Slika je simbolična.
Poleg ekstremnih vremenskih dogodkov, obstoj sadjarske panoge v Sloveniji ogrožajo tudi višje cene energentov, zaščitnih sredstev, transporta in logistike ter napoved več kot polovičnega zmanjšanja uporabe fitofarmacevtskih sredstev.

»V Sloveniji se za letos napoveduje skoraj 50-odstotno zmanjšanje pridelka jabolk v primerjavi z lanskim letom, ki je bil zaradi pozebe katastrofalen,« so sporočili iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Kot so zapisali v zbornici, so vremenske ujme in dolgotrajne suše razlogi, da se tudi po svetu pričakuje do deset odstotkov manjši pridelek od napovedanega. 

Sadjarje poleg vremenskih neprilik pestijo vse višji stroški pridelave in ogromna rast cen električne energije.

V zbornici pričakujejo »učinkovito ukrepanje države pri zniževanju stroškov hlajenja sadja v hladilnicah, v nasprotnem primeru bo to občutno vplivalo na dvig maloprodajnih cen jabolk«.

Ob tem pozdravljajo napoved interventnega zakona za omilitev posledic letošnje suše v kmetijstvu, ki da bo vsaj delno omilil posledice letošnjega izpada pridelka. 

A menijo, da ta pomoč ne bo dovolj. Nujna bo tudi dolgoročna prilagoditev sektorja novim razmeram ob vzajemnem sodelovanju sadjarjev in stroke.

Kakšna je prihodnost slovenskega sadjarstva? 

Osrednja tema posveta na sejmu Agra je bila okrogla miza z naslovom: »Prihodnost slovenskega sadjarstva – ali bomo sploh lahko še pridelovali sadje?«

Udeleženci posveta so spomnili, da predlog evropske uredbe o trajnostni rabi pesticidov za Slovenijo predvideva 58 odstotno zmanjšanje uporabe in tveganja fitofarmacevtskih sredstev do leta 2030 glede na izhodiščno obdobje.

Udeleženci okrogle mize so izrazili resne pomisleke glede doseganja zastavljenih ciljev zmanjševanja uporabe fitofarmacevtskih sredstev v pridelovalni praksi, nezagotavljanja ustreznih alternativ in pomanjkljivega prenosa znanja do uporabnikov.

»Trenutni predlog evropske uredbe resno ogroža konkurenčnost slovenskega sadjarstva v primerjavi z drugimi državami in s tem posredno tudi ustrezno zagotavljanje samooskrbe s slovenskim sadjem, ki je po podatkih Statističnega urada Republike najnižja do sedaj - v lanskem letu se je znižala za 22 odstotnih točk na 14 odstotkov,« so sporočili iz zbornice.

»Prihodnost slovenskega sadjarstva je v luči novih predlogov evropske zakonodaje in trenutnih razmer na trgu postavljena pred številne izzive,« so še zapisali. 

Poudarjajo, da je bistvena hitra prilagoditev sektorja ob vzajemnem sodelovanju pridelovalcev in stroke ter to, da zastavljeni cilji evropskih uredb ne povzročijo zmanjševanja kmetijske pridelave, opuščanje kmetovanja in s tem posredno nizke samooskrbe s hrano v Sloveniji.

Menijo, da bi to lahko povzročilo še večjo odvisnost od uvoza hrane, ki je v trenutnih gospodarskih in političnih razmerah precej nezanesljiva.

»Zato je nujno, da so kriteriji za zmanjševanje zaščitnih sredstev sorazmerni, realno uresničljivi, da upoštevajo posebnosti posamezne države in da kmetom pridelovalcem omogočajo trajnostno kmetovanje tako v ekonomskem, okoljskem in družbenem vidiku,« so dodali. 

Komentarji (8)

,,,, ,,,,, (ni preverjeno)

jebe se meni za jabolka
jaz imam raje slivovko
i to mekano

TNT666 (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec tij si prizadeti do amena.

In reply to by ,,,, ,,,,, (ni preverjeno)

.. (ni preverjeno)

Nekaj je letos zelo zanimivo.
Nastal je vik in krik, da se dražijo kemikalije vseh vrst za sadje in zelenjavo.
Tudi proble uvoza iz Rusije in podobne zadeve.
No, prej so pa vsi po vrsti imeli neke EKO in BIO proizvode.
Na veliko oglaševali, kako je Slovensko boljše in kvalitetnejše.
Sedaj pa že celo leto eno samo jokanje, kako so gnojila in škropiva draga.

pozorni (ni preverjeno)

Eko proizvodi, mogauče ja, pa tüde nej 100%, če glij se se upošteva. Vej pa ne vejš ka prijde nekontrolejrano iz zraka.BIO, to pa so izmišljotine trgovcev, s šterime zavajajo naivne küpce in punijo blagajne. Če bi BIO obstajal, te be moral raste poleg vsega ešče v kontrolejranoj atmosfere z filtre pa tak dale.

hjhhg (ni preverjeno)

Zakoj Golob ne naredi kak so naredili Francozi glede elektrike?! Zakoj ne uporabljamo samo svoje glede na to ka jo mamo! Bi lejko bila tudi za nas prakticno zastonj, ale mi jo raje kupuvlemo pa placuvlemo kak nori

Gees (ni preverjeno)

Biznis, kelko socnih elektrarn bi lejko napravili za tiste milijone ki so jih zafuckali v corona tiraniji,! se nan trbe z rusami svajuvati? Razmin nekak nemce, fince , poljake, ti majo zamere z rusi ze z preteklosti, zdaj se pa petelinijo gda nato pakt za njimi stoji. Mi bi lejko fajn z kota gledali, mali kak smo,, pa prejk madzarske poceni plin dobivali.

In reply to by hjhhg (ni preverjeno)

😫😫 (ni preverjeno)

Te naj ne bluze ka se njemi ide za lidi… Te pac naj pove kak je. Nas trbej guliti za nindre nic. Ce lejko ma Francija poceni elektriko, pa lejko ma Madzarska poceni gorivo pa vse ostale drzave neksen plus, mi pa te za vse stvari placuvlemo
premium cene! Kak ce mi sluzili vec kak ovi v Svici 😫

In reply to by Gees (ni preverjeno)

leeepo (ni preverjeno)

Pa scejo meti placano za vse, ka do te lejko odavali v tujino nej :) Mislin ka je skrajni cas ka se konca to absurdno zalaganje kmetov s pomocami in subvencijamo, ker roko na srce nika nemamo
cenej, nej bokse, nej vec! Samo frckamo pejneze pa te majo druge drzave hasek iz toga!

Starejše novice