Svetniki so se danes sestali na 30. seji mestnega sveta, verjetno zadnji seji ve tej sestavi.

Na začetku seje je župan Aleksander Jevšek, ki je vodil sejo predlagal, da se iz dnevnega reda umakne 12. točka, pri kateri bi svetniku obravnavali problematiko kanalizacijskega sistema v občini. Svetniki so predlog župana podprili in tako umaknili točko iz dnevnega reda, niso pa podprli predloga Antona Štihca, ki je prav tako predlagal umik točke, v kateri bi svetniki odločali o potrditvi sodne poravnave v zadevi RRA Mura.

Poravnava najugodnejša rešitev?

In ravno pri tej točki je bilo največ prerekanja. Štihec je namreč Jevšku očital, da odgovornost prelaga na mestni svet. 

Spomnimo, RRA Mura od soboške občine zahteva dobrih 174 tisoč evrov za splošne razvojne naloge na regionalni ravni v obdobju med letoma 2010 in 2015. 

Ker je RRA Mura od leta 2010 do 2015 oziroma vse do začetka stečajnega postopka za občino opravljala in tudi izvajala splošne razvojne naloge, obstaja velika verjetnost, da bi lahko sodišče zahtevku RRA Mura ugodilo.

Zato so se na občinski upravi odločili, da je zanje najugodnejša rešitev poravnava v višini 40 tisoč evrov. Kot je pojasnil Srečko Đurov, direktor občinske uprave, so namreč v primeru nadaljevanja sodnega spora možni štirje scenariji, ki so pa za občino manj ugodni, kot poravnava.

Najboljša rešitev bi sicer bila v celoti zavrnjen zahtevek RRA Mure, ko občina ne bi imela nobenih stroškov, vendar je po oceni pravnih strokovnjakov ta možnost malo verjetna. Če bi sodišče ugodilo zahtevku RRA Mura, bi občino to z zahtevanim zneskom in pravdnimi stroški znašalo dobrih 254 tisoč evrov. Tudi, če bi sodišče le delno ugodilo zahtevku RRA Mura bi to občino stalo nekaj več kot 155 tisoč evri oziroma dobrih 106 tisoč evrov.

Občinska uprava bi sicer v sodno poravnano šla samo v primeru potrditve mestnega sveta, a ravno to je bil Štihčev glavni očitek, saj, da občinska uprava odgovornost prelaga na mestni svet.

Kljub burni razpravi so na koncu svetniki potrdili predlog mestne uprave in se strinjali s sodno poravnavo. 

Lekarne še vedno razburjajo

Nekaj hude krvi je bilo tudi pri predlogu o določitvi mreže javne lekarniške dejavnosti na primarni ravni v Mestni občini Murska Sobota. Štihec je namreč Jevšku in Đurovi očital, da nadaljujeta vojno proti lekarnam in ostalim občinam ustanoviteljicam. Kljub burni razpravi so na koncu svetniki predlog občinske uprave podprli s trinajstimi glasovi za in sedmimi proti. 

Sicer pa so svetniki na današnji seji podprli predlog povišanja turistične takse v občini, zadolžitev Tehnološkega parka, so pa svetniki sprejeli tudi nekatere odloke, s katerimi se bodo širile stanovanjske soseske. 

Komentarji (7)

sobotainfokomentar (ni preverjeno)

Prelaganje odgovornosti župana na mestni svet ali druge? Eh, Jevšek pa ja neje takšen.

Čudi me, ka si je sploh upal voditi sejo. Pri občutljivih zadevah po navadi prepusti vodenje seje podžupanom. Glede na to ka se približujejo volitve bi to bila najpametnejša odločitev. Sploh za Jevška, ki tako pazi, da bi imel povsod čiste roke.

dw98ed (ni preverjeno)

Ubogi Štihec, laja, laja, tja v en dan, karavana pa gre dalje.

Pomgrad rulez

miš maš (ni preverjeno)

"Pomgrad rulez" to pa je istina - Jevška Polanić mota okrog prsta kot za šalo. Jevšek pa mu vrača usluge za podporo na volitvah. Ta jim je dal kopati gramoz - brez javnega razpisa.kjer bi izbrali izvajalca. Jevšek jim je dal koapti gramoz na občinski zemlji, ki je stavbno zemljišče. Polanić jo je spremenil v vodno površino. Pomgrad za to zemljišče baje nima koncesije s katero bi mu bilo dovoljen okopati (in Jevšek je to vedel, pa mu je kljub temu dal), Ker nimajo koncesije na teh zemljiščih jim ni treba plačevati koncesnine, ki gre državi in občini. S tem so oškodovana javna sredstva (občinska in državna). Ja res je "Pomgrad rulez"...kako dolgo še.

In reply to by dw98ed (ni preverjeno)

sd Samo Denar (ni preverjeno)

In takšen človek šče še enkrat biti župan ? Odgovornost vedno predlaga na druge on vse kaj ve je da se slika ,zavaja narod in se hinavski smeje

miš maš (ni preverjeno)

pa pozabil si, da odstranjuje njemu neprimerne kandidate in nastavlja svoje po javnih zavodih in podjetjih. A so občani že pozabili kako zelo je kar dvakrat povišal cene za komunalne storitve. Pa deponiranje in odvoz odpadkov, kjer imamo cene med najvišjimi v državi. Ja takšnega župana imamo - samo bi polnil proračun iz naših denarnic (tudi z omejitvami 30 ali 20 km/h po mestu). Res je SD-ju gre samo za denar!

In reply to by sd Samo Denar (ni preverjeno)

oj-oj (ni preverjeno)

zakoj še na youtube nega objavlene seje. eni be dejansko radi vidle zakoj se je šlo

goostt (ni preverjeno)

Čez nekaj tednov bomo imeli priložnost povedati svoje, namreč na volitvah, takrat se izkažimo, ne pa samo lajati !!

Starejše novice