Slika je simbolična.
Na Pediatrični kliniki v Ljubljani beležijo povečano število hospitaliziranih otrok.

Zdravnika Matjaž Homan, namestnik predstojnika pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, in Tatjana Mrvič, vodje službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb, sta danes v izjavi za medije predstavila razloge za povečano število hospitaliziranih otrok na ljubljanski Pediatrični kliniki. 

Kaj je vzrok?

»V zadnjih 14 dneh je sprejemov na otroško kliniko bistveno več. Razlog je v tem, da so bili vrtci leto in pol zaprti. Virusi so se v tem času zato težje prenašali, ob povečanih stikih otrok z vrstniki, pa je bolezni, povezanih z virusi, spet več,« razlaga Matjaž Homan. 

Ob sedmi uri zjutraj je bilo hospitaliziranih 99 otrok in 45 otrok, naročenih za sprejem. 

Vse več otrok zboleva za respiratornim sincicijskim virusom. Gre za virus, ki ogroža otroke, mlajše od enega leta. Ogroženi pa so predvsem otroci, mlajši od treh mesecev, zaradi velikosti dihalnih poti.

Virus huje prizadene tudi prezgodaj rojene otroke in otroke s prirojenimi srčnimi napakami. Teh otrok je zdaj na otroški kliniki bistveno več. Če so v preteklosti sprejeli povprečno 15 otrok, jih zdaj sprejmejo okoli 30. Številke so take, kot so bile januarja ali februarja, sta izpostavila zdravnika.

Na intenzivni enoti so na Pediatrični kliniki trenutno hospitalizirani štirje otroci, ki potrebujejo mehanično ventilacijo. Ostali otroci potrebujejo predvsem terapijo s kisikom ali infuzijsko zdravljenje.

Respiracijski sincicijski virus je nevaren tudi za starostnike in pri njih so ob okužbi pričakovani zapleti. 

Koronavirus na otroški in infekcijski kliniki 

Otroka s to boleznijo lahko zdravijo na otroški ali infekcijski kliniki, kraj zdravljenja je odvisen od števila prostih postelj. Če ima otrok pridružene bolezni, ga zdravijo na pediatriji. 

Na otroški kliniki sta trenutno dva otroka, ki sta okužena s koronavirusom, eden izmed njiju je star dober mesec dni in potrebuje mehanično ventilacijo, predvsem zaradi okužbe z respiratornim sincicijskim virusom.

Drugi je star 12 let in ima onkološko bolezen. Oba otroka zdravijo z dodatni biološkimi zdravili. 

Na infekcijski kliniki so hospitalizirani štirje otroci s koronavirusom, dva izmed njih sta dojenčka. 

Težava ni pomanjkanje postelj

Trenutno najbolj bolnim otrokom lahko zagotavljajo ustrezno zdravljenje, kljub temu pa še vedno na vseh oddelkih potrebujejo več kadra

Na intenzivni enoti je devet otrok, kapaciteto imajo do 14 otrok. Hospitaliziranih je 99 otrok, kapaciteto imajo do 170 otrok.

Težava ni v posteljah, ampak v zagotavljanju zdravstvenega kadra, predvsem zdravnikov in medicinskih sester, sta v današnji izjavi izpostavila zdravnika. 

Covid oddelek za otroke

Na otroški kliniki so vzpostavili covid oddelek, kjer je šest postelj, namenjenih izključno otrokom, ki so okuženi s koronavirusom in imajo druge osnovne bolezni. Tam so hospitalizirani tudi otroci, pri katerih sumijo na okužbo s koronavirusom, dokler ne dobijo negativnega izvida. 

Otroke, ki imajo izključno koronavirus in nobenih drugih bolezni, zdravijo na infekcijski kliniki. Trenutno so tam hospitalizirani trije dojenčki, ki imajo izključno koronavirus.

Zdravniki pozivajo, naj mlajši otroci ostanejo doma, naj ne hodijo v vrtec, še posebej če imajo starši doma dojenčka. Majhni otroci so namreč bolj podvrženi težjemu poteku bolezni.

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

Lažete. Deca majo drüjge respiratorne viruse, nej pa Covid. Vzrok pa so ravno Covd ukrepi. Leto in pol dolgo zaprtje vrtcov in posledično zmanjšana odpornost otrok. Tak ka so dejansko za te okužbe krivi ravno Covid ukrepi.

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Lp Karl Marx

Otrok je testiran, test pokaže Covid pozitiven.
Diagnoza Sifilis???
Ajde majmune, te zadeve so preresne, da bi Ti samo tako sral po zdravnikih.
Če imaš v možganih LUFT ne rabiš biti zato drugim nevoščljiv. Imel si priložnost pa si v življenju napredoval le do meja lastne pameti. Jebejo Te lastni možgani, verjetno hudo zamaščeni.

Lnoč

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

proprof (nepreverjen)

De mel enkrat deco pa te naj bao pameten! Naj njegovome diteti diagnosticerajo vneti slepic pa te naj on povej ka nej ka dejte ma
vrasceni noht ka on to presto na Facebooki
Eni ste rejsan nej ka bi po ton sveti odli. Nejste mogli niti poklicne srednje sole zgurati ale zdaj ste taksni profiji

In reply to by Rdečeberzijanec (nepreverjen)

lppapao (nepreverjen)

se je pa nenormalno povecala bakterijska pljucnica. iz razloga nosenja mask, kjer se v vlaznem in toplem zavetju razvijajo bakterije, ki jih ljudje potem vdihavajo. Masko ce ze, potem najvec pol ure na dan ali manj.

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Lp lppapao

Interesantno, da zdravniki in ostalo medicinsko osebje, ki sodeluje pri operacijah nimajo nenormalno dosti "bakterijskih pljučnic". Verjetno preventivno jemljejo antibiotike?!! Ali??
Daj ne sramoti se po spletu, izpadel si totalna BUDALA😎😎😎.

Lnoč

In reply to by lppapao (nepreverjen)

maskica (nepreverjen)

Nej si se cul ka doktori, medicinsko osebje, veterinari in ostali masko nosilci zivejo tan do 35-40 leta?! Te pa pokrepajo zaradi nesenja mask. Mi ka pa mamo masko 5-10min na den v trgovini pa nemamo niti leto ale dvej pred nami. Facebook logika :D

In reply to by Rdečeberzijanec (nepreverjen)

operacijski (nepreverjen)

Dober večer g.Rdečeberzijanec
Kot prisoten pri veliko operacijah sem seznanjen s konstantnim nadomeščanjem zaščitnih mask pri kirurgih in asistentskem osebju, katere le ti uporabljajo v sterilnem okolju in se jih po kratkotrajni uporabi zavrže in nadomesti z novimi, čistimi maskami. V operacijskih dvoranah je prisotnost bakterij na nivoju nič, razen v primeru bakterijske okužbe pacijenta, kar pa zaradi čistih mask za enkratno uporabo nima vpliva na osebje. Drugače pa je pri uporabi mask izven sterilnega okolja, kjer se maske kot po pravilu ne nosijo pravilno, niti se ne menjajo po priporočenem času. Še več, ena in ista maska se nosi po več tednov, kar seveda teoretično lahko pripelje do nastanka baketrijskih gojišč v maski in posledično s tem povezanih baketrijskih obolenj.
Hvala za razumevanje in lep pozdrav

In reply to by Rdečeberzijanec (nepreverjen)

kellyy (nepreverjen)

Torej so pa lidje bedaki ka so prepametni in nosijo eno ta isto masko vec dni namesto ka bi upostevali stroko in menjavali maske. V trgovini pa so tak nej vec kak 20 minut. Torej ce bi upostevali napotke in navodila ne bi bil problem. Ampak ja, lidje kak lidje, vsi prepametni ka bi steli navodila te pa se zgodi ka se zgodi. Tak kak za maske tan za Covid

In reply to by operacijski (nepreverjen)

_______ (nepreverjen)

Operacijski…bravo, zelo lepo razlozeno kako in kaj, vupan ka de of rdeci……. modrijas zgoraj razmo ka si napijso. Eni enostavno mejsajo vse po vrste.

In reply to by operacijski (nepreverjen)

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Lp_______

Srat papir tudi po enkratni uporabi odvržeš, čeprav je druga stran še neuporabljena. Enako velja za maske. Ker si pa Ti glup ko TOČAK, delaš točno tako kot je "operacijski" napisal, nosiš jo pod SURLO tako dolgo dokler Ti gumica ne poči😷😷😷.
Predlagam, Ti da se nehaš SRAMOTITI.😨😨

Lnoč

In reply to by _______ (nepreverjen)

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Lp operacijski

Firme, šole, javna uprava, policija,socialne ustanove itd., so polne mask, naj jih tam uporabljajo v skladu z zapisani (Nijz je tudi dajal ves čas podobna navodil, o pravilni uporabi...na nosu). Osebni nakup mimovrste.com, 100 kom 3,60 eur dovolj za cel mesec.
Neodgovorno prebivalstvo.....kaj narediti s🔨🔨🔨po tikvi😆😆😆😆

Manj jamranja.....pa več iskanja rešitev😷😷😷

Lnoč

In reply to by operacijski (nepreverjen)

_______ (nepreverjen)

Rdece….tij samo neka bluzis, ka ntma nej repa in nej glave. Prosin presti se komentsr v keron je lepo razlozeno glede madk in kak jih nosijo doktori v casu operacije. Ali ti razlozin tak ka de za tebe primerno, ka bos razmo? Ge san nigi nej omrjno ka terbrj eno masko nosite cejli mejsec…evo opet neka skup mejsas pa bluzes, tij nekaj mocnoga jemles ka ti tsk dogaja.

In reply to by Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Lp ______

Diagnoza 100% potrjena,; glup ko TOČAK.
Ti si še enkrat preberi, pa ne boš ugotovil v čem je poanta posta, ker si glup ko TOČAK🐑🐑🐑
Ldan

In reply to by _______ (nepreverjen)

_______ (nepreverjen)

Majster tebe redno pere, ka boga gemles ka takso s tebof dela? Frajer za racunalnikon je pa lejko sake, v zijvo pa ne vupas komunicejrate z niken….bi te rad vido ce bi vupal to v obraz povedate, no mogoce ce bi te mamica za roko drzala.

In reply to by Rdečeberzijanec (nepreverjen)

narodnjakinje (nepreverjen)

Včasih smo imeli večje bolnice: "Kljub 3600 hospitalizacijam niso razglasili epidemije gripe". Zanimivo? ali samo takrat nismo dobili sveze natisnjenih evrov za delanje panike?

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Lp narodnjakinje

Razloži kaj pomeni "Včasih smo imeli večje bolnice"?????

Lnoč

In reply to by narodnjakinje (nepreverjen)

Janssen Killer (nepreverjen)

Razloži kaj pomeni "Včasih smo imeli večje bolnice"?????
.
Verjetno to ka pri 3600 hospitalizejranih in okuženih z viruson gripe nejsmo meli kolapsa zdravstvenoga sistema, ostale medicinske storitve so normalno delovale. Tak ka se tudi meni zda ka smo te meli vejče bolnice. Ali pa bole sposobno zdravstveno osebje ali pa smo pač bili navajeni glede na to ka je epidemija gripe prisotna že desetletja. Pa se nišče kaj dosta okoli toga prlej nej sekejro.

In reply to by Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Lp Janssen Killer

Kako zdaj, so bile večje bolnice ali pa se Tebi kot si sam zapisal samo "zdi". Jeboti pas mater v CELI EVROPI je bil kolaps, pa te se ti zdi da so tam tudi imeli večje bolnice....ali???
Nehaj delati MAJMUNA iz sebe😎😎😎.

Lnoč

In reply to by Janssen Killer (nepreverjen)

_______ (nepreverjen)

Kolaps mas tij v tvoji glave ze en cas.

In reply to by Rdečeberzijanec (nepreverjen)

narod je čuda (nepreverjen)

Sami genialci pa v komentaraj, fala van za vaše modre besede, kaj bi le brez vas, luzeri eni. 😂😂😂😂

KRIVEC SE ZNA (nepreverjen)

Vsi tisti ka ste tak zagovarjali in zahtevali, da vse mora biti odprto, šole, vrtci, si to pripišite na svojo vest.

treskavica (nepreverjen)

Bokibogme mi je žao lidij keri morejo s tebov živeti.

In reply to by KRIVEC SE ZNA (nepreverjen)

Jihgfxzzr (nepreverjen)

KORONA NATEG IN PREVARA ČLOVEŠTVA!!!!!!

Lvhjjhh (nepreverjen)

Zdaj do še deco začali klati za 50 tisoč evrof!

Gees (nepreverjen)

Celo poletje ni bilo o virusu nic slisati, zdaj pa ko je javna uprava, zdravstveno osebje, etc… koncali z dopusti pa de je zopet zacela ta histerija… ce ti strokovnjaki mislijo da je cepljenje resitev naj uzakonijo le to, ter posledicno prevzamejo odgovornost. Ce pa tega ne upajo pa morajo prepustiti odgovornost za svoje zdravje vsakemu posamezniku, brez prisile!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice