Fotografija je simbolična
Znameniti rdeči Michelinov vodnik bo že jutri razkril, katere slovenske restavracije bodo ohranile, katere bodo izgubile in katere restavracije bodo na novo dobile Michelinovo zvezdico. Bo se tudi Maribor okronal s svojo prvo zvezdico?

Slovenska gastronomija sodi po svoji vrhunskosti v sam svetovni vrh. To dokazuje tudi prihod vodnika Michelin, ki vstopa zgolj na destinacije z razvito prepoznavno gastronomijo, katere ponudba je konsistentna v kakovosti in vrhunskosti. 

Michelin je svoj prihod v Slovenijo uradno napovedal novembra 2019 z besedami, da »kakovost slovenske gastronomije ni presenečenje za Michelin« in »da je zaradi talentiranih kuharskih mojstrov, ki sestavine največje kakovosti transformirajo v edinstvene kulinarične kreacije, 'must go' destinacija«. Rezultate svojega ocenjevanja je predstavil 16. junija 2020 na lansiranju prvega Michelinovega vodnika za Slovenijo.

Še pred koncem septembra pa bomo izvedeli, kdo je v kratkih nekaj pomladnih in poletnih mesecih, ko so restavracije kolikor toliko normalno delale, naredil vtis na inšpektorje. Razglasitev nove podelitve bo jutri, 23. septembra, poroča portal Odprta kuhinja.

Kaj pomeni ena, kaj dve in kaj tri zvezdice?

Michelinove zvezdice označujejo najboljše restavracije in pomenijo najvišjo kakovost v kulinariki. Poudarek ocenjevanja za zvezdice je na hrani in doslednosti njene kakovosti.

Ena zvezdica pomeni visoko kakovostno kulinariko, vredno postanka, dve zvezdici odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, tri zvezdice pa izjemno kulinariko, vredno posebnega potovanja.

Pet restavracij v Sloveniji z eno zvezdico, Hiša Franko z dvema

Samo 473 restavracij na svetu ima dve zvezdici. Ena od teh je tudi v Sloveniji. To je Hiša Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš, ki se kot prva restavracija v regiji ponaša z dvema Michelinovima zvezdicama.

Po eno zvezdico pa so lansko leto prejele Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučom, Hiša Denk v Zgornji Kungoti z Gregorjem Vračkom, Atelje z Jorgom Zupanom in Vila Podvin z Urošem Štefelinom.

Devet restavracij je prejelo nagrado Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah. To so Gostišče Grič iz Horjula, Gostilna Repovž iz Šentjanža, Gostilna Mahorčič iz Rodika, Restavracija Evergreen iz Smlednika, Gostilna Rajh iz Murske Sobote, Etna iz Divače, Ruj iz Dola pri Vogljah, Jožef iz Idrije ter Na gradu iz Ljubljane.

Priznanje Michelin plate za posebno kakovost hrane je dobilo 37 restavracij. Med prejemniki tega priznanja sta tudi mariborski restavraciji Mak in Sedem.

Šest restavracij in kuharskih mojstrov je prejelo posebno trajnostno nagrado. Z njo se ponašajo Roševa iz Hiše Franko, Ksenija Krajšek Mahorčič iz Gostilne Mahorčič, Luka Košir iz Gostilne Grič, Uroš Gorjanc iz Gostilne Krištof, Davide Cresci iz Gostilne za Gradom ter Bine Volčič iz Monstera Bistroja.

Murska Sobota med prejemniki Michelinove zvezdice?

Spomnimo, da se Slovenija že ponaša z vodičem Gault&Millau, drugim najbolj prestižnim, takoj za Michelinovim. Ali lahko na podlagi tega predvidevamo, katere restavracije se bodo na novo ovekovečile tudi z Michelinovo zvezdico?

Po izboru mednarodnega vodnika Gault&Millau sta s 17,5 točkami od 20-ih, med najbolje ocenjenimi restavraciji Hiša Franko v Starem selu pri Kobaridu in Gostilna pri Lojzetu v Vipavski dolini. A takoj za petami, s 17 točkami, sledijo Ošterija Debeluh v Brežicah, restavracija Strelec iz Ljubljane, pa tudi Hiša Denk v Zgornji Kungoti in restavracija Mak iz Maribora. 

Če se osredotočimo na področje Pomurja, sta po izboru vodnika Gault&Millau najbolje ocenjeni restavraciji Gostilna Rajh, ki je ocenjena s 15,5 točkami od 20-ih in Restavracija Kodila, ki je ocenjena s 14 točkami. Obe restavraciji se nahajata v Murski Soboti.

Gostilna Rajh se je sicer že prejšnje leto uvrstila na Michelinov vodnik, saj je prejela nagrado Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah, zato je prva kandidatka, ki bi lahko v Pomurju prejela prestižno zvezdico.

Michelinov vodnik Slovenijo stal več kot milijon evrov

Slovenija je postala 34. Michelinova destinacija. Slovenska turistična organizacija je sicer za dvoletno pogodbo z najbolj znanim kulinaričnim vodnikov odštela 925.000 evrov brez davka oziroma 1.128.500 evrov z davkom na dodano vrednost. 

Plačevanje za tovrstno ocenjevanje sicer ni redkost, uvrstitev na Michelinov vodnik pa naj bi imela pozitivne vplive na razvoj kulinarike, turizem, dvig prihodkov gostiln in nasploh na gospodarstvo ter zaposlovanje.

Michelinove zvezdice pa so v preteklosti že imele tudi negativen učinek, nekatere restavracije so tako na primer prosile, da jih Michelin umakne, saj so zvezdice ustvarjale previsoka pričakovanja kupcev in neželene pritiske. Michelin se je soočal tudi z očitki o pristranskosti do francoske kulinarike in restavracij na Japonskem.  

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Janeznejjanko (nepreverjen)

Malo tak elitizem pa te zadeve… kvalitna hrana se ne kuha iz uvozene zelenjave in surovin iz eurospina katere ti dostavlja dedek! Vsaj kdo ve kje je dobra hrana teh prekmurskih “velikanov” sploh ne povoha!

regerg (nepreverjen)

te što sijle tan gesti? Idi v piramido ale pa vrtnico ge ti še krožnik spohajo pa se napaukaj kvalitetnoga domačoga masnoga gestija.

In reply to by Janeznejjanko (nepreverjen)

MTS (nepreverjen)

Samo tau se trbej, ka do ze tak pretirane cene zdignili v nedogled

Magyar Bacsi (nepreverjen)

Butcher kudila Michelinova zvezdica a za klanje??????

Magyar Bacsi (nepreverjen)

Posrani, smrdeči butcher - klavec.

In reply to by Magyar Bacsi (nepreverjen)

Magyar Bacsi (nepreverjen)

Poserjem se na vse to, isto kot na jasharija - fašista.

Magyar Bacsi (nepreverjen)

Kaj pa Good Year zvezdice?

BaraČuča (nepreverjen)

Pajdo pa Tefi dobita letos.

HojSS PRESS (nepreverjen)

Hmmm, na sliki so neke čarovnije na krožniko, da greš lačen iz gostilne in plačaš veliko denarja.
Ni ga čez dober bograč ali bujto repo !!!!!!!!
Pa ne rabiš nobene zvezdice !!!!!!!!

Lujz (nepreverjen)

Pa ste za casom. So jih ze potalali

TOKI (nepreverjen)
TOKI (nepreverjen)

V Pomurju si noben ne zasluži niti ene zvezdice- to so dejstva!

baron (nepreverjen)

Ste se še nej navolili pisati o teh Rajhaj???.....po mojem mnenje nič posebnoga, cene pa žaljive.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice