Za preprečevanje širjenja koronavirusa se osebam, ki so bile v tveganem stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba, izvaja karantena na domu. Ta traja deset dni od zadnjega visoko tveganega stika.

Med izjeme zaradi visoko tveganega stika z okuženo osebo spadajo tiste osebe, ki so prebolele covid-19 in je od začetka bolezni minilo manj kot šest mesecev oziroma 180 dni. 

Pod visoko tvegani stik se šteje:

  • če oseba z okuženim bolnikom biva v skupnem gospodinjstvu,
  • če je bila oseba z okuženim na razdalji manj kot dva metra in več kot 15 minut,
  • če je oseba prišla v fizični stik ali v stik z izločki bolnika, kar zajema rokovanje, objemanje in uporabo skupnih predmetov,
  • če je oseba bila z okuženim v zaprtem prostoru več kot 15 minut, kar pomeni skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi, skupna malica,
  • če je oseba z okuženim potovala v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot dva metra. 

Kot izjema za karanteno veljajo še osebe, ki so bile cepljene proti covid-19, vendar od vzpostavitve zaščite ni minilo več kot devet mesecev.

Zaščita se vzpostavi sedem dni po drugem odmerku cepiva Pfizer, 14 dni po drugem odmerku cepiva Moderne in cepiva Janssen ter 15 dni po drugem odmerku cepiva Astrazeneca.

 
Zadnja izjema pred karanteno pa so prebolevniki covid-19, ki so bili v obdobju šestih mesecev od začetka bolezni cepljeni z enim odmerkom cepiva in je od cepljenja minilo manj kot devet mesecev. 
 

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Deca so bili v šoli v karanteni pa zadnji dan je njz poslo naj podpišejo ka so jih oni obvestili. Zadnji den so dali navodila. Super sistem. Če bo 10 let korouna se znan slo venci naučijo kak bi bilo najboljše, delali bojo pa itak po svoje.

penzionist (nepreverjen)

smo v istem gospodinjstvu, uporabljamo iste prostore, razen spalnice ..... korono (november 2020) je imela mama in hčerka, jaz in žena pa ne in zdaj verjemi stroki, ki taki sili v cepljenje.

penzionist (nepreverjen)

......ki TAKO sili v cepljenje.

ja rejsan je

Še ena dobesejdno smejšneca... Človek, štere zaslüjže prejk trestepejt milijounof dolarof somo od pogodbe za špilanje košarke, ma takše fore! Človek, štere je odo na fakulteto. Un ma četrtino indijanske krvij, Indijance so precek sumnjijčave gledej cepijv "bejleh", ka majo gledej zgodovine slabe izkušnje z njime, ale seeno.
Ges se več nite ne čüden, ka dosta nešeh internetneh stručkojof trdij, ka te s testejranon rijvajo antene v nous, pa s cepijvon dobijš mikročijpe...
https://ekipa.svet24.si/clanek/kosarka/mednarodna-kosarka/61517bb0bbe25…

Starejše novice