Slika je simbolična.
Spletno nakupovanje v zadnjih dveh letih beleži neverjetno rast. Vas zanima, kakšne so navade Slovencev, ko pride do spletnega nakupovanja in katere kategorije izdelkov najraje kupujemo?

Na začetku pandemije koronavirusa se je več milijonov kupcev preselilo na splet in do leta 2021 je spletno nakupovanje postala navada ter nekaj povsem vsakdanjega.

Hkrati so se povečala tudi pričakovanja potrošnikov. Za potrošnike torej skorajda ni več ovir glede tega, kaj lahko in česa ne morejo naročiti prek spleta.

Potrošništvo postaja manj obremenjeno s tehničnimi, logističnimi in ekonomskimi omejitvami, kar potrošnikom omogoča nakupovanje, kadar koli in kjer koli želijo, v trgovinah ali na spletu.

Mednarodna storitev dostave paketov DPDgroup je že šesto leto zapored izvedla raziskavo: E-shopper barometer 2021. Gre za eno največjih raziskav o razvoju spletne trgovine in najnovejših trendih ter navadah kupcev, v kateri je sodelovalo 23.394 oseb iz 21 evropskih držav.

Ta je pokazala, da je so lani v Sloveniji redni spletni kupci predstavljali 46 odstotkov vseh spletnih kupcev pri nas. Njihovi nakupi pa so predstavljali kar 86 odstotkov vseh spletnih nakupov, tako pri nas kot na evropski ravni.

Ali s spletnim nakupovanjem prihranite?

Večina slovenskih spletnih kupcev meni, da spletno nakupovanje pomeni velik prihranek denarja in časa ter da je manj stresno kot nakupovanje v fizičnih trgovinah, kar je zagotovo eden izmed pomembnih razlogov za rast spletnega poslovanja.

Raziskava je pokazala, da so tri najbolj prodajane kategorije pri nas modni izdelki (58 odstotkov), čevlji (50 odstotkov) in kozmetika (48 odstotkov).

Vplivneži imajo velik vpliv

Slovenski spletni kupci so zelo aktivni tudi na družbenih omrežjih, ki igrajo pomembno vlogo na njihovi spletni nakupovalni poti kot vir informacij.

Kar 72 odstotkov vprašanih spletno trgovino izbere na podlagi družbenih omrežji in vplivnežev.

Priljubljena je dostava na dom

V DPDgroup so ugotovili tudi, da so splošno gledano ljudje še zmeraj zelo zadovoljni z dostavo. Najbolj priljubljen način dostave tudi v letu 2021 ostaja dostava na dom, celo bolj kot leta 2019.

Zanimivo pa je, da se v letu 2021 začne pogosteje uporabljati dostava v službo oziroma na delovno mesto.

Hkrati so opazili, da v Sloveniji še ni povsem razvito OOH omrežje (»Out of home«), kamor spadajo 'pickup' prevzemne točke in paketomati, med tem ko so v Evropi takšni načini prevzema paketov zelo priljubljeni.

Prevzem paketa na Pickup prevzemni točki je na drugem mestu po priljubljenosti, na tretjem mestu sledi prevzem v paketomatih. Kljub temu opažajo, da se trend tudi v Sloveniji iz leta v leto bolj razvija.

Preberite še:

Kaj so prednosti dostavnih služb?

Prilagodljivost in izbira eno urnega časovnega okna za dostavo ostajata glavni prednosti in preferenci za slovenske spletne kupce, sledijo izbira dostavnega roka, dostava naslednji dan in obveščanje po sporočilu in elektronski pošti.

Kar 42 odstotkov jih bi tako prej opravilo nakup, če bi vedeli, da paket dostavlja dostavna služba, ki ponuja eno urni časovni okvir dostave.

Vse od naštetega je kupcem pomembnejše, kot v letu 2019, zato so se v DPD tem trendom izjemno prilagodili.

Pomembna prednost dostavnih služb ostajajo tudi enostavna vračila. Raziskava kaže, da je deset odstotkov vseh kupljenih artiklov (pri nas in v Evropi) vrnjenih.

Kaj pa trajnost?

Še zmeraj ostaja glavni vir spletne trgovine vprašanje trajnosti. Zelene možnosti dostave zanimajo sedem od deset slovenskih rednih spletnih kupcev, 61 odstotkom vprašanih pa se zdi pomembna izbira blagovnih znamk in proizvajalcev, ki ponujajo bolj trajnostne možnosti.

Kar 68 odstotkov jih je celo pripravljenih zapustiti spletno mesto in bolj trajnostno možnost dostave poiskati drugje. 38 odstotkov slovenskih spletnih kupcev je pripravljenih plačati premium ceno za izdelke in storitve, ki so spoštljivi do okolja.

Raziskava je pokazala, da so pričakovanja potrošnikov postala višja in da so začeli vse več pozornosti posvečati detajlom, njihov fokus pa je zdaj poleg same dostave še na nekaterih drugih segmentih (kot so trajnost, alternativne lokacije za dostavo in podobno).

Družbena in okoljska odgovornost

Družbena ozaveščenost je kot posledica pandemije pripomogla k razmahu vestnega spletnega nakupovanja, h kateremu potrošniki vse bolj stremijo. Potrošniki bolj kot kdaj koli prej razmišljajo o vplivu svojih nakupov na njihove lokalne skupnosti ter svojo družbeno in okoljsko odgovornost, so še izpostavili pri DPDgroup.

Komentarji (1)

. (ni preverjeno)

Kakšni vplivneži na koj vplivajo na vplivanje?

Starejše novice