Foto: Bobo
Poslanec socialnih demokratov Dejan Židan je v zvezi z zapleti okoli prepovedi frackinga na ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca naslovil pobudo za organizacijo mednarodnega strokovnega posveta.

Debate okoli frackinga in zakonske prepovedi te sporne metode pridobivanja zemeljskega plina se vrstijo že nekaj časa. Opozicijske stranke so tako že trikrat poskušale z novelo zakona o rudarstvu, ki bi hidravlično lomljenje prepovedal, a predlog ni dobil zadostne podpore med poslanci.

Predlog, ki frackinga ne prepoveduje?

Ministrstvo za infrastrukturo je namreč venomer zatrjevalo, da bo pripravilo svoj predlog, a slednji, ki je trenutno še v javni obravnavi, naj frackinga ne bi v celoti prepovedal oziroma ga po besedah Židana pod določenimi pogoji dopušča. 

Problematika okoli frackinga je povezana tudi z britansko družbo Ascent Resources, ki je zaradi zapletov s postopki izdaje dovoljenje za črpanje plina v Petišovcih, napovedala večmilijonsko tožbo Slovenije pred arbitražnim sodiščem. Rok za mirno rešitev spora in poravnano je vmes potekel, zato je britanska družba že dejala, da bo spor predala arbitražnemu predalu. Po njihovi oceni imajo zaradi Slovenije več kot 100 milijonov evrov škode. 

Židan in Vrtovec' ne prideta skupaj'

Kot navaja Židan, je z ministrom Vrtovcem izmenjal več dopisov, kjer mu je argumentiral, zakaj nasprotuje uporabi te škodljive in umazane tehnologije v Sloveniji. 

»Nazadnje sem vam poslal poslansko vprašanje, kjer sem navajal šest strani virov iz literature, zakaj in kje je fracking prepovedan. Pričakoval sem, da se boste do virov opredelili in jasno zapisali, na podlagi katerih dokumentov temeljijo vaše trditve, ki so drugačne od nam dostopnih informacij. Namesto tega pa zapišete, da gre pri državah, ki jih navajamo kot primer prepovedi hidravličnega lomljenja, za očitno sprenevedanje,« piše pomurski poslanec infrastrukturnemu ministru in pri tem ponavlja države, kjer naj bi bil fracking zakonsko prepovedan.

Pri tem Židan navaja Nemčijo, Francijo, Bolgarijo in Nizozemsko.

Razjasnitev s pomočjo tujih strokovnjakov

»Vse te trditve so bile osnova za vprašanje, na katerega ne želite odgovoriti: Zakaj ocenjujete, da je Slovenija manj okoljsko občutljiva ali ogrožena od drugih držav, ki fracking-a ne dovolijo?

Da se različne informacije razjasnijo in da se pridobijo kvalitetni podatki za nadaljnje odločanje, povezano s spremembo Zakona o rudarstvu, vam dajem poslansko pobudo:

  1. Da organizirate mednarodni strokovni posvet, na katerega povabite tudi strokovnjake iz Nemčije, Francije, Bolgarije, Nizozemske, Združenega kraljestva, Irske… z namenom razjasnitve razlogov za prepoved hidravličnega drobljenja (fracking-a) v mednarodni skupnosti in razjasnitve načina prepovedi v posameznih državah.

Gospod minister, osnova za resne odločitev morajo biti verodostojne informacije. Trenutno je veliko dvomov do stališč vašega ministrstva (in verjetno tudi obratno), zato je zadnji čas, da stvari razjasnimo,« je še zapisal nekdanji prvak socialnih demokratov ministru Vrtovcu. 

Komentarji (8)

mošapijade židov (ni preverjeno)

Svinjska glava, svinski rep, oslovska retorika, toti naš zidani...

dejan svinskoglavi (ni preverjeno)

ne me jebati
če sem kaj narobe storil
bom plačal iz svojega žepa

In reply to by mošapijade židov (ni preverjeno)

Bodoči Vardist (ni preverjeno)

Svin.ski Židan naj je samo tiho. Kak gobec odpere že smrdi. Marš gn.da nazaj na štajersko!

Izoliran (ni preverjeno)

V Pomurju bomo geotermalno energijo in toploto izkoriščali, ko bodo ZDA pristale na Veneri. Neambiciozni smo kot država in pokrajina. Glavno, da imamo v vsakem selu krožišče s kičastim okraskom, ki smeta prometu.

matula (ni preverjeno)

Ka se božo mater Židan stalno neka gor prosi in vidi da ga nišče ne šmergla .Vse je zajebo zdaj se pa slini

SSSSobočanec (ni preverjeno)

Vidi vidi Dejan se je spet oglaso. Ko je bil pa minister pa za Prekmurje ni nič naredil. Zdaj pa ima na vsake tri dni neke ideje, pobude, predloge,.. Ko si imel škarje in platno v rokah bi kaj naredil za Prekmurje, ne zdaj ko si na stranskem tiru!

dejan svinskoglavi (ni preverjeno)

ne me jebati

In reply to by SSSSobočanec (ni preverjeno)

administrator (ni preverjeno)

zakaj pa ne

In reply to by dejan svinskoglavi (ni preverjeno)

Starejše novice