Foto: Jure Banfi
Ante Šimundža in Sven Šoštarič Karič se na novinarski tekmi pred četrtkovim spopadom z Bravom nista uspela izogniti nedeljskemu dogajanju na prekmursko-štajerskemu derbiju v soboški Fazaneriji. Preberite, kaj sta dejala.

Prvič po nedeljskih dogodkih na prekmursko-štajerskem derbiju Mure in Maribora je pred novinarje stopil tudi mariborski trener Ante Šimundža.

Stipe Jerič je v uvodu novinarske konference razkril, da je Nika Kasala, ki je v UKC Maribor ostal na opazovanju, obiskal tudi mariborski športni direktor Marko Šuler in mu ponudil vse razpoložljive oblike pomoči po poškodbi.

Sklep o razpletu tekme še ni znan, klub pa je bil včeraj pozvan, da poda izjavo disciplinskemu sodniku NZS v povezavi z dogodki. Kot je še dejal Jerič, so v klubu od nedelje storili vse, da se to prenevarno početje, ki ne sodi na stadione, dobilo epilog.

V klubu so na voljo za izmenjavo informacij, z željo, da pridejo do ugotovitev in ustreznih rešitev, s katerimi preprečiti nove podobne izgrede, vendar klubi pri tem potrebujejo izdatnejšo pomoč državnih organov. V klubu želijo vsem prizadetem čim prejšnje okrevanje.

Najbolj pereče teme teh dni se je dotaknil tudi Ante Šimundža, ki je sprva spregovoril predvsem o prihajajoči tekmi z Bravom:

»Imam ničelno toleranco do huliganstva in nasilja na stadionih. Priprava na tekmo z Bravo je drugačna, saj v Murski Soboti nismo odigrali celotne tekme. Trenažni proces je zato modificiran. Priprave potekajo v ustaljenem ritmu, skušamo pa razmišljati samo o tekmi z Bravo.«

Šimundža ne vidi razloga, da bi bil Maribor kaznovan z odvzemom točk

»Zakaj bi ostali brez točk? Kako je šport povezan s tem? Kot ekipa, niti mi niti Mura, nismo dali povoda, da se tekma prekine. Naj bo šport kaznovan zaradi drugega? Zaradi nedela nekoga naj bo kaznovan nekdo drug?

Razmišljam o nogometu, imam pa ničelno toleranco do vsega, kaj se je dogajalo. Razmišljam o športu in ne vidim razloga, da bi bil šport kaznovan zaradi tega. Ne moremo biti kaznovani zaradi nekoga, na kogar nimamo vpliva,« se je vprašal trener Maribora.

Regeneracijski trening je potekal normalno, je pa Šimundža priznal, da so se pogovarjali tudi o nedeljskih dogodkih, saj sočustvujejo s poškodovanimi. Vseeno se bodo danes in jutri osredotočili na naslednjo tekmo. Od vsakega posameznika pa je odvisno, kako bo to sprejel.

»Bravo je tekmovalna ekipa, vendar smo tudi mi tekmovalna ekipa. Ne izbirajo sredstev, kako priti do točk. Imajo svoje principe in način igre. Proti vsakemu skušamo biti boljši od nasprotnika, skušali mu bomo vsiliti način igre, ki mu ne odgovarja in biti dominantni skozi celotno tekmo.«

Želel si je, da bi se tekma nadaljevala

»Ko se je vse skupaj odvilo v negativno smer, je bil moj namen, da komuniciram z njimi in vidim, za kaj gre. S strani Viol ni bilo videti agresije, niso želeli preskakovati ograje, želeli so navijati. To je bila tudi celotna komunikacije z moje strani,« je še dejal Šimundža.

Zadovoljen je bil z videnim v igri proti Muri. Maribor je bil po njegovih besedih v vseh segmentih boljši od gostiteljev srečanja, nova dobra predstava pa je potrditev pravilne usmeritve trenažnega procesa.

Josip Iličić in Hilal Soudani sta z zadetkoma potrdila dobro formo, strateg vijoličastih pa je bil zadovoljen tudi z debitantsko predstavo Aneja Lorbka. Sedemnajstletnik je kot del »kvote U21« tekmo pričel na položaju levega bočnega branilca.

Šimundža si je želel, da bi se tekma nadaljevala, organizator pa najbolje ve, če pogoji to dovoljujejo. Kot je dodal, sta bili ekipi že na poti, da se vrneta na igrišče, nato pa je odjeknil še en pok in sledila je dokončna prekinitev:

»Nasilje ne sodi na tekme. Mislim, da lahko gledamo širšo sliko in pogledamo na to, kako so to rešili v Angliji. Tam so imeli velike težave, vsi v državi so morali stopiti skupaj. Kako to rešiti pri nas?

Nisem strokovnjak za to, si pa kot športni delavec želim zrasti kot športnik in to prenašati na igralce. Gledati moramo v tej smeri, da se bo na stadione prišlo navijati in uživati, tudi kdaj kaj 'popoprati', vendar vse do zdrave meje.«

Šoštarič Karič obžaloval dogodke

»To so dogodki, ki se ne dogajajo pogosto oziroma se še niso zgodili. O tem igralci težko kaj povemo. Vemo, da je kulisa nogometa spektakel, ki za nas vse daje dodatno vrednost, morajo pa obstajati določene meje.

Žal nam je vsem, tudi nam igralcem, kaj se zgodilo, se pa zdaj osredotočamo na četrtkovo tekmo. Vemo, kaj moramo doseči,« pa je uvodoma dejal Sven Šoštarič Karič.

Branilec vijolic je dodal, da se skušajo nogometaši med tekmo osredotočiti na svoje naloge na igrišču. To kaj se dogaja ob igrišču, je lahko samo pozitiven dodatek za vse, a zgolj do določene meje, se je strinjal Mariborčan.

Kako je sam doživel dogajanje ob koncu 57. minute prekmursko-štajerskega derbija?

»Bil sem na drugi strani igrišča, ko se je zgodil prekršek. Bil je kaos, nihče ni vedel, kaj točno se dogaja. Tudi sodnik ni vedel, ali nadaljevati s tekmo ali ostati. Potem se je tekma morala prekiniti, bil sem pa predaleč, kaj se zgodilo na nasprotni strani igrišča.«

Niso bili povod za dogodke

»Trenutno stanje na lestvici ni ravno rožnato za klub, kot je Maribor. Vsake točke, ki so na razpolago, potrebujemo, da pridemo do želenega cilja. Kot ekipa pri tem nismo nič krivi. Zakaj bi izgubili točke?

Nič nismo naredili narobe, da bi bili povod za to, kar se je zgodilo. Ne strinjam se s tem, da bi se točke dale Muri. Ne vem, kakšna so pravila, morda na koncu sezone ali kadarkoli ... da bi se točke pripisale Muri, pa se ne strinjamo,« je še poudaril Šoštarič Karič.

Pričakovati je, da bo 25-letni nogometaš v enajsterici pričel tudi četrtkov dvoboj z Bravom. Na prvih dveh tekmah nadaljevanja sezone je v osrčju obrambe zaigral z zimskim novincem Lanom Vidmarjem, s katerim sta se, kot je dejal, dobro ujela.

Dvoboj v Ljudskem vrtu bo zagotovo izpustil Mark Strajnar, ki je vprašljiv tudi za nedeljsko tekmo. Šimundža še čaka na prihod Etienna Beugreja, dobra novica pa je, da je Marcel Lorber pričel vaditi s kondicijskim trenerjem.

Četrtkov spopad se bo pričel ob 17:30, se bodo Mariborčani veselili nove zmage? Bravo je po zmagi v Domžalah remiziral še s Celjem.

Komentarji (27)

Dosadno (ni preverjeno)

101 clanek o muri

Labod (ni preverjeno)

In vsakega odpreš.Groza.

In reply to by Dosadno (ni preverjeno)

Mura je večna (ni preverjeno)

Mura je duboku u kurci
gotova je
tretja liga joj ne gine

In reply to by Labod (ni preverjeno)

czd (ni preverjeno)

Itak ,da ne bi bilo pošteno.

Trn v peti (ni preverjeno)

Gospod Šimunča ne razumem te izjave
»Zakaj bi ostali brez točk? Naj bo šport kaznovan zaradi drugega?«
Zanima me ali so Vijole uradni navijaški klub Maribora ali ne.

Juš (ni preverjeno)

ŠIME IMA PRAV.

Papa (ni preverjeno)

Bi Ante diamante isto logiko zagovarjal, če bi njemu poškodovali par igralcev?

ČB (ni preverjeno)

zaj se njemi ide za točke ko je umrl nogomet šport ki to ni ---ne vem ka njemi saj pa tudi niste niso hoteli zapustiti viole tribune in tekmo bi verjetno dobili tako pa nihče ni nič osvojil, dokler se ne boste odrekli takšnim huliganom ste isto krivi ker to se dogaja že več deset let in treba je narediti temu konec,kaj more nekdo umreti

Severna meja (ni preverjeno)

sereš tele mamino

In reply to by ČB (ni preverjeno)

- (ni preverjeno)

E Šime viole so vaše in je isto kak či bi igralci prrkinili tekmo. Kapiš?

- (ni preverjeno)

Či bi pa Mura vodila in gringosi prekinili trkmo bi pa zahtevo 3 tocke Maribori.

gurli (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Šime, Mura bo še marsikatero tekmo dobila na isti nači, klopi za rezervne igralce so tja namestili z razlogom.
Ko ne gre drugače, vse prav pride., magari pri tem zaradi poškodb zgubijo pol ekipe, pa tudi tekma z Koprom je prestavljena...le zakaj..ne se hecat, saj niste babe..nogomet je moški šport.

- (ni preverjeno)

gurli tij si prizadeti do amena.

In reply to by gurli (ni preverjeno)

franček75 (ni preverjeno)

Nogomet je šport za nimake, nej pa moške... Tej čas, kda vij "navijate" vaše ženske bar inouk kedensko od sousida dobro batino dobijo...

In reply to by gurli (ni preverjeno)

lažž (ni preverjeno)

v keron filmi si tou vido? srmaček

In reply to by franček75 (ni preverjeno)

Mura je večna (ni preverjeno)

Ja sam u nedeljo kar su muro cvrli mariborčani
letal kot metuljček od cveta na cvet k babam katerih so dedeki šli na fazanerijo navija za muru

In reply to by lažž (ni preverjeno)

talige (ni preverjeno)

se vijde odkec si… isto t*le kak te ka gor vrgo, samo drugo pakivanje! če bi van to naredili v MB gringosi bi zapornice v Dravi zdigavali tak bi se đokali frjolčni bolniki!

Kr neki (ni preverjeno)

E Šimunča tele štajersko, ka drugo nemren praviti...kda smo naslov osvojili si tude ten Violan opican prvo plosko pa te nam.Očitno si slepi, pa si nej vido te tvoje majmune kak so prek skakali. Nej trbej Muri pike dati, ne nucamo od vas smrdljivcov,ker mo itak obstali, vas trbej v vrčti v zadnjo ligo, pa si lejko te trener ka te spilali proti Kungoti pa Dupleki pa stadion zapreti za 2 leti pa te lejko se z njimi steples po Štajeri pa njin p...s k...c

bendover (ni preverjeno)

puši kurac tele mađarsko

In reply to by Kr neki (ni preverjeno)

Tari (ni preverjeno)

E moj Ŝime, sedaj si se blamero. Ali so viile del kluba ali niso. Isto kakor so se viole pogojno opravičevale, da če se ugotovi, da je udar priletel z njihovega boksa, potem se oprabičujejo in obžalujejo. Verjetno ŝe mislijo da priletelo z rusko-ukrajinske fronte.

nedeličar (ni preverjeno)

Šimunđa ne delaj se blesavega .Nered so naredili vaši katerim plačujete da navijajo za Maribor .A tak točke bi morale ostati vam ?Res si pokazal vso svojo dobrobit .Kaj če bi kateri Murin ostal gluhi za vse življenje ?Bi te tudi te točke mikale ?Brezobraznež

Stoka pokvarjena (ni preverjeno)

Baraba pokvarjena,kot da bi ti huligani bili od včeraj,celo dvajsetletje podpirate zadrogirano drhal ki škoduje vsem...vedno so vaši navijači dvanajsti igralec a ne,huligani ki razbijajo,zdaj naenkrat niso,zdaj si pokazal da ste z temi huligani vred isti poden sram te bilo,če bi vi sploh vedeli kaj je to sramota

hahaha (ni preverjeno)

Seveda je pošteno, tudi v dugih ligah je kaznovan klub zaradi navijačev. Šimundža bi pa to moral vedeti i ne se zaj delati pametnega vsi ivemo kašne kazni so drugje.

Jug (ni preverjeno)

Suspenz kluba do konca sezone.

Labod (ni preverjeno)

Ante, če bi imel kaj človeške morale bi v nedeljo zvečer povedal Mariboru adijo. Klub s takimi navijači ne moreš voditi pa amen.

Džouže (ni preverjeno)

VELKE DVOLIČNEŽ TA ŠIMUNDŽA..tak so ga že vsi prečitali koji je

Zdrava pamet (ni preverjeno)

A bomo dovolili vedno znova ponavljajoče oziroma vedno hujša kazniva dejanja? A bodo Viole in ostali huligani krojili razplet nogometnih tekem? Če je tako, potem je čas da si igralci zagotovijo dovolj zavarovanj za morebitno invalidsko penzijo ali smrt! Vedno je odgovarjal nogometni klub za prekrške in mora tudi zdaj! Izbris/ukinitev/prepoved zbiranja psihopatskih Viol iz prihodnosti slovenskega nogometa ter prepoved obiskovanja vseh tekem doma in v gostovanju za vedno! Sramota Slovenije so Viole in NK Maribor, ki te objestne huliganr podpira in financira!

Starejše novice