Javni prevoz je dober način za zmanjšanje zastojev in okolijskih škodljivih vplivov na okolje, zlasti v primerih, ko uporabljajo alternativna, čistejša goriva.

Evropska komisija močno spodbuja uporabo javnega prevoza kot del načinov, ki jih lahko uporablja vsaka oseba, ki živi ali dela v mestu. Na primer, parkiranje avtomobila zunaj mestnega središča na Park & Ride parkiriščih.

Razvojna agencija Sinergija sedaj že drugo leto izvaja projekt Vključevanja trajnostnega upravljanja mobilnostni v evropska mesta, katerega cilj je prav to, da stremimo k večji uporabi javnega transporta, so-uporabi avtomobila, kolesarjenju in hoji ter s tem delamo mesta vzdržljiva in trajnostna. Povečano uporabo trajnostnih mobilnostih sredstev želijo spodbuditi z vplivanjem na že razvite politike, z vključevanjem in izboljšanjem politik, ki jih razvijajo in pripravljajo mesta po Sloveniji in občine v Pomurju, saj so le-te več kot pomembnejše in ključni faktor pri vzpostavljanju in izvajanju mobilnostih ukrepov.

Dobre prakse imamo tudi v Sloveniji

Med primeri dobrih praks najbolj vsi poznamo Kavalirja, ki brezplačno vozi po središči našega glavnega mesta, brezplačen avtobusni prevoz svojim občanom prav tako nudijo v Velenju, Novi Gorici ter pri nas v Murski Soboti, kjer vsi dobro poznamo Sobočanca, ki je brezplačen za občane Mestne občine Murska Sobota z vozovnico, dijake z vozovnico, gibalno ovirane ter člane invalidskih organizacij in invalidskih društev ter predšolske in osnovnošolske otroke. Vse naštete občine za prevoze plačuje več sto tisoč evrov na leto, vendar z njimi zmanjšujejo prometno gnečo in potrebo po novih parkiriščih, poleg tega, so pa zaradi teh prevozov, točke v mestu bolj dostopne starejšim in otrokom. 

Dogajanje v Pomurju

Razvojna agencija je v mesecu septembru skupaj z Občino Ljutomer organizirala Regijski seminar o trajnostni mobilnosti v sklopu Evropskega tedna mobilnosti, seminar je zajemal področja aktivne mobilnosti, gibanja in zdravja v vzgojno-izobraževalnih institucijah. Glavna nit seminarja je bila predstavitev PEŠBUS-a in BICIVLAK-a, ki sta del kampanje programa Aktivno v šolo. Nosilec programa je Inštitut za politike prostora iz Ljubljane.

Projektni partnerji so… Projekt financira…

Projekt podpira program Interreg Evropa in se financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vodilni partner je regionalna razvojna agencija Aufbauwerk Region Leipzig iz Nemčije. Partnerstvo predstavlja še pet partnerjev poleg Razvojne agencija Sinergija iz Slovenije so to še Mesto Leipzig iz Nemčije, Zveza občin, regij in pokrajin Aragón iz Španije, Občina Genova iz Italije, Mesto Liberec iz Češke in občina Milanowek iz Poljske.

Več informacij o projektu dobite pri:

Razvojna agencija Sinergija, Kranjčeva 3, 9226 Moravske Toplice

Kontaktna oseba:

Tadeja Bencak, [email protected], 02 538 13 56

Informacij najdete na spletni strani:

www.interregeurope.eu/demo-ec/

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice