Slika je simbolična
Za novo leto si mnogi radi privoščijo bogato zelenjavno-majonezno solato po imenu francoska solata.

Verjetno ima vsaka dobra slovenska gospodinja svoj edinstveni recept za francosko solato, nekatere radi dodajo kisle kumare, trdo kuhana jajca ali pa celo jabolka. 

Spet drugi prisegajo na določeno blagovno znamko majoneze, medtem ko nekateri obvezno pripravijo domačo majonezo ali pa namesto majoneze uporabijo celo kislo smetano.

Če ste med prazniki bili kdaj v tujini, ste zagotovo opazili, da si francosko solato radi privoščijo tudi v drugih državah. Vendar če boste pohvalili »francosko solato«, vas bodo debelo pogledali, saj ta sploh ni francoska.

Izumil naj bi jo francoz v Rusiji

V številnih državah po svetu je solata, ki jo mi poznamo kot francoska solata, v bistvu ruska solata. Torej, je ruska ali francoska? Odgovor ni tako enostaven, saj je recept izumil Lucien Olivier. Kuhar oziroma šef, za katerega ni znano, ali je bil Francoz, Švicar ali Belgijec. 

Leta 1860 je v Moskvi odprl prestižno restavracijo »Ermitaž«, poimenovano po svetovno znanem ruskem muzeju. Od vseh jedi, ki jih je ponujal v svoji restavraciji, je prava uspešnica postala solata iz mešanice fino narezanih sestavin in prekrita s posebno omako. Solato so poimenovali po kuharju: Olivier solata.

Solata Olivier je izvirno ime solate in v Rusiji jo po tem imenu poznajo še danes, drugod po svetu pa se je solate prijelo že mnogo nazivov.

Pri nas je to francoska solata

Res je, v državah jugovzhodne Evrope je ta solata znana kot francoska solata. Tako ji pravijo pri nas v Sloveniji in drugih državah bivše Jugoslavije. Na Hrvaškem ji tudi pravijo francoska solata, v Srbiji na primer pa je včasih francoska, drugič ruska solata.

Po imenu ruska solata jo poznajo tudi v Bolgariji, Severni Makedoniji in Albaniji.

V Romuniji in Moldaviji poznajo nekoliko drugačno različice te priljubljene novoletne jedi. Imenuje se »goveja solata« oziroma »salată de boeuf«. Ime solate namiguje na francoski izvor, saj »boeuf« v francoščini pomeni govedina. Goveja solata ravno ne spominja na našo klasično francosko, vendar je to praktično identična jed. 

Goveja solata, ampak je lahko brez govedine

Na spletnem portalu The Romanian Cookbook smo našli recept za govejo solato, ki pravzaprav sploh ne vsebuje govedine. 

Sestavine, ki jih vsebuje solata, so piščančje meso, krompir, korenček, kisle kumare, črne olive, majoneza, gorčica in sol ter poper.

Govejo solato od francoske ločuje v bistvu nasekljano kuhano meso, to pa je lahko piščančje, goveje ali puranje.

Enkrat ruska, drugič ameriška in nato spet ruska solata?

Tudi v Turčiji ji pravijo ruska solata, včasih pa tudi »ameriška solata«, ime, ki izvira iz obdobja hladne vojne. 

Rusko solato ali Olivier solato so v Turčijo prinesli Rusi leta 1917 po Oktobrski revoluciji, ko se je več Rusov preselilo v Turčijo in tam odprlo svoje restavracije. 

Pod imenom ruska solata je bila znana do hladne vojne, kadar so jo preimenovali v ameriško solato zaradi določenih ideoloških prepričanj. Dandanes jo v Turčiji spet poznajo pod imenom ruska solata.

Nekateri enostavno: krompirjeva solata

V srednji Evropi solato poimenujejo kar po njeni glavni sestavini. Na Slovaškem (zemiakový šalát) in Češkem (bramborový salát) jo poznajo kot krompirjevo solato. Na Poljskem pa je enostavno zelenjavna solata (sałatka warzywna).

Na Madžarskem sta francoska in ruska solata dve različni jedi. Francoska solata (Franciasaláta) je takšna, kot jo poznamo pri nas, medtem ko je ruska solata (Orosz hússaláta), francoska solata, ki vsebuje še meso.

Tudi na jugu ji pravijo ruska solata

V Grčijii je »rossiki salata« priljubljena solata, ki po navadi ne vsebuje mesa, »Ensaladilla rusa« pa se v Španiji pojavlja v malo drugačni različici. Vsebuje kuhan krompir, korenje, tunino, trdo kuhana jajca, grašek in majonezo. Pogosto jo postrežejo kot prilogo ob ribjih jedeh.

Prav tako je to ruska solata tudi v Italiji.

Italijanska solata?

Na Danskem, v Islandiji in na Norveškem jo poznajo kot »russisk salat«. Včasih dodajo tudi kakšne rakce. V nordijskih državah se ta pogosto zamenjuje z italijansko solato, saj sta si dokaj podobni. Obe solati vsebujeta bogato porcijo majoneze, vendar je v italijanski solati tudi naribano zelje.

Včasih se pod imenom italijanska solata pojavlja v Nemčiji in Avstriji. V Avstriji jo poznajo tudi kot francosko solato.

Vendar ne le v Evropi, solato pripravljajo po celem svetu

Olivier solato pripravljajo tudi v Iranu, Vietnamu, Bangladešu, Pakistanu in Indiji. Najbolj eksotično variacijo pripravljajo morda v Indiji, med običajnimi sestavinami se najde tudi ananas. Morda je vredno poskusiti.

Huzarska solata

Na Nizozemskem jo najdete tudi pod imenom »huzarska solata« oziroma »huzarensalade«. Recept nima bistvenih razlik v primerjavi s francosko solato, kot jo poznamo pri nas, je pa to odvisno od posameznega recepta. Nekateri v huzarsko solato dodajo tudi rdečo peso, ananas ali stročji fižol.

V Indonezijo je solata prišla zaradi nizozemske kolonizacije, zaradi česar jo tam poznajo kot nizozemsko solato.

Vendar morda ni popolnoma pravilno enačiti huzarsko solato z Olivier solato, čeprav je recept dokaj podoben. Huzarska solata naj bi na Nizozemskem obstajala že pred letom 1840 in tako ni zgolj različica Olivier solate, ampak je izvirna jed.

Torej v Franciji ni francoske solate?

Tudi v Franciji poznajo francosko solato, vendar ne pod tem imenom. Zanimivo, pravijo ji tudi »makedonska solata«, tako ji pravijo tudi v Alžiriji. Makedonska solata je dobila svoje ime po etnografskem zemljevidu Makedonije, ki zaradi svoje pisanosti spominja na mozaik barv večzelenjavne solate.

V novoletnem času tako v številnih državah po svetu uživamo v francoski solati. Nekateri v njej posebej uživajo ali pa jih gora majoneze takoj odvrne. Vsak ima svoje preference, kako rad uživa v tej solati, če pa še niste našli recepta, ki bi vam bil posebej pri srcu pa ga morda poiščite preko drugih imen oziroma v tujih jezikih. Lahko vas kakšna tuja različica prepriča, da recept dodate v domačo knjižico receptov.

Starejše novice