Zakramenta svete birme lansko leto zaradi epidemije koronavirusa številni veroukarji niso prejeli, letos pa je le napočil ta trenutek, a v eni od pomurskih župnij le za pripravljene otroke.

Še posebej med starši veroukarjev, ki bi morali letos pristopiti k sveti birmi, je veliko prahu dvignil župnik v župniji Sveti Jurij ob Ščavnici, ki zakramenta svete birme, kot kaže, ne bo podelil vsem. 

»Tu je pač on rekel, da birme ne bo, s tem, da je rekel, da otroci niti niso pripravljeni. Letos jih je razdelil na pridne in nepridne. Včeraj na sestanku pa je tudi izjavil, da tu ne igra vloge samo, kateri otroci so delali naloge, ampak igra vlogo celotna družina, kateri so kristjani, ki vsako nedeljo hodijo k maši in doma molijo,« nam je zaupala Violeta Kurbus

K birmi le polovica vseh veroukarjev

Izmed približno 60 veroukarjev, ki naj bi letošnje leto pristopili k sveti birmi, je pri verouku sodelovala le polovica. Ti bodo k sveti birmi pristopili junija, ostali morda septembra. 

»Za prejem zakramenta svete birme je potrebna primerna verska poučenost in pripravljenost krščanskega življenja tistega, ki želi birmo prejeti. Vsak otrok je dobil na e-mail staršev tedensko spodbudo in nalogo.

Ena polovica je redno sodelovala, odgovarjala in pošiljala odgovore, druga polovica pa se na povabila v sedmih mesecih ni odzvala niti enkrat,« je svoji izjavi zapisal tamkašnji župnik v župniji Sveti Jurij ob Ščavnici.

Pomembno vlogo igra družina, iz katere otrok izhaja

Razloga, zakaj polovica otrok v mesecu juniju ne bo pristopila k birmi, ni moč iskati zgolj v neopravljanju veroučnih nalog s strani veroukarjev, pač pa bi v času priprav na birmo mogla vlogo odigrati celotna družina.

»Včeraj je župnik tudi izjavil na sestanku, da tu ne igra vloge, kateri otroci so delali naloge, ampak igra vlogo celotna družina, kateri starši so kristjani, da vsako nedelo k hodijo k maši, da doma molijo,« še doda Violeta Kurbus. 

Voditelj pastoralne službe na mariborski nadškofiji opaža, da veroučne naloge niso ključ za dobro pripravo na birmo.

Gre za odnos do Boga in kako ta odnos vključiti v življenje

Tudi na pastoralni službi mariborske nadškofije vedno bolj ugotavljajo, da so priprave na svete zakramente, brez družin v ozadju pomanjkljive.

»Ta šolski sistem, ki ga imamo tudi pri pripravi na zakramente ni dovolj, da ni dovolj končati nekega razred, da bi bil pripravljen na zakramente. Ne gre samo za znanje, gre za odnos do Boga in kako ta odnos vključiti v svoje življenje,« razlaga Francesco Bertolini, voditelj pastoralne službe na nadškofiji Maribor. 

Popravnih izpitov ni, birma zahteva resne priprave

Kot nam je zaupala sogovornica možnosti za opravljanje nalog za nazaj ni, a si vsi skupaj želijo, da bi le našli skupni jezik. 

»Ne moremo niti na primer, da bi zdaj otroci naredili nalogo za nazaj, da bi se otroci to naučili pa poslali in bi se župnik na podlagi tega odločil. Včeraj je rekel, da ni te možnosti,« še pojasnjuje mama enega od veroukarjev.   

Tako bodo nekateri veroučenci k birmi lahko pristopili šele septembra, nekateri starši pa se bojijo, da njihovi otroci k birmi sploh ne bodo mogli pristopiti. Tamkajšnji župnik pa v svojem zapisu še navaja, da »birma, tako kot vsak drug zakrament zahteva resno pripravo. Če to velja za šoferski izpit in za vse poklice in druge veščine, velja to tudi za prejem zakramentov.« 

Komentarji (68)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Domoljub1234 (nepreverjen)

Edino pravilno!

amen (nepreverjen)

se strinjam in toga se naj držijo duhovnikii v vseh župnijah!

In reply to by Domoljub1234 (nepreverjen)

Lipa3 (nepreverjen)

To je tak posiljevanje in vsiljevanje vere(folklora).deca se naj dami odlocajo ,ko bodo polnoletni.Kajti ob taki diktsturi nekaterih duhovnikov po koncanih zakramentih itak ne gre vec noben v cerkev.Tudi mi smo imeli zupnika,ki je imel palico hvala na takem nacinu poucevanja evangelija.Tudi mene vec ne vidijo v cerkvi,pri nadutezih.

In reply to by Domoljub1234 (nepreverjen)

fahrarAleksij (nepreverjen)

ajde odj*** skropucalo jedno

In reply to by Lipa3 (nepreverjen)

Poznavalec razmer (nepreverjen)

Tako se dela Sobotainfo vse tri strani se preverijo oziroma dajo možnost da povedo svoje mnenje kot to počne vaš komkorenčni portal.
Vi pa objavlate samo članek ene razočarane mamice ter stvari ki jih nekje z polovice prekopiral za katere sami predvidevate da so zanimivo za bralce tega portala https://vestnik.si/clanek/aktualno/sveti-jurij-ob-scavnici-odziv-starse…

In reply to by Domoljub1234 (nepreverjen)

Xyy (nepreverjen)

Zaj so prazne cerkve.. Se malo pa jih lejko poderejte ka še same pope zgibite volau v njej bite... Vsiljevanje vere... Opasno..

...... (nepreverjen)

Boljse da so prazne, kot da so zaradi heretikov in nevernikov. To da so prazne bolj moti ateiste. In verjemi tisti ki so verni, boljse da jih je manj in zivijo vete, kot da jih je veliko in neverni ali celo zaljivi. Koncno je treba pleve odstraniti od zrnja, je ze cas.

In reply to by Xyy (nepreverjen)

Mrogi (nepreverjen)

Vsiljevanje papinske vere.... Malo ljudje spreglejte... Ali pa ste res vsi papinske ovčke???

VRANA (nepreverjen)

Kakšno vsiljevanje papinske vere,se ti meša? Saj jim ni treba prejeti zakramenta birme! Saj pa oni IZSILJUJEJO, da bi radi BREZ DELA in priprav dobili tale zakrament!!

Torej: kdor noče, enostavno odkoraka vstran ! Ne lažite in ne izmišljujte si škodoželjnih zgodbic!!

In reply to by Mrogi (nepreverjen)

Mokoca (nepreverjen)

Draga Vranica, župnik ni nikoli siljeval mlade h birmi,a nikoli ni branil dane smeš k maši.Torej kaj te muči? Veš pa tudi da OŠ je obvezna,verouk ni!!!!

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Mokoca, kaj si sploh hotela povedati? Napiši, da te bomo tudi drugi razumeli... Kaj sploh ti zdaj zagovarjaš??

In reply to by Mokoca (nepreverjen)

Mrogi (nepreverjen)

Vidim da cervena miš in da lezeš katoliški veri in duhovnikom v rit. Vsiljujejo vem sam, če ne greš k meši ne dobiš nalepke in me moreš k birmi itd... A to ni vsiljevanje? Perejo vam možgane da postajate njihove ovce...

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Nasprotno: oprane možgane imaš ti !! Zakaj? Ker osnovnih pojmov ne razumeš, samo kričiš, kakor drugi retardi tukaj!
Še enkrat, čisto počasi: v cerkev (oz. Cerkev) te nobeden ne sili !! Ti se PROSTOVOLJNO odločiš, če hočeš biti vernik! Ko se PROSTOVOLJNO odločiš, da boš vernik, se s tem STRINJAŠ z določenimi pravili. In med temi pravili je tudi obiskovanje verouka, maše, molitev, .....

Prav tako je osnovno pravilo v življenju, da je najprej treba posejati in potem lahko žanješ !! Ti in tebi podobni pa bi šli samo na žetev. Na oranje, brananje, setev, na obdelovanje njive, delo,... pa ste čisto pozabili !!
Ah, kako se to sklada z levičarstvom, hihihi. Vi bi samo delili, vzeli pravice, vzeli denar drugega, vzeli imetje drugega in razdelili VSEM, ne glede na prispevek pri ustvarjanju !!

In reply to by Mrogi (nepreverjen)

detroit

Še sam se podpišem pod vse vaše komentarje VRANA, vidim, da še obstajajo ljudje,ki znajo razmišljati.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

nikolaus (nepreverjen)

ka se pa tij dujvleš trdi,či je što vsiljivi ste tau vij trdi ,ži z ten ka se nekaj dujvleš tu o stvari šteroj nemaš pojma,si tij ofca tan nindri v vukojebini

In reply to by Mrogi (nepreverjen)

Poznavalec razmer (nepreverjen)

Dam g. župniku prav da je tako naredil, ker ti danšnji otroci gredo k birmi najmanj samo zaradi skuterja, ki ga pričakujejo za darilo od boterja.
Kaj pa je najbolj žalostno pa še starši te otroke podpirajo in žalijo župnika kot ga. Vijoleta ko je le nebi poznal.
In še to že pred dvema letoma so starši na tej fari delali probleme glede birme, ki je bila septembra in ne julija z razlogom da bodo morali cele počitnice hoditi k maši v čem je pa bil problem da so se mogli v nedeljo že ob osmih zaran vstat.

ravninec (nepreverjen)

Tak ja naj jih BOG pokaštiga ka nedo meli skutera !

In reply to by Poznavalec razmer (nepreverjen)

goričanec2 (nepreverjen)

Kao pa lejčejo ton kaole, pri najvekšoj mafeje na svejte!

realnoo (nepreverjen)

OPET FAKE NEWS VSE ZA KLIKE

7.... (nepreverjen)

Absolutno pravilno. Kje lahko koncno cestitam za pokoncno versko drzo zupnika.

barcelona (nepreverjen)

Ni nobeno vsiljevanje, ni nobena diskriminacija. Za vse v življenju so določena pravila. Če se več mesecev niso odzivali na vabila, ne starši, ne otroci, je to edino prav. Sicer k birmi bi šli samo zato, da dobijo darila. Nihče jih ne sili, če so pa vsaj malo verni, pa naj storijo to kar je primerno. Tudi za rdeče (neverne) veljajo v njihovem društvu določena pravila in prav je tako.

Idiotizem kacinko (nepreverjen)

Vse pope, ter ostalo golazen okoli cerkve nagnat delat....lenuhi pijanceki

Uoppp (nepreverjen)

Drži se ti svojih lenih borcev, ki se pod mostom skrivajo in tistega šanka....

In reply to by Idiotizem kacinko (nepreverjen)

530 (nepreverjen)

Ja pa kaj pa je problem? Saj pa birma ni obvezna in itak so vsi že toliko razgledani da razumejo kaj cerkev pomeni oz zakaj so si jo izmislili. V starih časih je pač bilo tako da so vsi šli in se nihče ni spraševal oz dvomil v stvari ki jih razlagajo in je bilo celo diskriminatorno če kdo ni opravil birme, danes je skoraj obratno.

andrejs (nepreverjen)

Ko je dobival državno pomoč, pa je bilo ok? Zakaj mu je ni ponudil papež?

ANDREJS (nepreverjen)

Tako je zato pa jutri na kolo, ker tudi zato je kriv Janša ker je tudi tem piciklistom dal pomoč in držat podporo tem bogim otrokom ki še bodo mogli k birmi komaj jeseni SEVEDA POD POGOJEM ČE BODO PRIDNI. Nič preveriti na ustavnem sodišču če je tudi to protiustavno. Ha~ha~ha ....

In reply to by andrejs (nepreverjen)

Off.rtv (nepreverjen)

haha, tema ki najbolj zanima ateiste, sploh boljsevike in jugo balkance, ti najbolj poznajo in vejo kaj bi mogel zupnik delati. Za druge vedno pametni.

svašta.123 (nepreverjen)

Piše se leto 2021, lidje pa še vedno nasedajo nedokazanin pravljican izpred 2000 let, kere so si popi dodatno zmišlavali in prirejali skozi celo zgodovino, kak jin je pač pasalo. Za primitivce se ne čudin, smešno mi pa je ka v teh časih visoko izobraženi ljudje vrvlejo v brezmadežno spočetje, vstajenje od mrtvih in v nebohod. Te pa se čudimo ka je narod tak enostavno nasedo tej masovnoj histeriji okoli korone in se odpovedo svojin svoboščinan. Tou je isto kak verstva, vsaka vera te nekaj omejuje, ti zapoveduje, ti grozi s kaznimi. Oprostite ali tisti ka vrvle v tej verske neumnosti je za mejne redno bouga človeška pojava.

.....00 (nepreverjen)

Se dobro, da verni ne nasedamo, kot ocitno ti, edinemu smrtnemu voditelju partije, in se klanjate bronastim kipom. To pa je bolano. Ocitno rabite voditelha da vam laze, kako dobri proletarci ste, ce delate za njih.

In reply to by svašta.123 (nepreverjen)

svašta.123 (nepreverjen)

Ha ha ha.... crkneš od smeja. Edini nesmrtni voditelj partije je edino še samo vaš Janči, keri je še edini bivši komunistični fukcionar v Slovenski politiki. Bronasti kip ste si vi dali postaviti v rondo za malikovanje. In gda ti vernik v oči vrže ka nevernik rabi voditela keri njemi laže, opaziš ka pralnica možganov tudi leta 2021 na pune funkcionejta.
"Ocitno rabite voditelha da vam laze, kako dobri proletarci ste, ce delate za njih."
Župniki van s prižnice več ali menje lažejo, van gučijo kak morete živeti, vi jin pa za tou na konci še pejneze date. Kakšni loji.... ha ha ha

In reply to by .....00 (nepreverjen)

,,,a... (nepreverjen)

haha, zato pa se klanjas kupu brona v ljubljani, haha, kaksni psihopati, socialci jim pa verjamete, vedno ste imeli diktatorja za voditelja, najprej Linina, potem Stalina, nato Titeja, sedaj iscete novega diktatoraj vase sekte, hehe,... ne motete ziveti brez diktatorjev, zato si zelite da bi Jansa bil vas diktator. Dokler smo v svobodni drzavi imate to pravico. Kaksni zblojenci, heheh

In reply to by svašta.123 (nepreverjen)

.......se (nepreverjen)

Bravo, zupnik. Cerkev ne potrebuje gledalcev od zunaj ali statistike.

.......se (nepreverjen)

Bravo, zupnik. Cerkev ne potrebuje gledalcev od zunaj ali dobre statistike.

bonge (nepreverjen)

Tito je tudi bil proti vere dokejč je nej na smrtno postelo prišo te je pa popa zval ka ga spovej. E moji dvolični komunisti. No naj še omejnen ka je nej dugo po titojovi smrti tej pop šou za njin na ove svejt. Čűdežno nej?

svašta.123 (nepreverjen)

Gda si vernik pa desničar, te si pač takšen kak si ti. Žalostno....

In reply to by bonge (nepreverjen)

12900.. (nepreverjen)

Se najvecji verniki in suznji lasten ideologije so levicarji. Zalostno... in vedno bolj so zalostni, ker so drugi zadovoljni, cetudi nimajo vsega.

In reply to by svašta.123 (nepreverjen)

svasta90 (nepreverjen)

Gda si v sekti diktatorjev in kulturni marksist, te si pac taksen kak si. Zalostno...

In reply to by svašta.123 (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Glavno ka uni 700eu dodadka na mesec dobijo za celodnevno bluženje delavec keri pa dela pa neka ustvare pa suji prst v rit. Prokleta republika banana kjer nas vodijo kriminalci keri bi mogli biti zapreti v zaporu.

.sraka. (nepreverjen)

ce ti to, da ti gostilnicar, ki ga drzava podpira, prinese pivo ali spricer na mizo ali sank in zaracuna 100% drazje, imas za ustvarjanje, potem boljse, da sam nehas ustvarjati in ne hodis na volitve. Bo bolje za slovenijo.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Ej govno, ne kradi nickov !!!

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Alo majmun, ne kradni nickov. VRANA san samo ges in edino ges. Nišče drugi nemre biti takšen imbecil kak san ges prava VRANA kera si ga meče na Janšovo sliko.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Janšefrenija te rejdno zeza, geli? Ti zrihtan poster, ka si ga nalepiš v sobo? Ka brez Janše itak nemreš! Bedno življenje moreš meti, ka kradneš nicke! Pa edino, kar imaš v življenju, je sovraštvo do drugačemislečih...
JJ pa je isti, kakor vsak drug politik !! Še enega poštenega nisem srečal, nikoli !! Ima pa nekatere stvari prav, nekatere pa tudi totalno mimo. Na levem polu pa težko zasledim kaj pametnega...

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Vrana (nepreverjen)

Ti se v brloge decko moj.... gessan edine in taprave. Mr Vrana

In reply to by VRANA (nepreverjen)

spela.marela (nepreverjen)

Za tiste, ki jim birma pomeni zgolj to, kakšen motor, računalnik, telefon ali tablico bodo dobili, opravljanje zakramenta res nima nobenega smisla. Ravno tako ne za njihove botre, ki jih očitno zanima samo to, kako se bodo lahko ven metali z darili in dragimi oblekami.

qopa (nepreverjen)

Baje so Razočarani? Kljub vsemu vloženemu trudu ali kako? ki ga ni bilo! Razočarani so samo zato, ker ne bodo kasirali darila.

In reply to by spela.marela (nepreverjen)

A.kanalizacija (nepreverjen)

Danes pa starši mislijo, da če se otrok vpiše na verouk je vse opravljeno. Novodobni starši. Pričakujem da bo kdo prišel do župnika z odvetnikom. 😂 Svasta.

VRANA (nepreverjen)

Novodobne starše bi mogli prijaviti policiji pa socialnoj, če vpišejo deco k verouki.

In reply to by A.kanalizacija (nepreverjen)

0.. (nepreverjen)

ker je veliko boljse, da hodijo v gostilno ali kadijo travo in ceckajo po zidovih, kurijo kontejnerje. To lahko delajo otroci socialisticnih starsev.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

pancho vila (nepreverjen)

Pravila so pravila. Ali deco ločevati na pridne in poredne, halllo!

VRANA (nepreverjen)

In, kaj je sporno? 30 učencev lahko delajo, se trudijo, sodelujejo... Drugih 30 sploh ne reagirajo v SEDMIH MESECIH, kljub konstantnemu pošiljanju vabil, mailov...

Se bo nedelo, nezainteresiranost, nesodelovanje... nagradilo???? Je to pošteno do ostalih delovnih?? Halllo??

In reply to by pancho vila (nepreverjen)

Vrana (nepreverjen)

Nekradi nickov...samo jaz sem tapravi

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Kako pa drugače (nepreverjen)

Po prebranem zaključek: levičarji - že od nekdaj, zmeraj in povsod zagovarjajo barabinstvo,
čemur smo lahko priča vsakodnevno, v politiki, še na sodišču - tudi ustavnem!

Ne (nepreverjen)

Tej popi so vsi isti.V Polanskoj cerkvi pop tudi nesce zete dece k verouki ce starsi ne davlejo dobrovoljnih prispejvkov za obnovo cerkve...Samo pejnezi...

VRANA (nepreverjen)

Krščanstvo in korona sta dva največjiva natega v zgodovini človeštva. Na oboje nasedajo samo ovčke.

VRANA (nepreverjen)

male vrane so vedno bile zaverovane v zlatnino in materializem. Lahko ti castis svoje materialisticne evre in nasedas po nakupovalnih centrih.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

vccc (nepreverjen)

ok ja. ampak tudi župniki naj bodo pridni. pedofilija in take fore

.all.. (nepreverjen)

sploh v javnem solstvu, ucitelji telovadbe pa take fore

In reply to by vccc (nepreverjen)

križ (nepreverjen)

najbole cvijlite tu po portale tiste, ka sploh v cejrkev ne odite, ka vas tou sploh briga!

keš keš (nepreverjen)

Gda te cerkev financejrali samo verniki, te boš lejko tou piso.... dokeč pa se tou društvo za prodajanje megle financejra tudi z denarjem neverujočih, mamo vso pravico srati po njih in jih kritizejrati. Naj van uvedejo cerkveni davek pa mo te vidli, kelko de še vernikov v Sloveniji.

In reply to by križ (nepreverjen)

tupaš (nepreverjen)

ne seri, za manjake, delomrznežemi tudi damo, pa na karitas tudi lidje odjo, pa jih tan ne pijtajo, či odijo v cerkev, kda so v Rdečon križe skladišča prazna

In reply to by keš keš (nepreverjen)

real.vran (nepreverjen)

Edino mal me skrbi za te izgubljene duse, da ce pridejo med ideoloske vernike na levicarsko boljseviski strani, da ne bodo vedeli katerega spola sploh so od vseh tistih 120 ali koliko jih ze v sekti imajo.

dugicas (nepreverjen)

Verski fanatiki. Dejansko se sto vrvle v boga? Ale je to pac bole hobi tistin ka njin je dugi cas?

razlaga (nepreverjen)

Skos me je zanimala ena stvar. in glede na to ka je puno komentatorov vernikov bi proso za razlago. Torej vrvlete v boga, vrvlete ka idete v nebesa, ka de tam dosti bokse pa super pa fajn pa se tan pa enkrat srecate. Torej zakoj kda nesce mrge ste nej srecni za njega? Ce de tan tak super.... Zakoj te taksen jok, panika pa nvn ka se vse? Zakoj te tistome ne privoscite ka je mro? verjetno zato ka globoko v sebi sploj ne vrvlete
In se eno pitanje povezano s ten? Ce vernik zgibi zakonca in se ponovno ozeni? Torej te po smrti v nebesaj vsi trije zivejo skup??

tupaš (nepreverjen)

to je pa vprašanje za kakšno FDV inteligenco, oni ti tak razložijo, ka boš ziher zadovolen

In reply to by razlaga (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Haha, kak amatersko vprašanje. Si kdaj bil na pogrebu z duhovnikom? In kaj večkrat reče? Točno to, kar sprašuješ: človek je zapustil zemeljsko telo, bolečine, bolezen, tegobe,.... in šel na lepše. Zakaj jok? Nisi še ob slovesu nikoli jokal?? Deca idejo na morje za 10 dni v Baško, pa marsikateri starš, dedek, babica, ... joka. Otroku s tem ne privošči, ne verjame, da bo v Baški užival??
Trije zakonci: razmišljaš čisto zemeljsko, telesno... Za dušo, energijo še nisi slišal?

In reply to by razlaga (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

ha ha ha ha.... in te lidje dejansko tou vrvlejo. Ka si nouri kakšne razlage. Redno vas perejo popi, redno vas perejo....

In reply to by VRANA (nepreverjen)

penzionist (nepreverjen)

DECA in STARŠI ne SEKIRAJTE SE, če ne boste šli k birmi, saj od tega ne boste imeli nič haska, razen tiste kuverte, ki boste dobili v roke drugo je pa tak brez veze, sem to že daleč nazaj opravil in od cerkve nimam nič samo davaj pare potem sem dober ......

fahrarAleksij (nepreverjen)

violeta kurbus 😂😂😂 sramota ste za kristjane... lahko pa bojkotirate pa trmarite pa ni treba k birmi.. kdo vas sili!?!?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice