V prihodnosti okoli bioplinarne v Trimlinih betonska ograja? Občina Lendava si želi občanom zagotoviti ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja.

Kot smo že poročali, je v soboto, 4. marca 2023, iz znane pomurske bioplinarne v Trimlinih v občini Lendava iztekala črna smrdeča snov oziroma tako imenovan digestat.

Digestat je tekel iz cisterne na sosednjo njivo, ki je v lasti bioplinarne, v nadaljevanju pa v potok Kopica.

Župan občine Lendava Janez Magyar, ki živi v neposredni bližini sicer nedelujoče bioplinarne, je bil ob takratnem iztekanju prepričan, da je šlo za neodgovorno in namerno dejanje, saj digestat ni iztekal prvič.

Izteklo naj bi med 100 in 200 kubičnih metrov črne snovi, ob inšpekcijskem nadzoru pa so ugotovili, da je do izlivanja iz bioplinarne prišlo zaradi prisilnega odprtja in poškodovanja glavnega ventila, počene medenine in odvitih vijakov v njem.

Župan je na lokaciji bioplinarne ob intervenciji izjavil, da se težave z bioplinarno vlečejo predolgo. Incidenti se vedno dogajajo konec tedna. Za iztok iz bioplinarne je odgovoren lastnik in to da lastnik ne ve, kdo je povzročil navedeni dogodek oziroma dejanje, ne zmanjša odgovornosti lastnika.

Bi moral lastnik bioplinarne izgraditi betonsko ograjo?

V torek, 28. marca 2023, bo v občinskih prostorih občine Lendava potekala 4. redna seja občinskega sveta, na kateri bodo med drugim obravnavali tudi problematiko širjenja smradu in nekontroliran iztok digestata iz bioplinarne ter zahtevo za njeno zaprtje.

Občinski svet v želji po preprečitvi širjenja neprijetnih vonjav in nekontroliranega izpusta iz bioplinarne zahteva, da Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor lastniku bioplinarne takoj naloži, da izgradi betonsko ograjo za preprečitev morebitne izpustne snovi v okolje.

Na seji bo predlagano tudi, da se lastniku odredi mesto odvoza oziroma uničenja snovi ter določi rok, do kdaj se mora digestat odstraniti iz fermentorjev, da se prepove izdaja okoljevarstvenega dovoljenja za nadaljnje nove bioplinarne na območju občine Lendava in da se v celotni državi prepove gradnja bioplinarn, ki uporabljajo poljščine za proizvodnjo plina, potrebnega za proizvodnjo električne energije.

Obravnavali bodo tudi ukrepe, da bi tožilstva in sodišča prednostno obravnavali kršilce na področju onesnaženja okolja, povečanje kazni za kršilce onesnaženja in večje število inšpektorjev.

Občina organizirala strokovno ekipo, občanom želijo zagotoviti ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja

Občina Lendava je navedeno problematiko obravnavala na svoji 22. redni seji občinskega sveta, leta 2022. V sprejetem sklepu je pozvala lastnika, da se predstavi občinskemu svetu in razčisti vsa odprta vprašanja ter doreče postopke delovanja bioplinarne, ki nima več veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje.

Občina Lendava je v preteklosti na pristojno ministrstvo poslala zahtevo, da se za predmetno okoljevarstveno dovoljenje ponovno preverijo pogoji za izdajo dovoljenja. V konkretnem primeru so ugotavljali, da se v bioplinarni izvajajo procesi, ki povzročajo prekomeren smrad na območju občine Lendava.

»Zaprtje bioplinarne ali zagotovitev pogojev za obratovanje, ki ne bo škodljiva zdravju ljudi in okolju, je nujno potrebno za zagotavljanja ustavne pravice do zdravega življenjskega okolja,« so zapisali v gradivu za 4. sejo občinskega sveta,

Za realizacijo nalog je občina organizirala strokovno ekipo, katere naloga je izvajanje in organiziranje monitoringa tal, vode, strokovno svetovanje civilni iniciativi in spremljanje dejavnosti v bioplinarni

Magyar si ne želi novih bioplinarn na lendavskem območju

Janez Magyar, župan občine Lendava si želi, da se dobi večje okoljevarstveno dovoljenje za nove bioplinarne, saj so na lendavskem območju že tri: »Na lendavskem območju imamo že tri bioplinarne in ne želimo imeti več novih

»Vse, kar je omenjeno v gradivu za 4. sejo, so naši sklepi. Če se ne uredi betonska ograda, se lahko že naslednji teden ponovno zgodi, da bo iztekalo. Tudi za odvoz mora biti poskrbljeno, saj je to že kar nekaj let v bioplinarni,« je za Sobotainfo dejal župan občine Lendava.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lukčev mesec (nepreverjen)

Čez betonsko ograjo se smrad ne bo širil !

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Görög griff squash (nepreverjen)

Pa kaj če ljudem betonska ograja ko konstantno vedno hujše smrdi po mestu in v okoliških vaseh!?! Je.š takšoga pokvarjenoga župana šteri samo glumi o katastrofah ni pa sposoben nič konkretnega napraviti zoper te bioplinarne,leta in leta samo gobca v prazno,tale bio-plinarni pa ljudem uničujejo zrak,vodo in normalno življenje.Daj ti hinavski Županek,rajši ti nama povej koliko ti kapne v žepe od te bioplinarne samo ka še dale obratuje...???

joj (nepreverjen)

Najprej muti da nima več dovoljenja in ne želi več bioplinarn, potem pa muti, naj preverijo pogoje za izdajo dovoljenja? Mislim.... Betonirati pa treba nekomu glavo, ne pa to. Ajoj koje bolano, absurdno, otročje razmišljanje. Še dete v 6. razredu ima več pojma o teh zadevah.

ktb (nepreverjen)

Ne muti, Debeli Fuknjenec. Gremo za Ormož, bolnik 1. kat.!

Starejše novice