Lekarniška zbornica opozarja na pogoste obiske okuženih z novim koronavirusom, kar lahko privede do resnih posledic in tudi do zaprtja lekarne.

Zbornica, ki zastopa lekarne po Slovenije, je objavila javni poziv, v katerem opozarja na pogoste obiske okuženih s koronavirusom. Kot so zapisali, so farmacevti kljub upoštevanju strogih ukrepov vsak dan izpostavljeni velikim tveganjem. 

»Farmacevti opozarjamo na pogoste obiske posameznikov v lekarnah, ki pojasnijo, da so okuženi z novim koronavirusom. Kljub temu se odločijo, da se bodo sami oskrbeli z zdravili in drugimi izdelki v lekarni. Ob vse večji obolevnosti med zaposlenimi in s tem povezanim pomanjkanjem kadra je zaskrbljenost farmacevtov zelo velika. Zaradi izpostavljenosti je velika tudi stiska, ki jo občutijo farmacevti, saj z morebitnim prenosom okužbe domov ne želijo ogrožati svojih najbližjih,« opozarja Darja Potočnik Benčič, nova predsednica Lekarniške zbornice Slovenije, ki je pred tem zasedala mesto direktorice Lekarne Ptuj.

Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič (FOTO:BOBO).

Zaradi pomanjkanja kadra lahko vnos okužbe pomeni zaprtje lekarne

Ob tem v zbornici opozarjajo še na velik kadrovski problem. Kot še navajajo, lahko neodgovorno ravnanje in vnos okužbe v lekarno, zaradi tega privede do resnih posledic in tudi do zaprtja lekarne.

Še posebno v manjših krajih, kjer v lekarni dela le en magister farmacije – takšnih je kar četrtina slovenskih lekarn – vnos okužbe pomeni, da lahko ljudje čez noč ostanejo brez zdravil, poudarjajo v sporočilu za javnost.

»Zagotavljanje neprekinjene preskrbe z zdravili je v dani situaciji izredno pomembno. Poskrbeti želimo za vse uporabnike. To lahko storimo le, če zaposleni v lekarnah ostanemo zdravi. Ponovno vljudno naprošamo obiskovalce, naj v primeru okužbe ali znakov respiratornih bolezni ne obiskujejo lekarn in naj opravke zanje opravijo drugi zdravi posamezniki. Vsem se tudi iskreno zahvaljujemo za odgovorno ravnanje, ki je ključno, da lahko s svojo dejavnostjo nadaljujemo tudi v teh zahtevnejših časih,« je še dodala predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Zaščitni ukrepi v lekarnah

Varne obiske lekarne sicer zagotavljajo tako, da obiskovalci v prostor vstopajo posamično, ves čas so jim na razpolago razkužilna sredstva, obiskovalce od lekarniškega osebja ločijo zaščitne pregrade, vsi tudi dosledno nosijo zaščitne maske. Dejavnosti v lekarnah so organizirane prilagojeno, poleg tega pa je v lekarnah poskrbljeno tudi za številne dodatne ukrepe, kot so pogosto redno čiščenje in razkuževanje površin, prezračevanje prostorov in drugi ukrepi.

Da bi čim bolj zmanjšali verjetnost okužbe, je ob vseh ukrepih, ki jih dosledno izvajajo lekarne, ključnega pomena tudi odgovornost obiskovalcev, so še poudarili v sporočilu za javnost. 

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Simo 74 (nepreverjen)

Eno ne bodo nikoli nehali nabijat.

tanja flaškon (nepreverjen)

Će ona kura farmacevtka v ljubljani ni zbolela za ZOKIS 19
tudi vaše farmacevtke na štajerskem ne bodo za kovit 19

In reply to by Simo 74 (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

Kakšna bolezen je ZOKIS 19

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

to je če te nategne in okuži zoki

In reply to by Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

O pico maco
se grem takoj testirat na Zokis 19

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Bučkoe (nepreverjen)

Če pa "tumastim" težko razložiš tako,da bi razumeli

sm (nepreverjen)

Ka so preveč zaslujžili letos? Pa te zdaj ščejo na smučanje ite ali se njin neda delati?
Vačik pa naj povejo ge je te nej isto sranje pri kakšnojkoli prodajalni, bauti, petroli...
Pa te so zdaj samo tej lekarnaši glasni, Ka so že itak navajeni na tej finte pa pripravleni... Ali pa nucajo kakšen dodatek na riziko!

tanja flaškon (nepreverjen)

v čefurlandi je farmacevtka dobila LIZIKO
je pa zoki nosil celoten RIZIKO

In reply to by sm (nepreverjen)

someone1 (nepreverjen)

No te pa se spitavle zakoj je v Pomurji največ okuženih in zakoj ne pade število kljub ukrepom. Neodgovoren in neumen narod nas obkroža. Potem pa gredo na Sobota.info in se znašajo nad trenutno vlado, kak vse doj zapera, pa kak je un nej zato ka bi ga što vodo pa takšne blesarije. Vsaki den pa smo bole na dnu zavolo takšnih pametnjakovičof.

marta mil. (nepreverjen)

Jevšek še nemo odprtih SD lekarn ?Samo pijtan nič ,drűjgo

X (nepreverjen)
Lucifer (nepreverjen)

Pa naj se oblečejo v zaščitno varovalno opremo pa masko pizda jin materina razvajena lekarniška. Če se ostale moremo ka so te one kakšna izjema. Zaj do še zarade manjoste pa nesposobnih delavcev lekarne zapejrale. Okno spoteren pa si san zemen ka nucan pizdo.

BANDA LEKARNIŠKA (nepreverjen)

PRED LEKARNAMI (Pomurskimi) NAROD MORA ČAKATI ZUNAJ V DOLGIH VRSTAH PO 40 MINUT NA DEŽJU, MRAZU BREZ VSAKE ORGANIZACIJE. Da bi se lekarne temu primerno organizirale niti slučajno, na primer odprle nove punkte za izdajanje zdravila, čeravno skozi okna, niti slučajno. KONČNO PA ČE SO TAKO OGROŽENE IN NA VIŠINO ZELO DBRIH PLAČ SE NAJ OBLEČEJO V SKAFANDRE IN DELAJO. Če lahko to zdravstveno osebje zakaj potem ne bi te prelestne gospe ?? VSE SE ZMORE ČE SE HOČE ALI SE MORA, RAZEN V SLOVENIJI.

Ghost 2020 © (nepreverjen)

če pa so one v lekarnaj vse Magistre in jin je izpod časti ka bi mele gor oblečene skafandre, pa tudi šminke na licaj pa očaj se te telko nedo vijdle !
Ali pa se bojijo ka zaradi slaboga pogleda skozi skafander opremo dajo napačno vrastvo !
..
Ostalo pa je že pred časom povedo vse zakoj g. Jevšek trbej napraviti nove lekarne !!!

In reply to by BANDA LEKARNIŠKA (nepreverjen)

prebolel KORONO (nepreverjen)

Gospa Darja Potočnik pa saj so lekarniški delavci zaščiteni z steklom, mi nosimo maske in razkužujemo roke pred vhodom v lekarno, kaj nas tukaj strašite z zaprtjem lekarn, SKAFANDRE OBLEČTI, samo potem vas na žalost ne bomo videli kako ste lepo našminkane in urejene. Tukaj v lekarni na Kocljevi so lahko naenkrat 4 osebe, če je razdalja 2 metra, ne pa da zunaj v vrsti čakajo ne vem koliko časa.

zoki. (nepreverjen)

farmacevtke je treba jebat
in tako sem tudi storil

In reply to by prebolel KORONO (nepreverjen)

naftaš (nepreverjen)

Ta lekarna prava katastrofa.To gamad poslati v bolnice nej vijdijo kak se teško zasluži plača.Notri deset šminkerc in šminker narod pa zunaj čaka.

lipov list (nepreverjen)

Malce čudno ,danes se bo vsak javni delavec pritoževal,da bi lažje prišel do kakšnega euvra,posebno tam kjer sami delavci okužijo stranke,posebno paciente v domovih.

Karl Marx (nepreverjen)

takoj lekarne sprivatizirati
Pa boste videli kako se bodo trudili za stranke
Tak so pa v občinski lasti
in babe imajo podporo od županov
Tu pa tam pa katera tudi da
kakšnemu zupančiču
Če bi imel kakšno tak bolj tumasto hčer
bi jo dal v uk za farmacevtko

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice