Slika je simbolična.
Vlada je na včerajšnji seji sprejela izhodišča za pripravo rešitev za vračilo plačanih glob in stroškov prekrškovnih postopkov zaradi kršenja covidnih pravil.

Kot je na novinarski konferenci po včerajšnji seji vlade dejala pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, bo poseben zakon pripravljen najpozneje do konca januarja, lahko pa že prej.

Plačane globe bodo povrnjene

In sicer zakonsko bodo uredili podlago za vrnitev vseh plačanih glob, stroškov prekrškovnih postopkov in stroškov postopkov prisilne izterjave v zvezi s tistimi prekrškovnimi postopki, ki so bili v času epidemije uvedeni na temelju nezakonitih ali neustavnih pravnih podlag.

Tekoči prekrškovni postopki se bodo medtem ustavili, prav tako se bodo ustavili postopki v zvezi z opravljanjem dela v splošno korist, postopki izvrševanja nadomestnega zapora oziroma postopki prisilne izterjave globe ter postopki izterjave stroškov prekrškovnega postopka.

Denar se bo oškodovanim vrnil avtomatično

Postopek vračanja glob in stroškov postopka se bo po besedah ministrice vodil po uradni dolžnosti, torej avtomatično, ne da bi prizadeti posamezniki morali kakorkoli ukrepati sami.

Cilj vlade pri tem pa je, da vračanje glob in stroškov poteka čim bolj enostavno in centralizirano, tako da bodo prizadeti posamezniki avtomatično dobili izračun, ki mu bodo lahko ugovarjali, je pojasnila Švarc Pipan.

Avtomatizirano bo nato tudi samo izplačilo plačanih glob in stroškov, kar bo po besedah ministrice potekalo podobno kot pri izračunu in vračilu preplačane akontacije dohodnine.

Finančna sredstva v ta namen se bodo v celoti zagotovila iz državnega proračuna

Neupravičenih glob je bilo čez pet milijonov evrov

V prekrškovnih postopkih je bilo sicer po navedbah ministrice naloženih za nekaj čez pet milijonov evrov glob, doslej prostovoljno plačanih jih je bilo okoli 1,7 milijona evrov. In približno na toliko je po besedah ministrice ocenjen tudi znesek, ki ga bo treba vračati.

Ministrica je dodala, da je to približno 30 odstotkov vseh izrečenih glob, k temu pa je treba prišteti še stroške samih postopkov. Ostalo so zneski glob, ki so še v postopkih prisilne izterjave.

Z uveljavitvijo zakona pa bo dana zakonska podlaga, da se tudi ti postopki prisilne izterjave ustavijo, je še pojasnila.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Golobinjek (nepreverjen)

Ja, to pa je res nekaj s čemer se je treba vladi ukvarjati...da so zdaj zabili še nekaj 100keur našega denarja da so našli način kako enim ki so apriori proti spoštovanju pravil vrniti kazen. Po celi EU ukrepi vendar samo pri nas tak cirkus s kolesaeji. Ja, je treba dolg volivcem vrniti...

xyz123 (nepreverjen)

Če ti začneš izdajati kazni brez zakonske podlage, kot je to počel Janša in njegovi, potem je pravično, da se vrne ljudem denar. Še bolj pravično bi pa bilo, da bi prejšnja oblast prevzela vse stroške povezane s tem ... ne pa da moram jaz kot davkoplačevalec plačati za njihovo nesposobnost ...

In reply to by Golobinjek (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Z nacizmom smo opravili, upam, da za vedno. Zato bo sedajšnje obdobje z normalno vlado, popravilo krivice.

In reply to by xyz123 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Točno tako.

In reply to by xyz123 (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

Kelkokrat te ešče tou ponavlali, levaki.... Dejstvo je samo eno; takše ukrepe, v Avstriji in Nemčiji tudi dosta ostrejše, smo meli po cejloj EU.... Če bi bilij, vij, levaki v tiston časi na oblasti, bi bilij ukrepi isti, či nej ostrejši.... Vse fkup je zakujala Ursula von den Pfizzer, glij tak kak Ukrajino pa "ukrepe" prouti Rusiji.... Te levaki čez 4 lejta ponosni na tou, ka pošijlate orožje v Ukrajino, torej ste trgovci z orožjon????? Nej, tiho te kak miši!!!!!

. (nepreverjen)

Trgovci z orožjem, so preoblečeni bivši levaki. Se ve kdo.

In reply to by anton77 (nepreverjen)

Ohjoj (nepreverjen)

Dej mi Micka pejneze nazaj... 😁👏

ZMEŠANI golobinjek (nepreverjen)

Huligani, ki so razbijali po Ljubljani, zapirali ceste, napadali novinarje in to 142 krat SO ZA TO NAGRAJENI in vsi delovni ljudje z vašim denarjem, TO JE KONEC PRAVNE IN DEMOKRATIČNE DRŽAVE. Ajde vaški narod izven Ljubljane vsi v Ljubljano, razbijajte, kradite čaka vas državna na nagrada. KAKO LEPO JE DELITI TUJ DENAR, BOG NAM POMAGAJ.

. (nepreverjen)

Demokratično državo razbijajo preoblečeni dolgoprstni levaki. Kradejo davkoplačevalski denar za referendume.

In reply to by ZMEŠANI golobinjek (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Na koncu vedno zmaga pravica nad krivico in prav je tako. Pa bo bivši diktator besnel in twital.

Starejše novice