Revija Finance Manager je tudi letos sestavila seznam najbogatejših Slovencev, na katerega se je uspelo uvrstiti tudi nekaterim Pomurcem. Kdo so torej Pomurci, ki so na letošnjem seznamu najpremožnejših in koliko denarja imajo pod palcem?

Stoterica najbogatejših Slovencev ima pod palcem 8,1 milijarde evrov, kar je nov rekord. Premoženje 100 najbogatejših se je v zadnjem letu povečalo za 15 odstotkov oziroma približno milijardo evrov, ugotavljajo pri reviji Finance Manager.

Skok pri skupni vrednosti premoženja je sicer za spoznanje manjši kot lani, ko je dosegel okoli 1,3 milijarde evrov, vseeno pa je po ugotovitvah avtorjev lestvice precejšen glede na pocenitve na delniških trgih.

Odgovor za vnovično povečanje premoženja vidijo v ogromnih lanskih dobičkih, ki so bili glede na napovedi pred tem pogosto presenečenje, hkrati pa v številnih podjetjih v lasti najpremožnejših trdijo, da jih bodo letos ponovili ali presegli.

Poleg tega pri reviji Finance Manager izpostavljajo, da gre za podjetja, ki so zaradi trdnih bilanc bolj odporna proti oteženim razmeram. Številna so praktično brez dolga, imajo dober položaj na trgu in so zelo dobičkonosna.

Meja za vstop na lestvico se je ob skupni rasti premoženja z lanskih 27,7 milijona evrov povišala na 33,3 milijona, avtorji lestvice pa so našteli približno 200 posameznikov s premoženjem, večjim od 20 milijonov evrov.

Na vrhu letvice še vedno kraljujeta zakonca Login

Vrh lestvice sicer že nekaj časa ostaja nespremenjen. Zasedata ga Iza Sia Login in Samo Login, ki glavnino svojega premoženja črpata iz kupnine ob prodaji razvijalca iger Outfit7 in dividend, ki sta si jih v letih lastništva izplačala iz družbe.

Njuno skupno premoženje sicer pri Finance Manager še naprej ocenjujejo na 690 milijonov evrov.

To je deset najbogatejših v Sloveniji:

1. Iza Sia in Samo Login - 689 milijonov evrov
2. Družina Šešok - 300 milijonov evrov
3. Boštjan Bandelj - 295 milijonov evrov
4. Družina Lah - 266 milijonov evrov
5. Vesna in Dari Južna - 227 milijonov evrov
6. Joc Pečečnik - 218 milijonov evrov
7. Damian Merlak - 212 milijonov evrov
8. Marko Pistotnik - 210 milijonov evrov
9. Sandi Češko in Livija Dolanc - 205 milijonov evrov
10. Ivo in Anastasia Taja Boscarol - 193 milijonov evrov

41. mesto: Družina Puklavec - 57,6 milijonov

Med 100. najbogatejšimi Slovenci pa so tudi tri pomurske družine oziroma podjetja.

In sicer najvišje med Pomurci, na 41. mestu najpremožnejših Slovencev se je znašla družina Puklavec, ki skupno poseduje premoženje v vrednosti 57,6 milijonov evrov

Kot navajajo Finance Manager, je zgodbo najbogatejših začel pisati že Vladimir Puklavec, ki je bil do smrti (premoženje zato pripisujejo družini Puklavec) polovični lastnik holdinga Gasfin Group s krovno družbo Gasfin in investicijsko roko te družbe Gasfin Investments. Obe podjetji imata sedež v Luksemburgu. Največja naložba skupine je 40-odstotni delež v TGE Gas Engineeringu. Podoben delež je imela skupina tudi v družbi TGE Marine Gas, ki projektira tankerje za utekočinjene pline in je bila leta 2016 prodana za 175 milijonov evrov japonskemu ladjarju Mitsui Engineering and Shipbuilding; Gasfin je za svoj delež prejel 68 milijonov evrov kupnine, s katero je nato začel razvijati nove dejavnosti, tako da je neposredno ali posredno lastnik še v nekaj drugih podjetjih, ki se prav tako ukvarjajo s plinsko dejavnostjo.

Člani družine Puklavec so se medtem leta trudili uspeti tudi v vinarstvu. Vladimir Puklavec je bil neposredno 15-odstotni lastnik Puklavec Family Wines Holdinga, kjer imata preostanek lastništva omenjeni luksemburški družbi. Gre za krovni holding, pod njegovo streho so družbe Ljutomerčan, Puklavec Family Wines in makedonska Puklavec Family Wines Dooel. 

59. mesto: Družina Polanič - 48,2 milijonov

Družina Polanič je bila lani na lestvici 100 najbogatejših Slovencev na 61. mestu, letos pa se je zavihtela na 59. mesto. Svoje premoženje so iz lanskih 37,8 milijonov evrov letos povečali na 48,2 milijonov

Družina sicer poseduje s poslovnim imperijem, ki ga je zgradil Stanko Polanič skupaj s partnerjema Jožefom Horvatom in Antonom Ravničem, obsega pa gradbeni in kmetijski del.

Gradbeno podjetje Pomgrad v Murski Soboti je naslednik nekdanjega socialističnega gradbenega podjetja Pomurje, v katerem je bil Polanič v osemdesetih letih direktor, šel pozneje na svoje in ga leta 1998 s partnerji prevzel 'od zunaj'. Po nekaj prevzemih v gradbeni panogi so kupili tudi bližnje Kmetijsko gospodarstvo Rakičan, današnjo skupino Panvita.

Kot navajajo Finance Manager, v Panviti po novem, prek podjetja iTok, kot lastnika najdemo tudi sinova Petra in Iztoka. Kot menedžerja sta oba sinova že nekaj let vpeta v očetov poslovni imperij, Peter je direktor Panvite, Iztok pa predsednik uprave Pomgrada. Po prevzemni ponudbi podjetja Regal, ki je v večinski lasti družine Polanič, leta 2020 za delnice Panvite je njihov delež letos znašal okroglih 50 odstotkov.

100. mesto: Družina Karoly - 33,3 milijonov

Na zadnjem mestu lestvice najbogatejših Slovencev, torej na 100. mestu, se je tokrat z 33,3 milijoni znašla družina Karoly, ki je sicer napram lanskemu letu padla za pet mest, a se je njihovo premoženje kljub temu povečalo. Lani so z 28,3 milijona evrov pristali na 95. mestu lestvice.

Družina Karoly ima sicer podjetje GMT, ki se ukvarja z uvozom, distribucijo in prodajo avtodelov ter je zastopnik za prodajo motornih olj znamke Castrol v Sloveniji, Srbiji, Bolgariji in na Hrvaškem. Podjetje je ustanovil Vladimir Karoly z ženo Ido leta 1992 v Murski Soboti, zdaj pa sta solastnici tudi hčeri in s simboličnim deležem še zet Tomaž Gider, ki je prokurist podjetja.

Leta 2014 so Karolyevi prevzeli še družbo Adel, ki se ukvarja s prodajo avtodelov, leta 2019 pa še ljubljanskega tekmeca IST Avtodeli.

Prihodki skupine GMT so po upadu v koronskem letu 2020 lani poskočili za 18 odstotkov, na doslej rekordnih 107,7 milijona evrov, čisti dobiček pa so povečali za krepko polovico, na 3,8 milijona evrov, kar je največ po letu 2017. 

Najbogatejši Slovenci, ki so povezani s Pomurjem

Na lestvici pa najdemo med drugim tudi dva milijonarja, ki sicer nista Pomurca, a sta vendarle tako ali drugače povezana s Pomurjem oziroma pomurskim gospodarstvom. 

36. mesto: Iztok Lipnik - 59,9 milijonov

Na 36. mestu lestvice se je tako z 59,9 milijoni znašel Iztok Lipnik, ki sicer ni Pomurec, a je lastnik 30 odstotkov družbe Elrad International, ki deluje v Gornji Radgoni. 

Podjetje Elrad International izdeluje elek­tronske sklope za končne izdelke na področju malih gospodinjskih aparatov, električnih orodij, bele tehnike in avtomobilske industrije. 

Poleg tega je Iztok Lipnik še četrtinski lastnik proizvajalke elektronske opreme za motorna vozila Elrad WS, so še zapisali pri Managerju

38. mesto: Matjaž Satler - 59,1 milijonov

Zgolj dve mesti nižje, torej na 38. mestu, pa je z 59,1 milijoni pristal Matjaž Satler, ki prav tako ni Pomurec, a je povezan z pomurskim gospodarstvom.

Prek podjetja MS Invest ima Satler v lasti polovico investicijske skupine MSIN, ki je konglomerat približno 20 podjetij. Največje so skupine odvisnih družb Cetis, KIG in Donit Tesnit ter odvisne družbe Hifi Colorstudio, GT Naložbe in Donep. Skupaj zaposlujejo okoli tisoč ljudi.

Lani so prek škofjeloške družbe EGP, ki sodi v skupino Cetis, na Hrvaškem kupili še Neograf. Predlani pa so prvič vstopili tudi v storitve, in sicer s prevzemom družbe Papilio iz Murske Sobote, ki prek podjetja Linija obvladuje Avtobusni promet Murska Sobota

Satlerjevi poslovni začetki sovpadajo še s certifikatno privatizacijo. Bil je sodelavec borzne hiše Nika, nato pa leta 1994, ko je LB Pomurska banka ustanovila Pomursko družbo za upravljanje skladov, postal njen direktor, še pišejo pri Finance Manager. Satler je preko podjetja Kremen tudi solastnik podjetja Paradajz.

Komentarji (21)

? in ? (ni preverjeno)

Lepo ste predstavili g.Polaniča samo nekaj ste pozabili napisat pri zunanjem prevzemu za lažje razumevanje je to tajkunski primer lastninjenja podjetja z stani bivših vadilnih.
Ja sedaj 48.2 miljona samo tukaj ste spet pozabili pripisat da jim grozi miljonska tožba države - SŽ zaradi dobave preslade kvalitete pragov pri obnovi železniške proge Pragersko - Pince.
Kaj v najslabšem primeru lahko tudi pomeni propat Polaničevega inperija

H2O4 (ni preverjeno)

nevoščlivost te nažira, spravi se nakj konkretnega delat

In reply to by ? in ? (ni preverjeno)

? in ? (ni preverjeno)

No no jaz imam kaj konkretnega pokazati kaj sem naredil in ustvaril z svojim delom.

In reply to by H2O4 (ni preverjeno)

Niko X (ni preverjeno)

Ne piši gluposti, Pomgrad pri pragaj nej nika kriv. Misliš ka bi tak tiho gratslo, če bi bil ka kriv. Malo so Ljubljnčani istrčali.
Je pa precej bedno, ka se takše stvari veseliš.

In reply to by ? in ? (ni preverjeno)

? in ? (ni preverjeno)

Gluposti naslov na portalu NECENZIJONIRANO.SI 22.10.2022
"40-milijonski glavobol za Stanka Polaniča in železnice"
Ne da bi se veselil samo to ni edini primer ko so dali slabso marko betona kot je bila naročen.

In reply to by Niko X (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

A je tebi bik v glavo. Prdnil da si takofuknjeni

In reply to by ? in ? (ni preverjeno)

gru (ni preverjeno)

V kolikor so vgrajevali neustrezen material, je bil za to odgovoren nadzornik gradbenih del na gradbišču.

In reply to by ? in ? (ni preverjeno)

NADZOR (ni preverjeno)

Ja seveda imaš prav vendar nadzornik ima papir kje se z garancijo 40 miljonov € Pongrad zavezuje da je ta materijal taki kot so bili zahtevani po razpis in sedaj če v letu dni Pongrad ne popravi nastale škode bo država-S.Ž. zahtevale to garancijo.
Vsaj jaz sem tako razumel nastalo sitoacijo iz tega članka.

In reply to by gru (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

...sakšemi, šteri si je milijonsko pemoženje ...ustvaro s svojimi rokami, sposobnostjo in poštenostjo...šče posebej či neje nikaj vkrau...pa svoje delavce pošteno plačau ...privouščin ka ma malo več pod palcon...tou bogatij šüršo drüjžbo...

biciklist (ni preverjeno)

Kaj z tem komentarjem ki si ga napisal upam da ne misliš tudi Polaniča
Drugače se strinjam in občudujem milijonarje ki so iz ničustvarili te €
Naprimer zakonca Logan, Pečečnik, Akrapovič, Pipistrel, Merlak, itd.

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Imaš prav. Ampak redki so ki svoje delavce pošteno plačajo.

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

Miš2022 (ni preverjeno)

Vceraj ste meli članek o donacijaj za invalida. Kolko so donirali naši milijarderi?

piaša (ni preverjeno)

verjtno ni mogoče zapisati, saj skoraj ni mogoče zapisati to veliko vrednost

In reply to by Miš2022 (ni preverjeno)

anton77 (ni preverjeno)

Nega telko decimalk....?

In reply to by piaša (ni preverjeno)

wopsksksk (ni preverjeno)

prodaja gramoza v obliki betona, asfalta ali samo pesek in kamni, ki ti ga poklanja narava res ni nek inetelktualni dosežek.

Tumpek (ni preverjeno)

Te pa daj tij kakšno intelektualno dodano vrejdnost tej drüjžbe ...

In reply to by wopsksksk (ni preverjeno)

STEFA1969 (ni preverjeno)
H2O4 (ni preverjeno)

napak, če hočeš biti v sloveniji milionar, moraš biti član lds-a, sedaj svobode, ljudje konservativnih nazorov v sloveniji zelo težko prodrejo

In reply to by STEFA1969 (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

EVO TE SPISEK POSREDUVLITE DOBRODELCEM, KERI CECAJO MALOGA CLOVEKA!

Gost1 (ni preverjeno)

Škoda, da v Premurju ni več podjetnikov. Zato so krive tudi občinarji in njihov pohlep po previsokih dajatvah.

sava (ni preverjeno)

Če se odseliš iz pomurja si nej več pomurec?

Starejše novice