Foto: Žan Osim
»Obljube razne, še vedno prazne!« opozarjajo protestniki na 'podnebnem štrajku'. Od vlade zahtevajo, da po lepih besedah in obljubah preidejo k dejanjem.

Mladi za podnebno pravičnost s podnebnim protestom znova zahtevajo zeleni prehod in podnebno pravičnost.

Slogan letošnjega protesta je: »Obljube razne, še vedno prazne!« 

S tem želijo vladajoče opozoriti na to, da je čas, da od lepih besed in praznih obljub preidejo k dejanjem.

Ob 13.05 so se protestniki zbrali v Ljubljani na Kongresnem trgu in Mariboru na Trgu svobode. 

Časa za ukrepanje je vedno manj

Prejšnje proteste so organizirali pet minut do polne ure, ob 11.55, ker so hoteli povedati, da nam časa zmanjkuje. Tokrat se je protest začel pet minut čez polno uro, ob 13.05. Zakaj? 

»Ker z zelenim prehodom že zamujamo,« pravijo organizatorji: »Zavedamo se, da so javne dobrine, kot so javni prevoz, javna stanovanja in javne površine, ne le cenejše in bolj solidarne, temveč tudi okolju prijazne. Za njihovo ohranitev in razširitev se bomo borili.«

Zahtevajo, da odgovorni začnejo reševati okoljsko krizo in naslovijo podnebno problematiko. Kot pravijo, imamo novo vlado, ki je v kampanji veliko govorila o zelenem prehodu: »Zdaj od nje zahtevamo dejanja. Podnebna kriza ima katastrofalne razsežnosti.«

Izpostavljajo pomen povezovanja bojev

Kot so sporočili pred protestom, to ni le protest proti izkoriščanju okolja, temveč tudi proti nenasitni pošasti nebrzdanega kapitalizma, ki uničuje ekonomsko kot okoljsko varnost.

Hkrati protestniki izpostavljajo, da je pri boju za podnebno pravičnost ključnega pomena povezovanje med različnimi gibanji, sindikati, mladimi in starimi, delavci in delavkami. 

Letos zato poudarek dajejo tudi na solidarnosti in povezovanju bojev: »Mladi za podnebno pravičnost smo vedno podpirali različne proteste, gibanja in iniciative.«

Komentarji (4)

Gost55 (ni preverjeno)

Otroci in zavedeni. Ko bodo malo odrasli in dorasli, bodo hitro spremenili mnenje. Globalno segrevanje je postal posel in ko se enkrat v nekaj vmeša kapital se takoj vidi, da ni vse tako kot se želi prikazati.

Predvidevam, da bom dobil od teh osebkov kar nekaj minusov, samo kaj moremo, resnica boli. Spoznanje še bolj in ljudje si raje zatiskajo oči in kot pokorne ovčke sledijo temu kaj jim govorijo lobiji na plačilni listi kapitala.

Malo sem si tudi ogledal slike, novi telefoni, cote za enkratno uporabo, plastika, ..., in taki bodo drugim solili pamet o globalnem segrevanju.

anton77 (ni preverjeno)

Manjacke, ka so v živlejnji nej ešče nikdar delali, te se pa toužijo ka majo "okoljsko anksioznost". Lidgej, od keri nikdar nede aska nego samo strošek na CSD-ji.

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Nika-svinjskoglava (ni preverjeno)

ovo golazen
ki mi ga sere po ulicah je treba sterat u tri pičke materine

Haarpediem (ni preverjeno)

Koje so to težke budale ali pa imajo oprane možgane... Vsi mi vidimo kako nas zastrupljajo z letali HAARP,cepljenje,vojna,itd. vse to se ignorira kot da ne obstaja,ovi pa tukaj kot neki zombiji lutajo po ulicah.., totalni nesmisel ali je to samo metanje peska v oči da se prekrije pravi zločin nad človeštvom

Starejše novice