Povprečna bruto plača za junij 2021 je bila za 0,6 odstotka nižja od plače za junij 2021.

Povprečna julijska bruto plača je tako znašala 1940,69 evra.

Medtem ko se je v javnem sektorju plača znižala za 1,4 odstotka, pa je v zasebnem sektorju nekoliko višja, in sicer za 0,1 odstotka.

V primerjavi s plačo za junij se je povprečna bruto plača julija najbolj zvišala v dejavnosti izobraževanje, in sicer za 6,5 odstotka. 

Foto: SURS

Bruto plača se je najbolj znižala v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo,zza 7,1 odstotka.

Kot razlog za takšno znižanje plače statistični urad predvsem navaja prenehanje izplačevanja covid-19 dodatkov ob koncu razglašene epidemije.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ja rejsan je

Tej koved dodatke so bilij fejst pretijrane!!! Doubele so jeh tüde takšne, štere so mele telko vejze s kovidon, kak ges z "kitajsko pando"! Srbe be pravele: "Delilo se je šakom i kapom!" V prve histereje je bilou se v rejde, somo, ka nemo masouvno mejrale. Da pa ednouk daš nekome prst, te sledek fčaseh štej še rokou.
In tü je vlada precek popistijla, povejmo direkt: pogrnela. Za lanek je bilou to talanje "bombončkof" še v rejde, letos pa mamo pre velke gospodarske raste krepko prevelke proračunske primankljaj, plače javnoga sektora so skočele proute "marse", senjamo, ka mo z investicijame v infrastrukturo se zakrili (uvažamo delafce iz drüjgeh držav, pa se pejnez, pa nej male, tüde tü zgibij, ne ostane se prinas)!
Mij be stouposto morale mete že prlej boukšo infrastrukturo, nej ka zdaj delamo na velko tiste železneške tir, autocesto odnosno trejčo oust, pa mo začale na velko gradite tüde domouve za starejše..., ge smo bilij prlej, nega toga, pejnez pa je od tog časa tüde "odmehurčko"!
Inflaceja se že pozna, de se pa drüjgo leto še bole, enostavno se vrtij okoule preveč pejnez, blaga telko neka, ka tüde dosta izvozemo in sledij pač neminouvno: dvig cejn. Fajn se čüje, ka dobijmo nepovratna sredstva, neka fejst fal kredite. Ale več ale menje, neka neposredno, neka posredno, de se moralo tou dati nazaj, ekonomija ne laže, ka de prišla gospodarska krijza in te de trbelo remen zatejgnote. Dobro, ka san süje, ka ga bole nemren, ka me čunte poučejo. Ale nekome de žmetno. Nemre globalno glejdano se precek state, lejto pa pou, dvej lejte..., turizem, gostinstvo, storijtve, dosta gospodarstva, zdaj de pa se naednouk idealno? Ekonomija toga ne pozna!
Dobro, narode zdaj trenutno tou paše, brezposelnost je rekordno nizka, ale tej "mehurček" zna hitro poučete. Ne ven, zakoj opoziceja sploj protestejra? Zgučavlejo se na osebno svobodo (ne ven, ka so takšnoga zgüjbele), pa na napade na medije (rokou na srcej, šimfamo se lejvo pa desno, nacionalna televizeja pa be mogla biti bole uravnotežena). V glavnon se zaletavajo v nepomembne stvarij, nej pa v gospodarstvo, fiskalno politeko. Mene je jasno..., od njij malo što dela v gospodarstve, direkt na mesteh, ge se pejnez prilijva, delajo pač tan, ge jeh država plačüvle, pa se fejst, fejst bogijo za svoje korijto.
Tak pod črtof, nej se se v Janšovon pristoupe se tak idealno!

vrag (nepreverjen)

Povprečna bruto plača za junij 2021 je bila za 0,6 odstotka nižja od plače za junij 2021??? šalabajzersko napisano? sobota info pač :-)

ja rejsan je

Dejstvo je, ka do plače kapale... koved dodatkof več nede ale pa do dosta menše! Ne ven, če se tou da, ka se primerja somo plače v določenon razdobje, brez tej dodatkof? Po mojon je takšen izračun prezahtejven, programe znonkar ne obstajajo?
Somo pijtanje časa je, da to doloučene, šteren itak nika ne falij, na cestaj zaradi "nižjeh" plač ale pa do grozijle s stafkame!
Se drüjgo san itak napijso zgoraj!

In reply to by vrag (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Ne plače, kupna moč se nam je znižala za cca 20 do 30%. inflacija požrla denar, plače se pa ne usklajujejo.

ja rejsan je

Ge se tou poubro? Zdaj, če se je aluminij, pa železo in še ka podraželo za več kak pejdesejt posto, tou ne pomejne, ka je küpna mouč tak spadnola. Tou razleküvle, kelko vijden po bautaj je krüj nej niti priblijžno telko drakše, pa mlejko, mesou... dobro, mogouče jadrnice, pa še kakšen luksuz, na žalost pa tüde stanovanja idejo v viske cejne. Li kak do mlade prišle do svoje streje?

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

Starejše novice