Slika je simbolična.
Še enkrat več nam pretijo izredne meteorološke in hidrološke razmere. Agencija Republike Slovenije za okolje je za severozahodni del države izdala najvišje, rdeče opozorilo.

Kot je povedal meteorolog Brane Gregorčič, se v letošnji jeseni nad severnim Atlantikom pogosto pojavljajo cikloni, danes pa bomo priča enemu najglobljih v zadnjih desetletjih.

Hladna fronta se Alpam bliža kar hitro, Slovenijo pa bo dosegla sredi noči. Olja bo na ogenj prilil dotok toplega zraka, vetrovi pa bodo do Julijskih Alp prinašali zelo vlažen morski zrak.

Tudi ob sami fronti gre pričakovati močne nalive in sunke vetra, ki bodo prečkali Slovenijo.

Po Gregorčičevih besedah bo v 24 urah skupno zapadlo od 120 pa do 240 milimetrov padavin.

Glavnina dogajanja se bo tako odvila ponoči, razmere se bodo nato nekoliko izboljšale. Krajevne padavine bodo vztrajale, tudi ohladilo se bo – meja sneženja bo med 1000 in 1300 metri.

To noč bo visoko tudi plimovanje morja. Kot je dejal Gregorčič, bo močan jugo vodne gmote zelo narinil v severni del Jadrana, tako da lahko slovensko morje, ki bo precej vzvalovano, seže tudi 40 centimetrov nad obalno črto.

V noči na nedeljo kaže na še eno vremensko motnjo, ki pa bo manj izrazita, kar pa se lahko še spremeni.

 

Hitro naraščanje voda

Pred nami so torej jesenske poplave, je nadaljeval hidrolog Janez Polajnar in opozoril, da ne gre več računati na zaščitno vlogo vegetacijskega pokrova. Voda bo odtekala zelo hitro, je poudaril, zlasti na severozahodu. Ponekod bodo mogoče poplave v večjem obsegu.

Ponoči gre pričakovati res hiter odtok hudourniške vode, zlasti v Posočju, na območju Idrijsko-Cerkljanskega pogorja, Predalpskega hribovja in Zgornjesavske doline.

Hudourniški odtok bo tekom jutrišnjega dne polnil struge rek. Pričakovati gre hitro naraščanje Save – v okolici Ljubljane bo pretok med 1200 in 1600 kubičnih metrov na sekundo. Hudourniške poplave bodo mogoče tudi v Vipavski dolini, Pokolpju in na Obali.

Odvajanje padavinskih voda bo oteženo tudi zaradi veliko količine odpadlega listja.

Neugodna hidrološka situacija bo tudi na reki Dravi – zjutraj ob vstopu v državo pričakujejo pretok 1600 kubičnih metrov na sekundo. Čez dan se bodo narasli Dravi pridružili pritoki iz Slovenije, zato bo poplavljala zlasti v spodnjem delu, kjer pričakujejo pretok 1800 kubičnih metrov na sekundo.

Na terenu je 212 ekip Direkcije Republike Slovenije za vode, ki čistijo in vzpostavljajo pretočnost vodotokov in sanirajo nasipe. Vodostaje bodo spremljali tudi čez dan in po potrebi tudi intervenirali. 

Ne pozabite na odtoke

V pripravi je tudi odredba za dvig pripravljenosti vseh območij, izjema je le Murska Sobota, je povedal poveljnik Civilne zaščito Srečko Šestan, ki lahko računa tudi na Slovensko vojsko in njeno mehanizacijo.

Geologi medtem opozarjajo na veliko namočenost tal po celotni Sloveniji. Že tako izjemne razmere bodo danes še zaostrene, zato so opozorili tudi na območja, kjer je mogoča reaktivacija zemeljskih plazov.

Na mestu je torej umik imovine na varnejše predele in temeljito očiščenje odtokov – ko bo voda enkrat začela naraščati, se rešuje predvsem življenje.

Umakniti velja tudi materiale, ki bi jih voda lahko odnašala dolvodno in ki bi lahko zamašili prepuste.

Komentarji (9)

Ubugcfhj (ni preverjeno)

Pa kakšni gnoji od gnojf ste s takšnimi fejk naslovami ne zaslujžite si niti da vas pes mrda! Prokleti prodani satanisti lažnivi! Gonte se u tri pizde materne pohabljenci retarderani!

ZTR_ (ni preverjeno)

Dež de šao in na ulice de se pošiljala vojska. V keroj zadrogeranoj dimenziji mi živimo?

realnoo (ni preverjeno)

PALIK BOMO PEJNEZE ZBEJRALI?

Debeli fuknjenec (ni preverjeno)

DF na žalost za taķše socialaše ka si tij. Gnoj zamazani.

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

trg zmage

Kar se dogaja je kriminal! Razumem še avgustovske poplave, takrat je res deževalo dva, tri dni skupaj in to močno. Sedaj...? Pa vseeno: imamo toliko raznih strokovnjakov, od takih za vode, za zaščito pred njo, za to in ono... Tudi vse vlade: kaj se je počelo zadnjih 30 oz. 50 let???
Točno vidimo, da je vse zaraščeno, a skoraj nihče ne kosi? Točno vidimo, da so nasipi več ali manj slabi, dotrajani, a nihče se ne zgane, da bi se sanirali. A potrebujejo javni razpis?
Še bi se dalo naštevati od enega slehernika, kakor se pravi. Je mogoče, da ta nekaj vidi, kup strokovnjakov na ne?
Koga poklicati na odgovornost? Iz prejšnjega režima so tisti zadolženi za gospodarstvo več ali manj vsi pomrli, v kapitalizmu oz. v sedanjosti pa ne moreš nikomur nič!
Lahko stavimo, da če pade po celi državi pol metra snega, bodo neverjetno nepripravljeni! Promet bo zamrl za nekaj dni, to lahko skoraj garantiram. Nihče ničesar ne predvidi in to je dejstvo.

CEdo (ni preverjeno)

Naj vojska raje ide pa zidofe k sebi spravi

Laci12 (ni preverjeno)

To velja predvsem za zahodni del države nepa za severovzhod. Pišite raje kaj se bo tu dogajalo zato ste sobotainfo

. (ni preverjeno)

Kdaj se bo uredilo zdravstvo?

Gost0000 (ni preverjeno)

Takoj kak deš neha. Zdaj prvo deš tema pa te dale

In reply to by . (ni preverjeno)

Starejše novice