Slika je simbolična.
Več nevladnih organizacij je v razpravi o predlogu sprememb zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov pozvalo k omejevanju arom kot enemu ključnih ukrepov za generacijo brez tobaka.

Nevladne organizacije ocenjujejo, da je stopnja prepovedi arom v predlogu dobro zapisana, a kljub temu apelirajo, naj se je ne omeji.

Arome so lahko ob vdihavanju nevarne in tako po sebi škodljive zdravju, tobačne izdelke pa delajo privlačnejše mladim, so opozorili.

Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, Društvo za zdravje srca in ožilja, Inštitut Utrip, mreža Preventivna platforma, Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, Inštitut za zdravje in okolje in Mednarodna zveza za zdravje mladih pozivajo pristojna ministrstva k tehtnemu premisleku pri usklajevanju zakona.

Pred pol leta so nevladne organizacije namreč ocenile, da bi zakonodaja potrebovala strožje člene, če naj se doseže cilj družbe brez tobaka do leta 2040.

V njej pogrešajo stvari, kot so recimo javni prostori, kjer je prepovedano kajenje, igrišča, športni parki, bazeni, in prepoved kajenja pred javnimi ustanovami, kot so knjižnice in zdravstveni domovi.

Nekatere države so to že uvedle, denimo Španija z določenimi plažami kot prostori brez kajenja, je za STA povedala Manca Kozlovič iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija.

Povečana uporaba novih tobačnih izdelkov

Ob tem nevladne organizacije v zadnjih dveh letih opažajo naraščanje zaskrbljenosti različnih družbenih skupin zaradi povečane uporabe novih tobačnih izdelkov. Pred njimi svari zdravstvena stroka, skupnost staršev, pedagoški delavci, nevladne organizacije in mladi, so zapisali v skupnem sporočilu za javnost.

Ocenjujejo, da je 12. člen predlaganega zakona, ki prepoveduje arome, dobro zapisan. Kljub temu zakonodajalca pozivajo, naj ga sprejme v celoti in naj ne zmanjšuje stopnje prepovedi arom, je dodala Kozlovič.

Slovenija se glede tega zgleduje po Nizozemski, ki prepoveduje vse arome, razen tobačnih. Podobne prepovedi so med leti 2016 in 2020 uvedle še številne druge evropske države, so spomnili. Prepoved pa načrtujejo tudi na Švedskem, v Španiji, Latviji in na Slovaškem.

Podatki iz leta 2021 namreč kažejo, da je v zadnjih 30 dneh elektronske cigarete uporabljal odstotek odraslih, medtem ko delež pri dijakih drugih letnikov znaša 11 odstotkov. Osnovne šole so uporabo elektronskih cigaret zaznale tudi pri otrocih v 4. ali 5. razredu, trdijo.

Mladi nagnjeni k hitri zasvojenosti

Klasične cigarete imajo zaradi svojega vonja ali okusa v družbi negativno podobo, novi tobačni izdelki, med njimi elektronske cigarete različnih oblik, pa z vnosom različnih arom to podobo olepšajo.

Prav temu nevladne organizacije pripisujejo večjo pogostost uporabe arom med mladimi kot odraslimi. Otroci in mladostniki so po njihovih navedbah še v fazi razvoja, zato so bolj nagnjeni k hitri zasvojenosti in so zaradi manjšega števila življenjskih izkušenj tudi tarča tobačne industrije, ki si želi zgolj dobička.

Na ministrstvu za zdravje so konec februarja pripravili predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Ta bi med drugim prepovedala arome v elektronskih cigaretah ter kadilnice v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
. (ni preverjeno)

Od tobaka se nemreš zasvoji niti slučajno, tou je nej alkohol ali pa droga ka bi meo abstinenčno krizo.

. (ni preverjeno)

nej v prazno mlatite . Nikotin te lejko zasvoji. Ampak neje tak hudo kak drujge substance . Mas malo krizo den dva tri to pa je to

In reply to by . (ni preverjeno)

tutu (ni preverjeno)

V bistvi je nikotin ena najhujših substanc kar se zasvojenosti tiče. V stopnji zasvojenosti je negi v rangi kokaina in za heroinon, ampak je v samon vrhi drog. In teh 2-3 dni telesne krize je eno, ampak hujša je psihična kriza te sledi (vgojno čik pa kava, čikpavza, iti ven s kolegi, se napiti in zraven pokaditi celo škatlo...)

In reply to by . (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

Kadijo itak samo primitifci 😝

vaški pijanček (ni preverjeno)

Mogoče res a so najboljši in zanesljivi davkoplačevalci !

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

SirOliver (ni preverjeno)

Vidim, da si odraščala brez ljubezni staršev...

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

Ziko32 (ni preverjeno)

Torej nikotin je edina zasvojljiva stvar v cigareti, kak pa je fejst zdravji skodljiva? To mi zna, sto povedati? Kelko teh, ka so mrli od kajenja, so mrli zaradi nikotina?

Rikardo (ni preverjeno)

Tip ka bluziš, od nikotina samoga še nišče nej mrou.. raziskave so ževtak daleč pokazale ka se nikotin lejko uporablja tudi kak poživilo (kofein, če nevejš) ampak je pa problem ka je fejst zasvojlivi

In reply to by Ziko32 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Kadilci nemrejo nehati, zato jih zasvoji in uničuje organizem sebi in bližnjim, vendar polnijo davčno blagajno in čakalne vrste .
Podobno kot drogeraši delajo dobro dilerom. Ki jih nikoli nebojo odvadili od droge.

Tgb (ni preverjeno)

Slovenija se vedno zgleduje po drugih državah,ker nimamo izobrazenih in sposobnih ljudi na ministerstvih,zakaj se pa enkrat za spremembo ne zgleduje po minimalni pokojnini in plačah po Nizozemski.

Starejše novice