Slika je simbolična. (Vir: Facebook profil Neurje.si, foto: Urban Kordes)
Zaradi novih padavin bodo danes zvečer in v četrtek čez dan znova naraščale reke v večjem delu države. Ker so rečne struge zaradi prejšnjih padavin že precej polne, bodo reke hitro dosegle velike pretoke, nekatere med njimi se lahko tudi razlijejo.

Najbolj bodo v četrtek narasle reke na Gorenjskem, v osrednji Sloveniji, v porečju Savinje, v Podravju in v Slovenskih goricah. Predvsem na teh območjih bodo možna razlivanja, ob dolgotrajnih nalivih pa tudi poplavljanja meteornih in zalednih voda.

V petek bo večina rek še naraščala, njihova vodnatost bo velika. Najbolj bodo narasle reke v južni in jugovzhodni Sloveniji, tudi tam bodo možna razlivanja. Postopno upadanje gladine rek pričakujejo šele ob koncu tedna.

Reke bodo naraščale tudi v Podravju in Slovenskih goricah

Trenutno sicer reke v večjem delu države upadajo, zmerno naraščata le Krka in Kolpa, Ljubljanica se razliva na običajnih območjih na Ljubljanskem barju.

Pretoki so povečini srednji, velike pretoke ohranjajo posamezne reke v zahodni in osrednji Sloveniji ter Kolpa, reke v Prekmurju imajo majhne pretoke pretoke. A, kot rečeno, se bo to v večjem delu države najverjetneje spremenilo že danes zvečer in v četrtek.

Kakšna pa je vremenska napoved?

Po napovedi Agencije Republike Slovenije za okolje bo danes pretežno oblačno in sprva suho, sredi dneva pa se bodo na zahodu začele pojavljati krajevne plohe, ki se bodo popoldne širile proti vzhodu. Zvečer se bodo padavine okrepile in se ponoči razširile nad vso Slovenijo, vmes bodo tudi nevihte z nalivi.

V četrtek bo večinoma oblačno z obilnejšimi padavinami, pojavljale se bodo tudi nevihte. Manj dežja bo ob morju, kjer bo pihal okrepljen jugo.

Tudi v petek bo še oblačno in deževno. V soboto bo dež ponehal, oblačnost se bo trgala. Pihal bo jugozahodnik. Topleje bo.

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ferdopijsek (nepreverjen)

Pozor je mišljen za vse samo za Prekmurje nej..enostavno

Starejše novice