Kljub negotovim razmeram so v Gornji Radgoni odločeni, da bodo po lanski odpovedi tokrat vendarle pripravili že 59. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. Razstavišče bo manjše, bistveno manj bo tudi kmetijske mehanizacije.

Podoba Pomurskega sejma v Gornji Radgoni naj bi bila že čez slab mesec bistveno drugačna, kot je danes, ko sejmišče sameva.

Organizatorji so se v upanju, da bodo razmere izvedbo vendarle dopuščale, na kmetijski sejem pričeli pripravljati že lani.

»Tako kot tudi kmet ne more pričakovati, da mu bo zrasla pšenica v enem mesecu, tako tudi sejma ni mogoče pripraviti v zelo kratkem času,« pravi predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.

Širši hodniki, pogoji PCT in testiranje pred vhodom

V kolikor organizatorjem konec avgusta načrtov ne bodo prekrižale nove omejitve, bodo lahko obiskovalci na sejem vstopili ob upoštevanju pogojev PCT.

Ob vhodu bo radgonski zdravstveni dom izvajal tudi hitro testiranje, na sejmišču pa bo poskrbljeno za večje razdalje.

»Razširili smo hodnike ravno zato, da bi se v tej masi ljudi izogibali stikom in zbliževanju. S tega vidika pač poskušamo poskrbeti, da bo prireditev varna,« pravi izvršni direktor sejmišča Boris Nicolas Erjavec.

Razstavljalci niso mogli zagotoviti dovolj eksponatov

Lanska odpoved sejma in negotova epidemiološka slika sta zmanjšali število prijavljenih razstavljalcev. Če je na osrednjem delu sejmišča v preteklosti mrgolelo obiskovalcev, ki so si ogledovali najsodobnejšo kmetijsko mehanizacijo, bo letos podoba sejma bistveno drugačna.

»Manj je predvsem kmetijske mehanizacije, ker nekateri razstavljalci pač niso mogli v tem kratkem terminu zagotoviti dovolj eksponatov,« pravi Janez Erjavec.

Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurski sejem

Letošnje ocenjevanje vin je spominjalo na prejšnja dobra leta

Na sejmu so prejšnji teden sicer že izvedli tradicionalno državno ocenjevanje vin, ki je sicer kljub težavam vinarjev po številu prijavljenih vzorcev spominjalo na najboljša sejemska leta.

»V taki situaciji je zelo zelo velik uspeh, da smo zbrali 568 vzorcev v vseh treh kategorijah, kar je le nekaj odstotkov manj kot v prejšnjih dobrih letih,« je povedal projektni vodja ocenjevanja vin Robi Fišer.

Ne vedo, kaj jih čaka, a upajo, da bodo avgusta ukrepi normalni

V prejšnjih dobrih letih je bila organizacija sejma mnogo bolj utečena kot letos, ko na Pomurskem sejmu vedo le, kakšni so aktualni ukrepi in ne kakšni bodo veljali v drugi polovici avgusta.

»Največji problem je ravno v tem, da spremembe niso napovedane oziroma, da ne vemo, kaj nas čaka, tako da upamo, da bodo ukrepi za mesec avgust normalni,« pravi Boris Nicolas Erjavec.

Zaposleni v industriji srečanj v negotovi situaciji

Ob izpadu dohodka se organizatorji sejmov, kongresov in seminarjev soočajo predvsem z negativnim vzdušjem, ki močno vpliva tako na obiskovalce, kot razstavljalce, in navsezadnje tudi na zaposlene v industriji srečanj.

»Mnogi ljudje, ki delajo v teh dejavnostih, v industriji srečanj pa tudi v drugih dejavnostih, so v negotovi situaciji in to prav gotovo vpliva tudi na njihovo psiho,« opozarja Janez Erjavec.

Podobno kot v gostinstvu so se tako tudi številni sodelavci sejmišč zaradi negotovosti raje zaposlili v panogah, na katere epidemija ni vplivala. Z njimi pa so odšla tudi znanja in dolgoletne izkušnje.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
qlaoap (nepreverjen)

saj je tudi manj kmetov, cedalje vec je kulakov, ki so posledica drzavnih subvencij . Razstavljalci pa nimajo interesa placevat predragi prostor za obiskovalce ki niti vrta nimajo.

ffran

Manj razstavljalcev in kmetijske mehanizacije, bo tudi manjša cena vstopnic ?

In reply to by qlaoap (nepreverjen)

SAMO KASIRATI (nepreverjen)

SEJEM MORA BITI, KER DRUGAČE BO LASTNIK UBOBOŽAL BAŠ SE NJEMU JEBE ZA KMETE IN KMETIJSTVO. POTREBNO JE KASIRATI, SAJ RASTAVLJACI MORAJO ZELO DOBRO PLAČATI PA TI KI HODIJO TO GLEDAT TUDI VSTOPNICO DRAGO PLAČAJO. ČE BI BIL DOBER NAMEN IN V KORIST KMETIJSTVU BI VSE TO MORALO BITI ZASTONJ NE PA DA SE UBOŽANEMU KMETISTVU ŠE NA TAK NAČIN JEMLJE - FUJ TAJKUNI.

Kerozin (nepreverjen)

Tako, bogemi kmeti z pol miljona vredno mehanizacijo, kero nuca na 4 njivah dati zastonj prostor, obiskovalci zastonj vstop, pa še kranjsko pa pivo ti naj organizator plača. Eni mate resno ideje, neven ka čakaš, vej pa napravi svoj sejem.

In reply to by SAMO KASIRATI (nepreverjen)

Gost801 (nepreverjen)

A to bo sejem ali koncentracijsko taborišče? Nas ne bo, hvala.

Starejše novice