Državni zbor je tesno, s 39 glasovi za in 40 glasovi proti, zavrnil predlog novele zakona o rudarstvu, s katerim so želeli Levica, LMŠ, SD in SAB v Sloveniji prepovedati pridobivanje zemeljskega plina z metodo hidravličnega lomljenja, t. i. frackinga.

Kot piše STA, je poslanka Levice Nataša Sukič v imenu predlagateljev spomnila, da si za fracking v Petišovcih že desetletja prizadeva britanska korporacija Ascent Resources.

"Gre za umazano tehnologijo, ki se v tujini izkazuje za uničujočo za okolje in zdravje lokalnega prebivalstva," je poudarila.

Predlog je določal, da v Sloveniji ne bi bilo mogoče pridobiti dovoljenja za raziskovanje in rudarske pravice za izkoriščanje ogljikovodikov z vbrizgavanjem vode ali vode z dodatkom kemične primesi. S to prepovedjo bi bilo po predlogu treba uskladiti tudi že izdana dovoljenja in rudarske pravice ter vloge zanje.

Frackinga ne podpira nihče, a v koaliciji previdni

Podoben predlog so poleti v Levici že pripravili, a ga je odbor DZ za infrastrukturo zavrnil. Tokrat so ga vložili skupaj z LMŠ, SD in SAB, kjer so ocenili, da je fracking škodljiv in da ga je treba prepovedati.

Izkušnje drugih držav kažejo, da ima lahko fracking škodljive posledice za okolje ali zdravje ljudi. Pridobivanje ogljikovodikov s to metodo so že prepovedale med drugim Velika Britanija, Irska, Francija in Nemčija, piše STA.

S predlogom so soglašali v SNS. "Predlog je odličen in gre v korist Slovenije. Fracking je treba prepovedati," je povedal Zmago Jelinčič.

Po poročanju STA, tudi v NSi menijo, da je treba fracking ustaviti.

"A zaupamo ministrstvu, ki je pristojno za to področje," je povedal Jožef Horvat (NSi). Podobno je menil Ljubo Žnidar (SDS), ki je dodal: "Če izvajalcu prepovemo eno od metodologij, je to idealna podlaga, da vloži tožbo."

Ministrstvo pripravlja svoj zakon, frackinga v vsakem primeru ne bo

Po mnenju vlade besedilo predloga zakona ni primerno formulirano in ne upošteva finančnih posledic posega v pridobljene pravice. Prepoved hidravličnega lomljena bi se morala jasneje določiti. Zato vlada meni, da ni smiselno, da se posega v pridobljene pravice, saj edina koncesija za pridobivanje nafte in zemeljskega plina poteče 28. maja 2022, pri čemer pa brez pridobljenega pravnomočnega okoljevarstvenega soglasja hidravlično lomljenje do takrat ne bo izvedeno.

"Ministrstvo za infrastrukturo že pripravlja novelo Zakona o rudarstvu, ki bo v kratkem posredovana v javno obravnavo. Razlogi za novelo so odprava pomanjkljivosti veljavnega zakona glede pravnega položaja imetnikov obstoječih rudarskih pravic za izkoriščanje mineralnih surovin in izboljšanje sistemske ureditve za učinkovitejše upravljanje z mineralnimi surovinami," so še pojasnili na vladi.
 

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pomurc (nepreverjen)

Desnica spet proti Prekmurju in za kapital. Smešno je, da na volitvah v Prekmurju vedno dobi največ glasov desnica, ki pa na vsakem možnem koraku dela proti interesu Prekmurja.

Trdonja 1 (nepreverjen)

Lahko si samo misliš za kaj je glasoval... Jožef Horvat. Niti tega ne ve več da prihaja iz Prekmurja. Brezhrbtični politični dinozaver!!

Statistik (nepreverjen)

Klanjanje avtokratom in kapitalu - to je celoten doseg vladajoče garniture. Jožef Horvat - demagog in prodana duša!

Čudo (nepreverjen)

Jožef Horvat, veliki Prekmurec, je najbrž glasoval za dobro Prekmurja in Prekmurcev. Ali?

www (nepreverjen)

Tak kak te, da se je postavo v bran Obrani, da je kazau zemljevid velke Mađarske? Un je hinavec prve klase nej pa Prekmurec.

Jauži, pazi ka ti sledijo!!! Pazi se, pomali de pa polnočnica!!!

In reply to by Čudo (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... či bi poslüjšali pa gledali sejo bi znali zakoj se ide ... zatou nej na pamet ... tou je pravlica iz leta 2002 štero podlago so sprejele lejve stranke ...podpijsli so nekše predpogodbe ... zdaj kda pa šče ta vlada konkretno rejšiti velavno zakonodajo na področji rudarstva ... pa se levičari šteri so zajebali stvar ponüjvlejo kak rešiteli ... tüdi Joško je v svojoj obrazlagi bül prouti frackingi v Petišovcaj ... nej pa poudbro ka bi ta vlada plačüvala za levičare velke kazni ... v Petišovcaj nede nišče na te načijn črpau plijn ... samo trbej pripraviti zakon ka država Slvenija ne kaznovaa za bedarielce ...

smoothie (nepreverjen)

Ti pa Truplo sta si v sorodi?

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

doktore (nepreverjen)

slabo si ti to glejdo sejo..

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

Sunka69 (nepreverjen)

Klasicna poteza izdajalcev Prekmurja pravsnjo mero provizije. Naj narod pa narava crkneta, mi pickasti Prekmurci mo pa tak se pozrli kak furt. Zdaj se pride Truplo, ka de nan razlago, ka je tau „light“ fracking, ka tau cista vredik.

Klaus schwabb (nepreverjen)

Pa nema šans ka idemo še kda na njihove volitve, saj se lepo vidi ka država in tile pohlepni politikanti delajo protiv svojin državljanov... Ljudje pitan vas, kako je možno, da tile naši izdajalci še vrdno živi hodajo med nami...?!?

NE "fracking" (nepreverjen)

Vse mora biti za narodno identiteto, domaco tehnologijo in narodnost brez tujih izrazov.

Starejše novice