Preverili smo, katere šole v naših koncih imajo največ okuženih ali samoizoliranih učencev, dijakov in zaposlenih. Ravnatelje smo povprašali, kaj so razlogi.

Covid-19 sledilnik od nedavnega redno objavlja podatke o okužbah, sumih na okužbo in karantenah v slovenskih osnovnih in srednjih šolah ter vrtcih. Kontaktirali smo tiste s štajerskega in pomurskega konca, kjer je porast primerov najbolj opazen.

Vir: Covid-19 sledilnik

Osnovna šola Beltinci

KARANTENA: Dva oddelka, 48 učencev

SUM NA OKUŽBO: Sedem učencev

V karanteni imajo trenutno dva oddelka, saj sta okužbo v razred prinesli deklici iz iste družine. Vsi njuni sošolci se šolajo na daljavo in se iz samoizolacije vračajo v ponedeljek.

Samotestiranje ne predstavlja težave: Učenci se sicer samotestirajo doma, vendar povedo, da se testirajo. V šoli preverijo in povprašajo, kako poteka; učenci pravijo, da se samotestirajo delajo v nedeljo zvečer in da to ni problem.

Večina zaposlenih na šoli je cepljenih, nam je povedala ravnateljica Matejka Horvat, necepljeni delavci, ki jih je med 20 in 25, pa se samotestirajo v šoli.

Vir: Covid-19 sledilnik

Osnovna šola Martina Konšaka Maribor

KARANTENA: Pet oddelkov, skupno 125 učencev

OKUŽBE: Sedem učencev in trije zaposleni

SUM NA OKUŽBO: Trije učenci in trije zaposleni

V vsakem oddelku, ki je v karanteni, gre za enega oziroma maksimalno dva okužena, nam je zatrdila ravnateljica Jasmina Voršič.

Vsi učenci, ki so v karanteni, se šolajo na daljavo, pouk poteka brez težav. 

Pri upoštevanju pogoja PCT med zaposlenimi so zelo striktni in pri tem ne zaznavajo nobenih težav. Vseh priporočil se držijo tudi pri obšolskih dejavnostih - skratka, pri vsem, kar se izvaja v okviru šole, naj gre za obvezen ali dodaten program.

Ker je upoštevanje vseh priporočil in pogojev PCT na šoli dosledno izvedeno, ravnateljica predvideva, da so okužbe prišle od zunaj, saj da šola nima vpliva na to, kaj otroci počnejo po pouku izven šolskih prostorov v zasebnem času.

Osnovna šola Rada Robiča Limbuš

KARANTENA: Trije oddelki, skupno 71 učencev

OKUŽBE: Pet učencev

SUM NA OKUŽBO: Dva zaposlena

Vir: Covid-19 sledilnik

Na osnovni šoli Rada Robiča imajo v karanteni tri razrede, dva izmed teh sta bila skupaj v šoli v naravi v Poreču. Pri enem izmed udeležencev šole v naravi se je zadnji dan šole v naravi pojavila okužba. Zato so preventivno dali v karanteno tako učitelja spremljevalca kot oba razreda, čeprav ta med seboj nista imela stika; upoštevali so namreč vse ukrepe in otroke so ločili po razredih.

Okuženega otroka so domov odpeljali starši, da ne bi imel stika z drugimi otroki. Okužba se je razširila le na tiste, ki so bili z njim v sobi - dva sta okužena, pri enem gre za sum na okužbo.

Vsi zaposleni dosledno upoštevajo pogoj PCT. Kar se tiče staršev, pa jih ne spuščajo v šolske prostore, je povedala ravnateljica Mojca Kirbiš:

»Dogovor s starši je tak, da jih načeloma ne spuščamo v šolo, ne prihajajo v prostore šole. Tudi otroci prve triade gredo, razen prvih 14 dni, sami v šolo. Potem jih delavci šole pospremimo do razreda.«

Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor

KARANTENA: Osem oddelkov, skupno 210 dijakov

OKUŽBE: 13 dijakov

SUM NA OKUŽBO: En dijak

Vir: Covid-19 sledilnik

Ravnateljica Katja Rek je pojasnila, kaj je vzrok tako velikemu številu karanten: 

Dijaki Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor se za potrebe praktičnega pouka enkrat na teden testirajo s hitrimi antigenskimi testi, zato je okužbe pri asimptomatskih dijakih veliko prej zaznati.

Prakso dijaki opravljajo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in domovih za ostarele, zato morajo pred vstopom v klinično okolje obvezno opraviti hitri test. Tega opravijo en dan pred praktičnim poukom, saj »poskušajo spuščati v bolnišnico le zdrave dijake,« nam je zagotovila Rekova.

Gimnazija Ptuj

KARANTENA: Dva oddelka, 38 dijakov

OKUŽBE: 4 dijaki

Vir: Covid-19 sledilnik

Na Gimnaziji Ptuj so zaznali eno okužbo v 4. letniku, zaradi česar se samoizolira en razred in še ena manjša skupina. Njihova karantena pa se po besedah ravnatelja Boštjana Šeruge počasi zaključuje. Dijakov o samotestiranju ne sprašujejo, vendar:

»Kar vemo je to, da dijaki v precejšnji meri koristijo samotestiranje in to pozdravljamo.«

Med zaposlenimi PCT dosledno spoštujejo in pri tem nimajo težav.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tuvbnnhj (nepreverjen)

Normalno da zbolijo za kovid prehlad nategom če celi dan nosijo maske in jejo pašte in hrenovke za 10centov

tuncika

No problem. Pride iz LJ še 10 ali 50 necepljenih učiteljev, pa bodo vse šole v Pomurju zelo kmalu zaprte. Učitelji in kulturniki -NVO so vir novodobnega zla (kuga, lgbt, ipd....)

. (nepreverjen)
57io.... (nepreverjen)

Mislis cepljenih, ker ti sirijo virus naprej. Zaceli so pa zdomci iz kosova in bosne. Poletju ni bilo okuzb

In reply to by tuncika

Bnn... (nepreverjen)

Brezveze cel razred. V Nemciji je v karanteni samo ucenec in njegov sosolec ki sedi zraven ostali vsi nazaj v solo.

Gghh (nepreverjen)

Ka pa sola 2 v Sobote?

. (nepreverjen)

folk nevijdete rutine . Magicno se virus zbidij kak prijde jesen/zima :) v poletji pa magicno spij .

icterus (nepreverjen)

Za ene "rutina" za druge obstojnost virusa pri določenih temperaturah in zadrževanji lidi znotraj. Gripa iz skupine paramyxovirusov deluje po enakem principu...zakoj misliš ka je poleti skoraj nega?
aja...ona ma tudi "rutino", ker si to prešto na Facebooki.

In reply to by . (nepreverjen)

od danes (nepreverjen)

tudi oddelek na OS 3 v karanteni.

perkon (nepreverjen)

nanaših koncih...in potem pišejo o ptuju, mariboru. uredništvio nazaj v šole k pouku geografije, da vas ni sram!

HojSS PRESS (nepreverjen)

Saj ne rabi bit cel razred v karanteni.
Tisti, ki so cepljeni gredo lepo mirno v šolo.
Za cepljene karantena ne velja.
Sicer pa ni problema.
Od novembra bo drugače !!!!!
V javnem sektorju bo potrebno bit cepljen !!!!
Sedaj se bodo še tiste trmaste mamice cepile, ki so do sedaj bile močno proti.
No, za ostale, ki pa še vedno raje 3X tedensko stojijo v vrsti in čakajo, da jih s palčko žgečkajo v nosu pa naj naredijo plačilo testa 100 EUR/test !!!!!!!!!!
Bodo hitro prišli ramo nastavit !!!!!!!!!!!

Starejše novice