Slika je simbolična.
Izkoristite še nekaj sončnim žarkom, ki smo jim priča tem dni. Že čez nekaj dni nas namreč čaka pravi vremenski preobrat. Kaj nam torej napovedujejo vremenoslovci?

Cel februar nas spremlja sončno in nadpovprečno toplo vreme, ki je marsikomu vzbudilo vtis, da je nad naše kraje že prišla pomlad. Tako so se danes dnevne temperature po državi gibale okoli deset stopinj Celzija, ob tem pa so najvišjo temperaturo izmerili v Novi Gorici, kjer se je ogrelo do 16 stopinj.

Vendar vremenoslovci napovedujejo, da se počasi, a zanesljivo, bliža preobrat vremena. Nenavadno visoke temperature bodo vztrajale, vendar se ne bomo mogli izogniti padavinam, saj bo naše kraje doseglo območje nizkega zračnega tlaka, prav tako pa se bo okrepil jugozahodni veter.

Vremenoslovci zato napovedujejo, da nas v drugi polovici tedna čakajo močnejše padavine, ki bi lahko ob padcu temperatur spremljale celo prehod iz dežja v sneg. Kaj točno nas torej čaka?

Sneg tudi do nižin? To pravijo vremenoslovci

Vremenoslovci so si že sedaj jasni, da bo letošnji februar, kot kaže najtoplejši do zdaj. Že prva polovica meseca je bila v večjem delu Slovenije rekordno topla, zelo visoke temperature pa nas bodo po nižinah spremljale tudi v prihodnjih dneh.

Poleg visokih temperatur nas v tem tednu čaka tudi večji padavinski dogodek, napovedujejo vremenoslovci portala Meteoinfo Slovenije.

Naši kraji bodo namreč v drugi polovici tedna prišli na obrobje obsežnega območja nizkega zračnega tlaka, ki se bo obnavljalo nad zahodno Evropo. Posledično se bo okrepil jugozahodni veter, ki bo iznad morja proti gorskim pregradam prinašal ogromne količine vlage.

Vremenoslovci portala Meteoinfo Slovenija tako napovedujejo, da bodo v četrtek in petek tako predvsem zahodno polovico države zajele močnejše padavine. V visokogorju bo lahko zapadlo več kot meter snega, v sredogorju bo večinoma deževalo, ali pa se bosta mešala dež in sneg, zato bo snežna odeja bolj skromna.

»Nižje bi lahko snežilo ob koncu tega in na začetku prihodnjega tedna, vendar je ta napoved še zelo nezanesljiva,« še dodajajo na Meteoinfo Slovenija.

Čaka nas obdobje nestanovitnega vremena

Da lahko v drugi polovici tedna pričakujemo nestanovitno vreme s pogostimi padavinami, pravijo tudi vremenoslovci portala Neurje.si in Ciklon.si.

Po njihovih pojasnilih se bo nad Sredozemljem razvil ciklon, ki bo poskrbel za več padavin v naši širši okolici. Tako bo naše kraje prešlo več vremenskih motenj, zaradi česar bo daljše obdobje sončnega in lepega vremena zamenjalo obdobje oblačnosti.

»Zaradi poglobljenega ciklona bo nastal tako imenovani 'blok' med skrajnim vzhodnim in zahodnim delom Evrope, kjer bo območje visokega zračnega pritiska, le ta pa bo vztrajal predvidoma do konca februarja. Temperature bodo blizu dolgoletnega povprečja,« še napovedujejo na portalu Neurje.si.

Temu pritrjujejo na Ciklon.si, kjer pravijo, da bo v prvem delu poslabšanja v soboto zjutraj sneženje možno v Zgornjesavski dolini, drugod po nižinah pa bo deževalo.

»V drugem delu, ki sledi ob spustu novega ciklonskega območja proti Sredozemlju v ponedeljek oziroma torek, 27.februarja, pa je možno ob ugodni postavitvi tudi sneženje drugod po nižinah,« še dodajajo.

Komentarji (6)

Ffjst Hrušico (ni preverjeno)

Isto sranje kot vsakšo leto, nič novega!

Gost13 (ni preverjeno)

Če se bo ohladilo bo mogoče sneg 🙉🤔zelo verjetno de jug prinesel ohladitev

Dr.. (ni preverjeno)

"Izkoristite še nekaj sončnim žarkom, ki smo jim priča tem dni." - hik, na zdravje!

Maratonec (ni preverjeno)

Bom nabavil lopate, tono soli in frezo za sneg.

Papežovpolitik (ni preverjeno)

Potem bom prisiljen tožiti tote kurente ker so pravili da so izgnali zimske razmere...!

Opazovalka (ni preverjeno)

V petek bo malo dezek padal, od snega pa ne bo nic. Niti mrzlo ne bo 😝

Starejše novice