... (ni preverjeno)

vsi doktori bi mogli biti plačani na efektivnost oz. produktivnost. začati pa z minimalcon. Pa hitro več nebi bilo čakalnih dob.

anti pevec (ni preverjeno)

Ko bo zdravniško delo primerno ovrednoteno in
zagotovljeni primerni pogoji dela
pa bodo zdravniki nehali štrajkati
Ti golobisti so vse zasrali
ker golob pač sere kjer koli more

In reply to by eh koji..... (ni preverjeno)

janez janez (ni preverjeno)

Ne seri ga!!!
Koronski dodatki so jih razvadili, delali niso nič (razen covid oddelkov, jasno),
dobivali pa dodatke, da se ti zavrti.
In tudi zdaj bi za čim manj, po možnosti nič dela prejemali enake cifre.
Doktori, DOVOLJ NAM JE, nam, pacientom!!

In reply to by anti pevec (ni preverjeno)

lapaj (ni preverjeno)

ne lapaj. gli ti pomniš ka je produktivnost. včil bi se da si odo v šolo naj ka zaj tu modruvleš namesto ka bi delat odo.

In reply to by eh koji..... (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Če stavkajo ali ne je isti način in obseg dela.

Asa4 (ni preverjeno)

Treba je vedeti, da se zdravniki odločimo za stavko šele, ko smo zares potisnjeni v kot. Dokler se je možno pogovarjati, ne stavkamo. Vse vlade do sedaj so se odzivale drugače kot sedanja. Nekatere so zdravnikom prisluhnile že pred stavko, tako da niti stavkali nismo. Vse so se tudi trudile izpolniti, kar so podpisale, razen sedanje. Sprašujemo se, ali je cilj neodzivnosti sedanje vlade želja, da se zdravstvo zruši?

. (ni preverjeno)

Urediti možnost zavarovanja v drugi državi, če v sloveniji ni mogoče. Pa odstaviti politike, ki nič ne uredijo. Keri kradejo pa jih spozapreti če že plačujemo policijo in sodstvo. Aja te tudi ne plačujemo.

Asa4 (ni preverjeno)

Število kirurških operacij se bo prepolovilo
Delale bodo predvsem urgence, vse drugo bo izredno težko dostopno.
Fotografija: Če bodo zdravniki pričeli delati 40 ur tedensko, kot vsi drugi javni uslužbenci, oziroma 48, kot zahteva od njih zakon o zdravniški službi, bodo to najbolj občutili v tistih bolnišnicah, kjer je kadra najmanj. Foto Leon Vidic Odpri galerijo
Če bodo zdravniki pričeli delati 40 ur tedensko, kot vsi drugi javni uslužbenci, oziroma 48, kot zahteva od njih zakon o zdravniški službi, bodo to najbolj občutili v tistih bolnišnicah, kjer je kadra najmanj. Foto Leon Vidic

milena-zupanic
Milena Zupanič
10.02.2024 ob 06:00
11.02.2024 ob 19:58
Če bodo zdravniki pričeli delati 40 ur tedensko, kot vsi drugi javni uslužbenci, oziroma 48, kot zahteva od njih zakon o zdravniški službi, bodo to najbolj občutili v tistih bolnišnicah, kjer je kadra najmanj. V UKC Maribor ocenjujejo, da bo zaradi umika soglasij za prekomerno nadurno delo anesteziologov odpadla približno polovica vseh kirurških operacij.

Najslabše stanje bo na žilni kirurgiji, kjer jim že v normalnih razmerah manjka polovica kirurgov, in na nekaterih drugih kadrovsko osiromašenih oddelkih.

Anesteziologi ozko grlo
Anesteziologi so že vsaj zadnjih deset let šibka točka UKC Maribor. Velika kriza se je pokazala leta 2015, ko jih je predvsem zaradi odhodov v Avstrijo ostalo v UKC Maribor le 18. Takrat so vodilni izračunali, da bi potrebovali vsaj 57 specialistov anestezije, da bi bolnišnica lahko izvedla ves program zdravljenj, dogovorjen z ZZZS. Pomanjkanje so najprej reševali s pogodbeno angažiranimi hrvaškimi anesteziologi, za tem z uvozom zdravnikov iz Srbije in domačimi mladimi specialisti.

Nekaj časa je bilo v Mariboru 44 anesteziologov, vendar jih je ponovno nekaj odšlo v Avstrijo, v ptujsko bolnišnico in k zasebniku. Zdaj jih je le 37 iz ur, kar pomeni, da jih je sicer po številu več, a med njimi jih je nekaj, ki prihajajo pogodbeno delat le po en dan v tednu. »Dejansko bi potrebovali okoli 70 anesteziologov, saj so se potrebe povečale.

Vedno več je starejših bolnikov in bolj zapletenih bolezenskih stanj, kirurških posegov, rakastih in drugih obolenj, pri katerih je potrebna anestezija,« je povedal Boris Rižnar, anesteziolog, ki vodi sindikat Fides v UKC Maribor. Ker anesteziologov ni dovolj, delajo že zadnja tri desetletja v večini vsak po 70 do 80 ur tedensko, kar jih izčrpava. Če bodo delali le 48 ur, bo kriza: kirurška dejavnost v UKC Maribor bo prepolovljena, je povedal.

»Kar se dogaja, vodi v razpad sistema. Urgence bodo še delale, za vse drugo pa bo izredno težko. Vse več zdravnikov iz naših krajev bo šlo v Avstrijo. Čez mejo bodo hodili tudi naši pacienti,« ocenjuje Boris Rižnar, UKC Maribor. Foto Tadej Regent/delo
»Kar se dogaja, vodi v razpad sistema. Urgence bodo še delale, za vse drugo pa bo izredno težko. Vse več zdravnikov iz naših krajev bo šlo v Avstrijo. Čez mejo bodo hodili tudi naši pacienti,« ocenjuje Boris Rižnar, UKC Maribor. Foto Tadej Regent/delo
Polovica specialistov ne bo delala nadur
V UKC Maribor je po besedah Rižnarja umaknilo soglasje za prekomerno delo najprej 250 zdravnikov specialistov, ko je vodstvo napovedalo, da bodo vsem prepovedali delo zunaj UKC, si jih je kakšnih deset premislilo. Torej jih bo približno 240 od 1. marca delalo le zakonsko predpisanih 40, skupaj z dežurstvi 48 ur na teden.

To je 53 odstotkov vseh zdravnikov specialistov, v bolnišnici pa dela poleg 462 specialistov tudi 180 zdravnikov, ki so še v učnem postopku - specializantov. Kakšne bodo posledice umika soglasij za prekomerno nadurno delo?

»Najslabše stanje bo na žilni kirurgiji, saj je tam že zdaj zapolnjenih le polovica zdravniških delovnih mest. Imamo le pet žilnih kirurgov, potrebovali bi jih deset. Druga velika težava bo že omenjeno zmanjšanje števila operacij zaradi premalo anesteziologov. Težave bodo tudi na intenzivnem oddelku, ker je tam najbolj zahtevno in najtežje delo in že zdaj zelo primanjkuje kadra. Problem so tudi sestre, ki odhajajo. Vsi gredo, kjer je lažje delo ali boljša plača,« je naštel sogovorec. Kaj bi pomagalo, da bi privabili več kadra?

Plače bodo uredile pogoje dela
»Naši zdravniki odhajajo v Avstrijo. Že nekaj jih dela v bolnišnici Wagna. Delo je v Wagni lažje, saj je to splošna bolnišnica, ki obravnava lažje bolnike kot UKC Maribor. Iz Maribora do tja imajo dobrih 20 minut vožnje z avtomobilom. Za redno delo 40 ur prejme anesteziologinja v Wagni 7000 evrov neto, dežurstvo ima plačano posebej.

Pri takih plačah ne moreš pritegniti svojega kadra nazaj drugače kot s povišanjem plač. Šele ko bomo imeli dovolj zdravnikov, se bodo sami po sebi uredili pogoji dela, pod čemer mladi v veliki meri mislijo na uravnoteženje službenega in zasebnega življenja,« meni Rižnar, ki si kot sindikalist že več kot 30 let prizadeva za povišanje plač zdravnikov v Sloveniji, tudi s stavkami od leta 1996 naprej.

Če bodo ambulante okrnjeno delovale ali se zaprle, bo vse več bolnikov iskalo pomoč na urgencah. Foto Voranc Vogel
Če bodo ambulante okrnjeno delovale ali se zaprle, bo vse več bolnikov iskalo pomoč na urgencah. Foto Voranc Vogel
»Treba je vedeti, da se zdravniki odločimo za stavko šele, ko smo zares potisnjeni v kot. Dokler se je možno pogovarjati, ne stavkamo. Vse vlade do sedaj so se odzivale drugače kot sedanja. Nekatere so zdravnikom prisluhnile že pred stavko, tako da niti stavkali nismo. Vse so se tudi trudile izpolniti, kar so podpisale, razen sedanje. Sprašujemo se, ali je cilj neodzivnosti sedanje vlade želja, da se zdravstvo zruši?« meni Rižnar, ki se ob tem spomni tudi grožnje ministra Bešiča, da bo prišlo do »totalne vojne«, če bi zdravniki stavkali. Takšno totalno vojno sedaj občutijo zdravniki skozi delovanje medijev.

V UKC Maribor polovica zdravnikov ne bo več delala nadurno.

Delali bodo 40 ur tedensko, kot zahteva zakon, in dodatnih osem za dežurstva.

Razpad sistema je pred vrati.

»V vseh treh desetletjih nismo prišli do ustreznega vrednotenja zdravniškega dela. Ko smo stavkali leta 1996, je bilo razmerje med povprečno plačo v državi in povprečno zdravniško plačo nizko in zelo podobno je tudi danes. Očitajo nam, da smo rušilci plačnega sistema javnih uslužbencev, a spreminjajo ga vsi drugi, mimo nas. V zdravstvu so se razmerja porušila, ko je minister Poklukar povišal plače medicinskim sestram, tako da so imele nekatere višje plače od zdravnika specialista.

Minister Bešič je povišal plače mladim zdravnikom, kar je prav, saj so imeli mizerne prihodke, a ne more imeti mlad zdravnik višje plače od svojega predstojnika. Hierarhija je porušena, tako se ne da delati. Sem pred upokojitvijo z vsemi napredovanji, ki so možna, v 61. razredu. Moja urna postavka je 17,6 evra neto na uro. Ko pridem k avtomobilskemu mehaniku, moram za uro njegovega dela odšteti trikrat toliko

PUŠIKAROVIČKA (ni preverjeno)

sedaj smo ga pa res najebali

In reply to by Asa4 (ni preverjeno)

rešitev (ni preverjeno)

Trbej pogledniti kak rešavlejo zdravstvo v Avstriji, nej pa kak bi ga rad pri nas Glas ljudstva in Dr. Jenull. Če nej mo si pomali vsi mogli zdravje rešavati čez mejo. Što koli je čeden je pa tak že zdavnaj odišo delat drugan, ge se ga bole ceni in bole pošteno plača.

GrizliMS (ni preverjeno)

Vsi mislijo da je poklic zdravnika tak bajen, vpis za MF je odprt, vpisat pa učit in bodo še oni imeli 20.000€ mesečne plače za nič dela!

GrizliMS (ni preverjeno)

Morate gledati koliko zasluži večina in ne nekaj 10. Večina nima niti 3.000 neto. To je mizernih ponižujoče za zdravnika!
Nimajo vsi 15.000€ kot peščica specialistov, ki se za to izobražujejo 30-40 let in imajo znanje, ki je zelo redko. In če ta specialsit nekaj narobe naredi, oseba umre. Če nekdo na blagajni pozabi zaračunat čigume, bo le manjša zmeda pri inventuri.

JozeTuk5ri 20e (ni preverjeno)

Pa ka če pacient umre to si nej napisal je isto kak če se trgovka na blagajni zmoti nikomi nikaj

In reply to by GrizliMS (ni preverjeno)

lapaj (ni preverjeno)

Ne modruj na pamet. Doktorov ni in noben noče bite nehvaležnomi narode. Vsak ma svojega doktora pa ga pobaraj zakoj štrajka. Lejko pa tude doktore za blagajno, trgovke pa v bolnice če je itak vseeno.

In reply to by JozeTuk5ri 20e (ni preverjeno)

zaposrat (ni preverjeno)

javno šolstvo je brezplačno....ka ste se te eni nej vpisali na medicino, če je res tak dobra plača!?
Dohtari, dol stavte vse vkup, pa naj nekdo končno začne misliti!

ernik (ni preverjeno)

plače dol, bencin opet gor, da se o elektriki ne menimo.....Golob s svojo bando, leto boš, še malo

LNZ (ni preverjeno)

Začenja se peti teden stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Stavka, ki traja že 28 dni, je s tem postala najdaljša v zgodovini države. Do zdaj je bilo zaradi stavke v bolnišnicah odpovedanih ali prestavljenih že blizu 7.000 terminov. Če bi vlada odgovorno pristopila k realizaciji podpisanih zavez iz podpisanih sporazumov, bi se tej številki lahko izognili. Zdravniki ne tekmujejo podiranje rekordov: gre za zahtevo po evropskem delovnem času in primerljivih delovnih pogojih. Za dostojanstvo zdravniškega poklica. Za ohranitev javnega zdravstva!

Hajdoše (ni preverjeno)

VSEM DATI ODPOVED PA KONEC STAVKE!!!

Starejše novice