Slika je simbolična.
Vlada je na današnji seji sklenila, da bo od zdaj naprej prehod meje brez pogoja PCT mogoč tudi zaradi nujnega zdravstvenega pregleda, uredila pa je tudi sporne dodatke za delo v rizičnih razmerah.

Nova izjema za prehod meje brez PCT

Nov odlok vlade poleg dosedanjih izjem za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in izpolnjevanja pogoja PCT na novo določa izjemo za prehod meje brez pogoja PCT in karantene tudi zaradi nujnega zdravstvenega pregleda.

Do sedaj so bili na seznamu izjem mednarodni prevoz, tranzit, otroci do 15. leta, dvolastniki in delovni migranti ter prevoz otroka do 15. leta zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje.

Kot poroča STA, bo morala imeti oseba za uveljavljanje nove izjeme dokazilo o načrtovanem nujnem zdravstvenem pregledu ali posegu v Sloveniji, drugi državi članici Evropske unije ali schengenskega območja ter se bo vračala čez mejo neposredno po končanem zdravstvenem pregledu ali posegu oziroma takoj, ko ji bo zdravstveno stanje to dopuščalo.

Dodatki za delo med epidemijo po novem nominalni, ne procentualni

Vlada je določila tudi Izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o drugačni ureditvi dodatka za nevarnost v času razglašene epidemije.

Za razliko od zdaj veljavne ureditve dodatka za delo v rizičnih razmerah, na podlagi katere je višina tega dodatka odvisna od osnovne plače javnega uslužbenca, so na seji vlade predlagali, da se sedanji dodatek nadomesti z dodatkom, izraženim v nominalnem znesku in ne več v odstotku od urne postavke osnovne plače.

S tem bi preprečili razlikovanje med javnimi uslužbenci glede višine tega dodatka, saj bi vsi, ki delajo v času razglašene epidemije pod enakimi pogoji glede nevarnosti za izpolnjeno polno mesečno delovno obveznost prejeli isti pavšalni bruto znesek dodatka.

Od 100 do 400 evrov dodatka na mesec

STA poroča, da predlog predvideva tri stopnje nevarnih pogojev dela.

V najvišjo stopnjo izpostavljenosti nevarnosti bi sodila dela in naloge neposrednega stika z okuženimi osebami v specializiranih enotah v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. Pri tej stopnji vlada predlaga določitev mesečnega pavšalnega zneska v višini največ 400 evrov bruto.

V srednjo stopnjo izpostavljenosti nevarnosti bi sodila dela in naloge, ki so posledica neposrednega stika s strankami, bolniki in drugimi, ki potrebujejo javne storitve ali so obravnavani zaradi izvrševanja posebnih pooblastil in odgovornosti, ter dela in naloge čiščenja prostorov in opreme. Za to stopnjo izpostavljenosti nevarnosti vlada predlaga dodatek v znesku do 200 evrov bruto.

V skupino z najnižjo stopnjo izpostavljenosti nevarnosti pa bi po predlogu sodila preostala dela in naloge iz pristojnosti delodajalca, razen če bi se ta opravljala na domu. Za najnižjo stopnjo izpostavljenosti je predviden dodatek do 100 evrov bruto.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neko (nepreverjen)

S tem se pa norca delajo iz sester, ki 24/7 preživijo ob teh bolnikih. 400€ bruto minimalno, na koncu bo dobil 100€, če bo sreča. Ne me jeba7!

Starejše novice