Slika je simbolična.
V zadnjem času se vse bolj poslužujemo spletnega nakupovanja. V prvem četrtletju letošnjega leta je spletni nakup opravilo kar 63 odstotka prebivalstva starih med 16 in 74 let.

Statistični urad Republike Slovenije je izdal zanimivo statistiko glede spletnega nakupovanja Slovencev v letošnjem letu. Kot so ugotovili s pomočjo ankete, že več kot polovica prebivalcev redno spletno nakupuje.

Kaj pa so glavni motivi za spletno kupovanje in po katerih stvareh največkrat posežemo?

Spletno nakupovalo kar 63 odstotka prebivalstva

Glede na raziskavo statističnega urada je v prvem četrtletju letošnjega leta kar 89 odstotka oseb, starih med 16 in 74 let, uporabljalo internet.

Tri četrtine od tega je na internetu med drugim iskalo informacije o določenih izdelkih ali storitvah, 18 odstotkov pa jih je prodajalo izdelek ali ponujalo storitev. 

V 12 mesecih pred anketiranjem, torej od aprila 2021 do marca 2022, je spletni nakup, to pomeni, da so oddali naročilo ali kupili izdelek ali storitev prek spleta, opravilo kar 63 odstotka prebivalcev

V treh mesecih pred anketiranjem pa je vsaj en spletni nakup opravilo okoli 783.710 ali 50 odstotka prebivalcev.

Kot zanimivost, največ spletnih nakupov je bilo opravljenih v gorenjski statistični regiji, kar 72 odstotkov, najmanj pa v koroški, 55 odstotkov.

Med starostnimi skupinami je bil delež e-kupcev največji med 25 do 34-letniki in najmanjši med 65 do 74-letniki, še navaja statistični urad.

Prevladovali spletni nakupi oblačil, čevljev ali dodatkov

Anketiranci so sicer najpogosteje navajali, da so preko spleta kupili ali naročili fizične izdelke, predvsem oblačila, čevlje ali dodatke.

Skoraj polovica prebivalcev, torej 48 odstotkov je tako na spletu kupila ali naročila fizične izdelke, od tega tretjina, približno 33 odstotkov jih je kupila oblačila, čevlje ali dodatke (na primer torbico, nakit).

Nekje 13 odstotka vprašanih, je preko spleta naročilo kozmetiko ali izdelke za sprostitev ter ostalo športno opremo, torej ne športna oblačila. 12 odstotkov pa jih je kupilo zdravila ali prehranska dopolnila, ugotavljajo v Statističnem uradu Republike Slovenije.

Med spletnimi naročili je bila seveda tudi dostava hrane, ki je vse bolj priljubljena. Tovrstna naročila je opravilo približno 11 odstotkov prebivalcev, deset odstotkov anketirancev pa je preko spleta naročilo tudi pohištvo, dodatke za dom ali izdelke za vrt

Vse več je spletnih naročil storitev

Ne gre pa samo za izdelke, vedno bolj se odločamo tudi za naročila storitev preko spleta, na primer nastanitve, letalske karte, prevozi. 

Za primerjavo z lanskim letom, smo letos storitve preko spleta naročali v povprečju za štiri odstotke več storitev. Vsaj eno storitev preko spleta je torej naročilo 18 odstotkov prebivalcev.

17 odstotkov jih je rezerviralo nastanitev, 11 odstotkov jih je kupilo vstopnice za kulturne ali druge prireditve, štiri odstotke pa za športne prireditve.

Sedem odstotkov prebivalcev je preko spleta kupilo karto za letalo, avtobus ali vlak oziroma najelo prevoz, šest odstotkov pa jih je preko spleta sklenilo ali podaljšalo naročniško razmerje za internet ali storitve mobilne telefonije, še navajajo na uradu. 

S pomočjo spleta uporabljamo tudi ostale pretočne storitve, v prvem četrtletju je 29 odstotkov prebivalcev uporabljalo pretočne storitve, kot so na primer Netflix, Voyo ali HBO Max, in tako gledalo filme oziroma nadaljevanke na zahtevo. 16 odstotkov pa jih je z interneta preneslo glasbo, na primer prek YouTuba, SoundClouda.

Petina oziroma 20 odstotkov jih je prek interneta igrala ali prenašala videoigre.

Izdelke naročamo tudi iz tujine

Slovenci medtem še vedno najbolj zaupamo domačim spletnim trgovinam, glede na raziskavo je namreč kar 82 odstotka e-kupcev fizične izdelke kupilo ali naročilo prek spleta pri prodajalcih iz Slovenije.

Skoraj polovica, 47 odstotkov, jih je kupovala tudi pri spletnih prodajalcih iz drugih članic Evropske unije, 19 odstotkov pa pri prodajalcih iz držav zunaj unije.

Trem izmed stotih e-kupcev fizičnih izdelkov država spletnega prodajalca ni bila znana, 23 odstotkov kupcev pa je fizični izdelek kupilo pri fizični osebi, na primer prek spletne strani bolha.com, prodajko.si, eBay ali Facebook Marketplace, navajajo statistike.

Kaj je glavni razlog za povečanje spletnih nakupov?

Glede na odgovore anketirancev statističnega urada, so motivi za spletno nakupovanje različni.

82 odstotkov e-kupcev je odgovorilo, da spletno nakupujejo, saj s tem prihranijo čas, 56 odstotkov pa je mnenja, da se lahko s spletnimi nakupi prihrani tudi denar

35 odstotkov jih je kupilo izdelke ali storitve preko spleta tudi zato, ker jih v Sloveniji ni bilo mogoče dobiti, 25 odstotkov pa jih je tako zmanjšalo število nepotrebnih nakupov. 32 odstotkov kupcev se je za spletni nakup lažje odločilo na podlagi informacij o izdelkih in storitvah, ki so bile na voljo na internetu in jih v fizični trgovini ni.

Kar je zanimivo, pet odstotkov anketirancev je navedlo tudi, da so prek spleta kupili izdelke ali storitve, ki jih v fizični trgovini iz različnih razlogov ne bi kupili, to so na primer intimni izdelki, alkohol, zdravila.

Med vprašanimi je sicer v zadnjem času največ opravilo en do dva spletna nakupa ali tri do pet spletnih nakupov.

14 odstotkov jih je opravilo tudi šest do deset spletnih nakupov, deset odstotkov pa kar več kot deset spletnih nakupov, še navaja Statistični urad Republike Slovenije v zadnji raziskavi o spletnem nakupovanju.

Komentarji (15)

tuncika

Spletni nakup nikoli (ne vidiš, ne moreš preveriti delovanje, garancija ne deluje). Spletno nakupuje že več kot 60 odstotkov prebivalcev, glavni motiv finančni in časovni prihranek (po domače - lenoba iz naslonjača).

Travanarava (ni preverjeno)

Ma nemoj. Kak tij vse znaš

In reply to by tuncika

. (ni preverjeno)

tuncika ka pa motaš či se ne razmiš, či kupuješ pri preverjeni firmi maš se kak či bi kujpov trgovini. Ge kupuvlen adidas na polovico cejne preverjeno se ok.

In reply to by tuncika

.. (ni preverjeno)

Na eliekspresu imajo 10 krat nižje cene in stvari ki jih slo venci ne prodajajo. Akumulator amg 230 eur euroton 135 v nemćiji. Zato je eu da jim delamo promet.

In reply to by tuncika

akaloop (ni preverjeno)

in potem ste samo se korak od ukinitve papirnatega denarja, ki ga morajo nonstop tiskati in uvedbe digitalne valute, potem ste pa njihovi

skakal (ni preverjeno)

in potem kupis, ni v redu, ali poskodovano, spet pakiraj nazaj, oddaj paket, cakaj zamenjavo, cakaj dostavljaca, najboljse je vzeti v roke probas in ce je ok, kupis.
npr. sportni copati pa se kupujejo tako, da gre v trgovino, probajo, pomerijo in potem grejo domov in ceneje narocijo preko spleta. TO ni glih nakupovanje iz naslonjaca.

khmm (ni preverjeno)

Aha tak ka ti v Merkuri razmonteras pralni stroj pa ga probas? Daj daj 😂😂 Pa me praf zanima ce v Merkuri leze menjas stvar kak recimo na Mimovrste, pa ce v Merkuri dobis brez tezav pejneze nazaj in seveda, ce placas isto :) Med Boshovo pecico v Merkuri in na Mimovrste je recimo 280€ razlike?! Se splaca? Seveda ka SE!

In reply to by skakal (ni preverjeno)

voalaop (ni preverjeno)

kolikokrat pa v 1 letu kupis pralni stroj.? ali pecico?? v 10 letih mogoce 1x in to sedaj preko spleta.
in ja pejneze dobis nazaj enako kot vsepovsod drugje, ce ne, samo magicne besede uporabi in se takoj streznijo.
mimogrede Merkur je itak najdrazji, gres na ceneje.si in vidis katera trgovina ima najceneje.

In reply to by khmm (ni preverjeno)

hajdi (ni preverjeno)

je ok , lopovi so nasi uradni, mobo 40e iz kanade ,rokovanje20 ..carina 20e..20e postnina

Hojkol (ni preverjeno)

bullshit. saj pa so poštni stroški taki da se marsikaj ne splača naročiti. pa ne moreš vvideti, probati itd. če kaj ni dobro, se menja, spet stroški in čas...buuuushit

zvodnik milan (ni preverjeno)

a avfto pa ni strošek ko se peleš do trgovina
pa parking ki ga platiš

In reply to by Hojkol (ni preverjeno)

virok (ni preverjeno)

in kot da imajo vsi kreditne kartice, ko nekatere strani drugo ne sprejemajo, pa kot da starejši znajo nucat net. bedarija na kubik

. (ni preverjeno)

Virok za menej je nej bedarija ka dobin isto stvar 50% falej kak v klasični trgovini pa ka motaš s starejšimi, si majo koga ka jin tou zrikta.

In reply to by virok (ni preverjeno)

tutu (ni preverjeno)

Ceneje, ja... Kak zemeš. Za pralni stroj, ge znaš, ka se dobi, se splača poglednoti prek spleta in kupiti pri najcenejšon prodajalci. Drugače poznan tudi osebe, štere idejo v bauto, probajo določene stvari (npr zlatnino - prstane, copate, obleke) ka te znajo velikost in na konci koncov kupijo na spleti za falejšo ceno. Drakše je, večja je možnost za prišparanje, tak pri zlatnini, kak cotaj pa copataj. Ampak ka 56% lidij nakupuje zaradi nižje cene in 82 zaradi prišparanja časa, je naivnost in marketinški trik. Ponudiš en artikel za 3€ menje kak po bautaj in njemi prištepaš 4€ poštnine gor. Artikel košta menje, to je resan... Te si praktično prisiljeni kupiti še en artikel, šteroga mogoče načeloma sploj ne nucaš, samo ka prišparaš na pram baute. In te ti artikla prideta 6€ menje kak v bauti, plačaš pa 4€ poštnine in maš občutek ka si v rednon plusi. Te pa te nega doma, ti pošta ali DPD paket nalečej pri recimo Petroli pa moreš iti ekstra ta po njega. Ja, prišparanje časa...

Kak se dejansko prišpara čas pa penez pri nakupovanji? Napišeš si doj, ka nucaš in ideš v trgovino in kupiš SAMO TO! S ten si produk sigdar vido in mel v rokaj preden si ga kupo, prišparo si čas, ker nejsi lejto okoli po bautaj pa "gledo" in prišparo si penez, ker si kupo samo tisto ka nucaš in nej neka, ka si slučajno vido, medten ka si po bauti tavo... San siguren, ka če tak delaš, si lejko tudi kak nešče z minimalcon, privoščiš več (tudi boukše produkte) kak pa nešče, šteri zasluži neka več od minimalca pa "luta pa gleda" po bautaj vsak keden...

Opazovalka (ni preverjeno)

Najraje narocam na nemskem amazonu, ze kaksnih 10 let. Nakupujem oblacila, obutev, kozmetiko, elektroniko, alkohol. Nakupujem ko imam cas in vecje kolicine (npr.10 kosov mila, 10 samponov, itd.). Paket pride na datum, se nikdar ni bilo nic poskodovano, napacno ali nekvalitetno.

Starejše novice