Odstotek precepljenosti je v zdravstvenem kadru najvišji med zdravniki, na drugem mestu so diplomirane medicinske sestre, sledijo srednje medicinske sestre, na zadnjem mestu pa je ostalo bolnišnično osebje.

Stroka poziva k cepljenju, saj bo edino precepljenost omogočila normalno življenje. Ob tem smo preverili precepljenost zaposlenih v nekaterih bolnišnicah po Sloveniji.

Kako je v soboški bolnišnici?

Glede na podatke cepilnega centra Splošna bolnišnica Murska Sobota znaša precepljenost vseh zaposlenih 66,1 odstotka.

Med zdravniki je cepljenih 80 odstotkov, med izvajalci zdravstvene nege 55 odstotkov in med ostalimi zdravstvenimi delavci in sodelavci 75,6 odstotkov. Trenutno je cepljenih 756 oseb od 1144 vseh zaposlenih.

Zaposleni se na seznam za cepljenje dodajajo sproti v skladu z Nacionalno strategijo cepljenja proti covid-19 in priporočili za cepljenje proti covid-19 do šest mesecev po preboleli koronavirusni bolezni.

Prav tako jih je v tem trenutku še okoli trideset, ki čakajo na prejem prvega odmerka cepiva in bodo cepljeni v prihodnjem tednu, so pojasnili v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

»Zaposleni v Splošni bolnišnici Murska Sobota se odločajo za cepljenje tudi v drugih cepilnih centrih (še posebej po uvedbi cepljenja brez naročanja in v teh poletnih dneh zaradi odhodov na počitnice v zdravstvenih domovih). Celokupna precepljenost zaposlenih je zato višja, vendar je podatek (zaradi nesistematičnega in neažurnega sporočanja zaposlenih) nezanesljiv in nam služi kot ocena,« še odgovarjajo v soboški bolnišnici. 

K cepljenju spodbujajo vse 

V bolnišnici so takoj ob pričetku cepljenja (december 2020) pričeli s sistematično interno promocijsko kampanjo, ki vključuje objave v internem tedenskem glasilu, interno pripravljene plakate o ozaveščanju glede cepljenja in cepiv.  

Pripravili so tudi odgovore na najpogostejša vprašanja v zvezi s cepljenjem na intranetnih straneh, medijski dogodek ob cepljenju vodstva bolnišnice, sprotne predstavitve odzivnosti zaposlenih na strokovnih sestankih, uporabljajo pa tudi tiskana in elektronska promocijska gradiva.

»Hkrati poskusimo k odločitvi za cepljenje spodbuditi tudi hospitalizirane bolnike, osebe, ki v bolnišnico prihajajo na ambulantne preglede ter obiskovalce. Tako imamo promocijsko gradivo nameščeno na vstopnih točkah in posameznih oddelkih, obvestilo o pomenu ter možnostih cepljenja smo objavili tudi na spletnih straneh bolnišnice in v pogovorni oddaji na lokalnem radiu,« še poudarjajo.

Murskosoboška bolnišnica.

Zdravstveni dom Murska Sobota beleži spodbudne številke

V Zdravstvenem domu Murska Sobota med 388 zaposlenimi trenutno cepljenih 79 odstotkov vseh zaposlenih.

Cepljenost pri zdravnikih in zobozdravnikih je 87 odstotna, pri zdravstveni negi (diplomirane in srednje medicinske sestre, diplomirane babice, zobozdravstveni asistenti) je 78 odstotna in pri ostalem kadru je 69 odstotkov cepljenih proti covid-19.

Ozaveščanje zaposlenih o pozitivnih učinkih cepljenja izvajajo že od decembra 2020. Cepljenje promovirajo z letaki, na sestankih in v vseh ambulantah. Zaposleni, ki niso cepljeni, se tedensko testirajo in jih tako tudi vsak teden pozivajo k cepljenju.

Zdravstveni dom Murska Sobota.

Mariborski univerzitetni klinični center beleži 60,4-odstotno precepljenost

V mariborskem univerzitetnem kliničnem centru je cepljenih 60,4 odstotka zaposlenih, od tega 91,1 odstotka zdravnikov, med diplomiranimi medicinskimi sestrami 64,6 odstotka, med srednjimi medicinskimi sestrami 42,46 odstotka, med administratorji 49,13 odstotka, odstotek cepljenih med ostalimi zdravstvenimi delavci znaša 59,1 odstotka in ostalimi sodelavci 49,3 odstotka

Vir: UKC Maribor

Pri prebolevnikih so vključeni samo tisti zaposleni, ki so covid preboleli v zadnjih šestih mesecih in niso bili cepljeni, odgovarjajo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Pri zaščitenih s cepljenjem so všteti zaposleni, ki so:

  • prejeli oba odmerka cepiva, 
  • preboleli in bili cepljeni z enim odmerkom, 
  • prejeli en odmerek cepiva AstraZeneca in je od cepljenja preteklo vsaj tri tedne,
  • bili cepljeni z enim odmerkom in so po cepljenju zboleli za covid-19.

Zaposlene spodbujajo, da informacije o cepljenju pridobivajo iz zanesljivih virov. 7. julija 2021 je pred stavbo Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja pričel delovati cepilni center, kjer lahko zaposleni prejmejo vse dodatne informacije na temo cepljenja.

Z odprtjem cepilnega centra se tudi število cepljenih, zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, viša, opažajo.

Univerzitetni klinični center Ljubljana beleži največji delež precepljenosti

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana znaša odstotek precepljenosti 65 odstotkov.

Cepljenih je 89 odstotkov zdravnikov in zobozdravnikov, 62 odstotkov diplomiranih medicinskih sester in 52 odstotkov srednjih medicinskih sester. 

Med drugim poročajo, da so med necepljenimi številni prebolevniki. Vzrokov, zakaj se nekateri še niso odzvali vabilu k cepljenju, ne beležijo.

Nadaljujejo kampanjo informiranja zaposlenih in omogočajo dostopnost cepljenja vsakodnevno v ustanovi.

V ptujski bolnišnici napredujejo po pet do sedem odstotkov cepljenih na mesec

Ptujska bolnišnica beleži 60 odstotkov precepljenosti pri vseh zaposlenih, od tega je cepljenih 75 odstotkov vseh zdravnikov, 55 odstotkov zaposlenih v zdravstveni negi, zaposleni v nezdravstvenem kadru so precepljeni v 63 odstotkih

Ptujska bolnišnica opaža, da pri cepljenju napredujejo po pet do sedem odstotkov na mesec. Dodajajo, da cepljenje promovirajo in omogočajo izbor cepiva, priporočajo ga tudi pacientom. 

Med drugim sporočajo tudi, da je vpliv negativne kampanje socialnih omrežij zelo močan, kar povzroča nižji odstotek precepljenosti. 

In kakšna je precepljenost na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje?

Zaposleni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so bili med prvimi, ki so po začetku cepljenja decembra lani dobili cepivo. Odziv na cepljenje pa je bil slabši od pričakovanj. Trenutna precepljenost tamkajšnjih zaposlenih naj bi bila malo nad polovico

Nacionalni inštitut za javno zdravje na očitke o slabi precepljenosti zaposlenih odgovarja: 

»Samo v ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje se je proti covidu-19 cepilo 55 odstotkov zaposlenih. Podatkov o tem, kolikšen delež zaposlenih se je cepilo na drugih cepilnih mestih nimamo, saj do osebnih zdravstvenih podatkov lahko dostopajo samo za to pooblaščene osebe.«

Ob tem dodajajo, da se v register eRCO podatki o cepljenih osebah po poklicnih skupinah ne zbirajo.

V ormoški psihiatrični bolnišnici vse zaposlene obravnavajo enakovredno

V psihiatrični bolnišnici Ormož je bilo 62 zaposlenih pozitivnih na covid-19, kar pomeni, da so ti koronavirusno bolezen preboleli, 59 zaposlenih je cepljenih znotraj njihove bolnišnice po programu, deset zaposlenih ima pozitivna protitelesa, kar pomeni, da so preboleli bolezen asimptomatsko, za 33 ostalih zaposlenih ni podatkov – nekateri od teh so se cepili zunaj ormoške bolnišnice in tako niso pristali na seznamu, nekaj zaposlenih je na porodnem dopustu, nekaj pa jih ni v bolnišnici - so na primer na izobraževanju v drugih ustanovah.

»Podatkov o precepljenosti kadrov nismo ločeno zbirali, ker vse zaposlene obravnavamo enakovredno in ker so tudi vsi zaposleni v stiku z ljudmi v stiski, ki so prišli po pomoč v našo ustanovo. Ne želimo situacije poenostaviti in pripisovati nižjo stopnjo precepljenosti nižji izobrazbi in/ali celo funkcioniranju na nižjem kognitivnem nivoju, ker bi tako lahko dali podlago za pojav predsodkov in poniževanju drugače mislečih,« so še odgovorili.

Cepljenje spobujajo s pogovorom in z dajanjem informacij.

»Te informacije ne usmerjamo samo k zaposlenim, temveč tudi k obiskovalcem naših terapevtskih programov. V terapevtske skupine smo vključili našega specialista klinične farmacije, ki je o koristih precepljenosti govoril vsem prisotnim – osebju in ljudem v stiski,« še poudarjajo.

S spleta

Komentarji (30)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SOBOŠKA BOLNICA (nepreverjen)

Kakšen je odnos do pacientom tak je odnos do cepljenja, predvsem zvišanega, medicinskega osebja v soboški bolnici, bilo bi jih potrebno spustiti na realna tla, kdor pač ni za delo z pacienti morda bo pa dober pri delu z lopato.

Debeli fuknjenec (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

In tij si tele prizadeto.

In reply to by SOBOŠKA BOLNICA (nepreverjen)

čikapajo (nepreverjen)

sem slišal da sestre in
Debeli fuknjenec
v bolnici
PUŠIJO
in podnevi in ponoči

In reply to by Debeli fuknjenec (nepreverjen)

orglice (nepreverjen)

Precepljenost v soboški bolnišnici: Zdravniki skoraj precepljeni, ostalo osebje ne, prpa jim dela, "poklukar" pozovi "koršmite" ka pridejo cepit !!

In reply to by SOBOŠKA BOLNICA (nepreverjen)

Jao (nepreverjen)

Nižja izobrazba, bole so lidje “pametni” in nižja je precepljenost…

_______ (nepreverjen)

In tij vrvles ten doktoron ka so se dejansko dali cepite. Naiven si tak ka se na kilometer vijde, se dobro ka to ne bolij, ka te bi se tij fejst drl….ivca

In reply to by Jao (nepreverjen)

Izoliran (nepreverjen)

Tebi verjamemo, ker si to preverjeno informacijo prebral na facebooku od Marije z Jurovskega dola. Ti si ziher eden tistih, ki klika na internetnih straneh "oglase" v stilu: kako lahko zaslužite 1500 evrov na dan in nevedoč širi računalniške viruse.

In reply to by _______ (nepreverjen)

blond (nepreverjen)

pa rejsan je evidentno, samo tej menje izobraženi in menje brihtni se ne cepijo

In reply to by Jao (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

bolj izobraženi se cepijo
manje izobraženi pa pušijo

In reply to by blond (nepreverjen)

Cvibel (nepreverjen)

Ges san strojni tehnik in san cepljeni, moja zena je magistra biologije in se neje cepila, niti se ne misli.

In reply to by Jao (nepreverjen)

lukma (nepreverjen)

boga tvoja žena, kam je gledala, kda se je poročila

In reply to by Cvibel (nepreverjen)

Yusuf (nepreverjen)

Kak so li še tvoji stariši bougi, pa vsi ostali iz tvoje bližine. Prav smilijo se mi ….

In reply to by lukma (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

gledala je matičara

In reply to by lukma (nepreverjen)

Srakica (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ajde ovceeee pasniki si odprti....dam se moj odmerek zraven...navalitee

Prdni lujza (nepreverjen)

Iq dela svoje

Smoukiii (nepreverjen)

Zadnjic san enoga doktora pito zakoj se je cepo pa mi je pravo ka samo zato ka nebi virusa iz bolnice domov prineso. Te san ga pa pito kak to ce pa tudi cepljeni lejko sirijo virus pa je vec nej meo odgovora.

itakja (nepreverjen)

LAZ! Zgleda ka nemas pojma ka gucis! Znano je dejstvo ka nobeno cepivo neje 100%, tak kak neje nobeno zdravilo 100%. In ti trdis ka doktor na to nej mel odgovor. Se ti vidi kak si **** ka siris neksne izmisljene zgodbice.

In reply to by Smoukiii (nepreverjen)

Lepec (nepreverjen)

Jebem vašo precepljenost!!!!

Gumi (nepreverjen)

Vej pa naj se ze steri novinar spravi v bolnisnico pa zaposlene pijta zakoj se nescejo cepiti!!!! Nigda sveta so novinarji nej bulili v ekrane , sli so na teren..

čarni vrag (nepreverjen)

Izgleda, da so sestre pametnejše od doktorov. Takšno je današnje stanje v s Pfizerjem precepljenom Izraeli. Cepite se, ka de stanje takšno kak je v Izraeli. Budale diplomirane! 100 na intenzivi, 20 na ventilatori.
By JERUSALEM POST STAFF JULY 26, 2021 10:53
Email Twitter Facebook fb-messenger
Some 1,398 new cases of the novel coronavirus were reported in Israel on Sunday, with 2.08% of tests returning positive, according to a Monday morning update by the Health Ministry.
Of those infected, 108 were in serious condition and 20 were on ventilators.

perman (nepreverjen)

ja in?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Poskusil bom na kratko razložit kako je s cepljenjem. Cepiva proti kovidu se inicirajo v krvni obtok in tam povzročijo nastanek IgG protiteles, ki ščitijo predvsem pljuča, se pravi pred hujšim potekom.
Gornje dihalne poti, pa ščitijo protitelesa IgA1, ki pa jih cepivo ne generira. Cepljeni se lahko še vedno okuži in prenaša virus.

Drugi problem pa je, da mRNA cepiva prezentirajo imunskemu sistemu samo delček virusa. Zato obstaja možnost, da virus pri manjših spremembah uide imunskemu sistemu. To se očitno dogaja v vseh zelo precepljenih državah kot so Izrael, UK, Nizozemska itd. Z večanjem števila precepljenih se bo to pojavilo tudi pri nas.

Na žalost cepiva nimajo lastnsti, ki bi zaustavile okužbe. Cepljeni še vedno lahko širi okužbo. Na srečo pa izgleda, da so nove variante kot je delta manj nevarne.

Za zdravstveno osebje je branje zgornjega texta priporočljivo, ni pa obvezno.

perman (nepreverjen)

še en potrč-ko, strokovnjak za svaštarenje

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Naše ime (nepreverjen)

Vidim, da vas nekaj pravilno ugotavlja, da nižja kot je izobrazba, manjša razgledanost, nižja je odločitev za
cepljenje, istočasno pa višja njihova propaganda zoper cepljenje. To so moje vsakodnevne ugotovitve v pogovoru
z ljudmi. Konkretno: poznam nekoga, ki v navedeni bolnišnici "vrti metlo", pa eksplicitno nasprotuje cepljenju. In takih
poznam dolgo vrsto. Opirate se na primere, ko ima cepljenje slab izid, je , nespametno. Koliko prometnih nesreč s
smrtnim izidom, trajno invalidnostjo se vsakodnevno konča, koliko utopitev ob plavanju v vodi, koliko delovnih nezgod, koliko operacij s smrtnim izidom, letalskih nesreč, družinskih umorov ....., po tem takem več nihče od nas
ne bi smel početi ničesar več, razen mogoče sedeti pred televizorjem ali biti kot zlata ribica v akvariju. Stroka širom
sveta vsakodnevno naglaša, da človek s cepljenjem tvega neprimerno manj od tistega, ki si se mu odpove.

Luna 2 (nepreverjen)

KAKSNA PRECEPLJENOST????CEPIJO SE KAO DOHTORJI!!!!!KDO PA JIN VERVLE.....TAU SI ONI POTRDILA PA VSE ZRIKTAJO!!!!!PLACAS IN DOBIS POTRDILO,ENOSTAVNO ZA ENE!!

pingven (nepreverjen)

Kak vijden je kar nekaj lidij tu gor ka misli ka je inteligentnih.. Izobrazba še neje nujno ka je človek inteligenten...

za pingvina (nepreverjen)

Drži, da izobrazba ni nujno zagotovilo človekove inteligence, je pa strokovno usposobljen tim (ne glede na
področje) pravi naslov za strokovna vprašanja in rešitve. In ne kdor koli z ulice, izpred gostilniške mize ali
ustreznega znanja, kot si mnogi napačno predstavljajo.

za pingvina (nepreverjen)

popravek: ...ali brez ustreznega znanja in strokovne usposobljenosti, ...

Jbg fc dah hzhdg (nepreverjen)

Zakaj ste izbrisali moj komentar?
Sem mogoče stopil na vaš genocidni živec?
Se vidjamo na sodišču genocidniki smrdljivi...!

Smrdljivci (nepreverjen)

Ka veš, moj predhodnik, ka so mojegaj tüj, prokletna golazen. Ne zaslüžite si, ka odpren vašo stran(išče!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice