Slika je simbolična.
Z novembrom se bodo cigarete in drugi tobačni izdelki podražili, vlada je namreč danes potrdila zvišanje trošarin. Nato se bodo trošarine za cigarete dodatno zvišale aprila 2022, ko bo za zavojček 20 cigaret v povprečju treba odšteti 4,6 odstotka več.

Trošarina za cigarete se bo v skladu z danes sprejeto uredbo 1. novembra zvišala s 120 na 123 evrov za 1000 cigaret. Pri tej trošarini in 22-odstotnem davku na dodano vrednost bo znašala celotna obremenitev zavojčka cigaret s povprečno drobnoprodajno ceno 3,16 evra.

Aprila 2022 bo sledilo dodatno zvišanje trošarin na 126 evrov, celotna obremenitev zavojčka cigaret s povprečno drobnoprodajno ceno pa se bo zvišala na 3,22 evra. Takrat bodo drobnoprodajne cene cigaret v povprečju za 4,6 odstotka višje kot danes, so izračunali na finančnem ministrstvu.

Prav tako je vlada s 1. novembrom zvišala trošarine za cigare in cigarilose, drobno rezani tobak in drug tobak za kajenje, kot tudi za tobak za segrevanje.

Pred tem so se trošarine na tobačne izdelke v Sloveniji nazadnje zvišale 1. oktobra 2020.

Vlada si od višjih trošarin za cigarete obeta dodatnih 15,6 milijona evrov prihodkov letno oz. v povprečju 1,3 milijona evrov na mesec. Spremembe trošarin za ostale tobačne izdelke bodo imele minimalen učinek na državni proračun.

Komentarji (5)

Moje ime (ni preverjeno)

Cigarete pa alkohol podražiti za 200 %

Antitobakos (ni preverjeno)

Dokler do cigareti v prosti prodaji, mi naj niti eden politik ali doktor ne tupita o nekši odgovornosti do sočloveka in reševanju življenj. 300 slovencov umre sakši mesec za posledicami kajenja, pa nikomi nič. Kao kolateralna škoda. Zaradi tisoč in več bolnikov v bolnicaj mesečno zaradi kajenja v Sloveniji nede kolapsa zdravstvenoga sistema in so bolnice nej obremenjene.
Zaradi par komad kovidašov pa histerija in panika na pune. Marš vsi po vrsti nekah, svinje ene dvolične pokvarjene.

. (ni preverjeno)

To je 0.003 evrone dodatka na smrdljivo cigareto. Treba bo nehati škoditi sebi. Bo pa zato ostalo za sendviče, ki so se podražili veliko več.

Kumho (ni preverjeno)

Sendviče pa cigarete nemores primerjat.

In reply to by . (ni preverjeno)

krze88 (ni preverjeno)

Cigareti bi mogli biti zastonj. Bodo neumni bolj kadili pa jih prej vrag zeme.

Starejše novice