FOTO: Miloš Vujinović
Ste vedeli? Vsak sedemnajsti Slovenec ima doma traktor. Agencija za varnost prometa poziva voznike traktorjev k spoštovanju cestnoprometnih predpisov. Organizirali so dogodek s predavanji in praktičnimi prikazi na vadbeni površini.

Konec leta 2022 je bilo v Sloveniji registriranih že več kot 119.000 traktorjev. Slovenija je po številu traktorjev na prebivalca tako prava velesila, saj ima povprečno vsak sedemnajsti prebivalec doma traktor.

Govorci so predstavili opravljanje izpita za to kategorijo, varno delo s traktorjem in traktorskimi priključki, varnostne vidike teh vozil v prometu ter ugotovitve inšpekcijskih nadzorov. Voznike traktorjev so pozvali k varni, previdni in odgovorni vožnji. 

V petih letih je bilo v Sloveniji zabeleženih 757 prometnih nesreč s traktorjem, v katerih je umrlo devet voznikov traktorjev, 19 je bilo hudo, 85 pa lahko telesno poškodovanih.

Foto: Miloš Vujinović

V uporabi tudi veliko neregistriranih traktorjev, ki so starejši in nevarnejši za uporabnika

Kot je povedala vršilka dolžnosti direktorja agencije Simona Felser, je šlo za prvi tovrsten dogodek v nizu regijskih dogodkov, ki jih nameravajo v prihodnjem obdobju organizirati za imetnike vozniških dovoljenj kategorije F.

Izpostavila je, da je bilo konec leta 2022 v Sloveniji registriranih več kot 119.000 traktorjev. Poleg registriranih traktorjev je po nekaterih ocenah še mnogo neregistriranih, njihova povprečna starost pa narašča.

Gre predvsem za starejše stroje, ki so najpogosteje brez kabine ali varnostnega loka in se kot taki ne morejo registrirati. Za uporabnike so tudi bistveno nevarnejši. 

»Za vožnjo traktorja voznik potrebuje veljavno vozniško dovoljenje F kategorije. Na dan 27. 3. 2023 je bilo v Republiki Sloveniji 299.012 imetnikov veljavnega vozniškega dovoljenja kategorije F,« je dejala.

Ob tem je opozorila, da tudi za voznike traktorjev velja prepoved vožnje pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi, med vožnjo pa je prepovedana uporaba mobilnega telefona.

Foto: Miloš Vujinović

Vsako leto 150 prometnih nesreč z udeležbo voznikov traktorjev

V Sloveniji je vsako leto zabeleženih okoli 150 prometnih nesreč z udeležbo traktorja, največ v naselju. V petih letih se je zgodilo 757 prometnih nesreč s traktorjem, v katerih je umrlo devet voznikov traktorjev, 19 je bilo hudo in 85 lahko telesno poškodovanih.

Po besedah Franca Kanclerja iz Biotehniške šole Maribor slaba so med glavnimi vzroki za nesreče ocena terena, vožnja čez rob cestišča, neprilagojena hitrost ter vstop na traktor ali na priključek, ko se ta že premika. 

Voznik traktorja nikdar ne sme biti bos, v natikačih ali drugi neustrezni obutvi ali opremi, je pojasnil. 

Če traktorski priključek nima sedeža, na njem nikakor ni dovoljeno prevažati ljudi, prav tako ni dovoljen prevoz otrok v kabini do starosti leta in pol, od starosti leta in pol do višine 140 centimetrov pa je prevoz otrok mogoč z obvezno uporabo otroškega sedeža. Izpostavil je tudi pomen varnostnega loka in uporabe varnostnega pasu.

Foto: Miloš Vujinović

Največ nesreč lani na območju Ptuja in Lenarta

Boštjan Koletnik, samostojni policijski inšpektor s Policijske uprave Maribor, je povedal, da so lani so zabeležili 35 prometnih nesreč z udeležbo voznikov traktorjev, največ na območju policijskih postaj Ptuj in Lenart.

Kot je pojasnil, so kar 66 odstotkov lani povzročenih prometnih nesreč z udeležbo voznikov traktorjev na območju Policijske uprave Maribor povzročili vozniki traktorjev sami. 

»Ker je traktor počasi vozeče vozilo, mora imeti nameščeno označevalno tablo za takšna vozila. Voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti, se mora, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo,« je pojasnil. 

Poudaril je, da je tudi za delo na njivi ali polju nujna uporaba varnostnega pasu, za neuporabo je predpisana tudi globa.

Foto: Miloš Vujinović

Traktor je treba očistiti ob vsaki vključitvi v promet

Med delom na njivi se na traktor in priklopnik nabereta zemlja in blato, ki ga marsikdo nato nanese na cesto, kjer takšna onesnaženost lahko predstavlja nevarnost v prometu. Zakon zato veleva, da je vozilo potrebno očistiti ob vsaki vključitvi v cestni promet. 

Traktor mora biti registriran, tehnično brezhiben s prižganimi in čistimi lučmi ter odsevniki in ustrezno opremljen z utripajočo rumeno lučjo, če ima pripet priključek, ki je širši od traktorja.

Pomembno je tudi pravilno pritrjevanje tovora na vozilu, je še povedal Koletnik.

Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Privatnik (nepreverjen)

Prvo kar je narobe je to,da lahko na podlagi b kategorije in opravljenem tečaju iz varnega dela z traktorjem pridobimo kategorijo f.zelo narobe zelo.Vožnja avtomobila in traktorja z prikolico ni v nobenem primeru primerljiva.Vsi ,ki so na tak način prišli do f kategorije,bi morali opraviti teoretični in praktični del kot smo to delali nekoč,ko so bili manjši in počasnejši traktorji.Ja spet zadeva,ki je skregana v Sloveniji sama z sabo. Potem pa prometne nesreče normalno.

Gost55 (nepreverjen)

Kot hobi kmet mislim da je večji problem to, da lahko z F kategorijo vozijo 3 akserce, po dve prikolici skupaj, skupne teže 40 ton in to pri hitrosti 50 in več. Ni problem, da nekdo pelje z normalnim traktorjem 5 tonarco, problem so te velike kompozicije, v traktorju mladenič, po možnostih z omejenimi izkušnjami. Takim bi predpisal obvezno opravljanje praktičnega tečaja vožnje, da vidi kaj vse se lahko zgodi.

In reply to by Privatnik (nepreverjen)

Lajči57 (nepreverjen)

Privatnik, ti pa malo mimo streljaš. Če so bili nekoč traktorji manjši in počasnejši, še ne pomeni, da so bili varnejši od novih. Stvari so se spremenile odkar si se ti prvič vozil na IMT-ju.

In reply to by Privatnik (nepreverjen)

paver (nepreverjen)

He he he dobiš subvencije, nepovratna sredstva se ti zavrti od mase denarja in kupiš največji traktor. Kaj pa sedaj, še nikoli nisi vozil takšne makine, potem pa nesreče.

Mambo (nepreverjen)

Ne nakladaj. Iz leta 2021 je na primer razvidno, da je subvencijo dobilo le 20 traktorjev, kar je samo 1,4 odstotka novo registriranih. Govorice, da kmetje dobivajo drage subvencionirane traktorje so prenapihnjene.

In reply to by paver (nepreverjen)

Amigo (nepreverjen)

Kak dobro so lejve vlade poskrbele za kmete, kelko traktorov majo, kulaki so pa pac nenasitni! Das njemi prst, pa bi celo roko!

Imbacilnadzorni (nepreverjen)

Problem so ceste se tak delajo ka so nevarne in nepregledne v ton je največji problem. Tu se ne gre za varnost ampak nevarnost utesnjenost na cesti da se prej zaletiš ali kaj spregledaš. Kdo to dela ograje prepreke na ravni cesti otoke takim treba vse prste s sekiro odsekati. To ni več vzdržno kaj delajo s cestami samo uničujejo in še slabše naredijo kot je bilo samo sranje nam delajo.

paver (nepreverjen)

Traktori so za njive kelko je meni jasno !

In reply to by Imbacilnadzorni (nepreverjen)

Gogal (nepreverjen)

Čisto zavajanje in delanje zdrahe mdd ljudmi ter poniževanje kmetov, kao da so sami bogatuni. Saj so, peščica med njimi. Ampak. Zakaj si velik kmet ne sme kupiti traktorja s katerim bo lažje, bolj udobno in bolj učinkovito delal. Direktor podjetja pa lahko ima mercedes S AMG. Aja subvencije... Podjetja jih pa ne dobijo? Veste koliko raznih razpisov je tudi za podjetnike? Za kmeta je traktor delovni stroj. Tako kot je za ključavničarja stroj za upogibanje pločevine. Vse kar gre za podjetja se šteje kot razvoj, če se pa kmet razvoja je pa bogatun, bog ne daj da gre na dopust z novim avtom. Na kriz ga pribit. No la še poglejmo enkrat, to zavajanje v članku. Naj napišejo tudi kololl so ti traktorji stari in koliko konjskih moči imajo. Naj po pravici povejo, da je vecina traktorjev iz časa Jugoslavije IMT tsm cca 60km,ker se pač včasih tudi vsaka hiša imela enga imta.

p3p (nepreverjen)

Ja pa ka je narobe če so traktorji iz YU zaradi toga so nej traktorji butalko

In reply to by Gogal (nepreverjen)

Mambo (nepreverjen)

Ja, povprečna starost traktorjev pri nas je 21 let. Kar tretjina vseh traktorjev bi lahko bila že registrirana kot starodobniki. Tega nikoli ne povejo. Samo, da bi jebali delavni narod.

In reply to by Gogal (nepreverjen)

Starejše novice