V Bruslju se odvija Evropski teden regij in mest, eden izmed visokih gostov pa je tudi minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek.

V Bruslju poteka Evropski teden regij in mest, največji letni dogodek, posvečen kohezijski politiki.

S sloganom »Uspešne regije, močnejša Evropa« se dogodek osredotoča na pomembnost regionalnega razvoja za celotno Evropsko unijo.

Slovenski minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek je eden izmed visokih gostov, ki bo v Bruslju razpravljal o prihodnosti in vplivu kohezijske politike.

S sedem tisočimi udeleženci iz vse Evrope, ki sodelujejo na 308 dogodkih, je jasno, da ima kohezija v Evropski uniji velik pomen.

Kohezijska politika v obdobju 2014-2020 podprla 2,4 milijona podjetij

Kohezijska politika je bila ključnega pomena med pandemijo covid-19. Približno 24 milijard evrov je bilo prerazporejenih za pomoč državam članicam v obliki medicinske opreme, začasnih delovnih programov in podpore malim in srednjim podjetjem.

V obdobju 2014-2020 je kohezijska politika podprla 2,4 milijona podjetij, kar je privedlo do ustvarjanja 350.000 novih delovnih mest.

Poudarek je bil tudi na zeleni energiji, kjer je bilo ustvarjenih 6.000 megavatov obnovljivih virov energije, 640 tisoč uporabnikov je bilo priključenih na pametna električna omrežja, 560 tisočim gospodinjstvom se je povečala energetska učinkovitost.

Glavni cilj je ustvarjanje 1,3 milijona novih delovnih mest

Programi iz obdobja 2014-2020 zaključujejo svoje izvajanje, novi programi za obdobje 2021-2027 pa se že začenjajo.

Glavni cilji novih programov vključujejo podporo 850.000 podjetjem, ustvarjanje 1,3 milijona novih delovnih mest in izboljšanje energetske učinkovitosti 723.000 domov.

Kot opomnik zavezanosti Evrope k solidarnosti je bila predstavljena tudi nova iniciativa SAFE (Supporting Affordable Energy), ki zagotavlja podporo gospodinjstvom in malim in srednjim podjetjem, ki so posebej prizadeta zaradi visokih cen energije.

Komentarji (2)

čonta (ni preverjeno)

Jaz kot minister nakdanji policist je najnaj primeren za takšne razprave.

. (ni preverjeno)

Čonta ka si pa tij nula tebej niti doma nišče ne poslujša.

In reply to by čonta (ni preverjeno)

Starejše novice