SDS, NSi in Modra lista Antona Štihca so danes v Murski republiki pripravili javno tribuno z naslovom “Združeni za boljše življenje v Mestni občini Murska Sobota.

Bojan Petrijan (SDS), Anton Štihec (Modra lista Antona Štihca) in Drago Rajbar (NSi) so spregovorili o prekomernih stroških komunalnih in ostalih storitvah v MO Murska Sobota, ureditvi neurejene komunalne in prometne infrastrukture, potratnem trošenju davkoplačevalskega denarja ter o skrbi za zaposlitev mladih in težje zaposljivih oseb.

Ločiti tržni in javni del

Kot je uvodoma dejal Petrijan, je eden od krivcev za prekomerne stroške komunalnih storitev menjava občinske oblasti in nadzornega sveta v Komunali. Pravi, da je treba vzpostaviti drugačno obliko Komunale v smislu, da se loči tržni in javni del, na ključna delovna mesta pa morajo brez poznanstev priti odlični kadri.

Štihec je spomnil na podražitev storitev, ki so se v enem letu povišale za približno 50 odstotkov. Zato je, kot pravi, Komunala imela tudi dobiček, ki ga pa netransparentno porabljajo. Dotaknil se je tudi podjetja Cerop – javnega podjetja, ki je na območju nekdanje Družbene prehrane zgradilo medgeneracijsko središče Mensana.

Rajbar pravi, da v stranki NSi želijo povečati kvaliteto življenja v občini. Sicer pa je izpostavil davek na dež, ki še dodatno obremenjuje občanke in občane soboške občine.

Expano tvegan projekt

Sodelujoči na javni tribuni so si enotni, da je Expano tvegan projekt. Kot pravi Štihec, se je projekt iz dobrega milijona podražil na šest milijonov. Izpostavil je tudi povečanje vodne površine s črpanjem gramoza, ki jo je opravilo podjetje Pomgrad, ki pa naj ne bi imelo koncesije in ni plačevalo koncesnine.

Petrijan za Expano celo pravi, da je nevaren in tvegan projekt, ki bo zahteval drago vzdrževanje, izgubo pa bo na koncu krila občina. 

Županu Aleksandru Jevšku očitajo zamenjave direktorjev javnih zavodov in njihovo zadolževanje. 

Ustvariti okolje za mlade

Kritični so tudi do betonske ploščadi pri občini, saj bi po njihovem bilo potrebno ohranjati zelene površine, ki so ena od prednosti mestne občine, prav tako pa bi se z zelenimi površinami zmanjšali prašni delci, ki so v mestu velika težava. 

Enotni so si, da se ne izkorišča danost, ki je praktično pod nogami – geotermalna energija, s katero se v Lendavi segrevajo za pol cene. Prav tako je potrebno ustvariti okolje v katerem bodo mladi dobili zaposlitve in ne bodo odhajali v tujino.

Čas je, da na oblast pridejo sposobni in odgovorni ljudje, so zaključili javno tribuno.

Komentarji (27)

Končno. (ni preverjeno)

Evo Sobota. Obrazi anonimnih komentarorjev na Sobotainfo, ki vsa leta blatijo in spletkarijo vse povprek, sedijo v prvi vrsti. Končno ste se razkrili. ???

KarčiRoraš (ni preverjeno)

Bil bi za Petrijana, če se nebi Štiha vmešavo. S tem, in edino tem, se mi je Petrijan zamero. Jao Bojane... Goni toga nekan v pi*do materno.
Kje so tisti časi, ko Štiha ni imel za burek... spi*dil iz gostilne skozi okno na morju, ko ni mogel plačati računov, ko je bil tam z enim drugim Antonom.. in njegovim bratom..... kje so časi, ko je kradel kekse drugim iz šotorov.... kje so časi ko.... ah ja.... pa glih Štiha se opet vmešava.... človek, keri je zaposlo Hugoja za upravitelja prometa v M.Soboti... pa glih hugo je napravo štalo, še večjo, kak je bla... in opet je Štiha poleg... neverjetno.
Sigurno šče vse meti pisno.. isto kak na občinskih sejah..

Gujt-paroben (ni preverjeno)

KarčiRoraš - alias Gujt pa seti v senjaj prikazuje mag. Štihec, ki si edini upa povedati na glas kako kradete javni denar. Zato ga moraš blatiti z lažmi. O kako bi si želel, da bi mag. Štihec spet kandidiral - bi vsaj še izvedeli kaj vse spornega ste Celec, Gujt, Slavinec (vsi SMC) počeli z Jevškom, Miloševičem in Perhavčko (vsi SD) z javnim denarjem. Gujt ga je baje dobil v zadnjih 3 letih 187.000 eur samo od JP Komunale (na sejah mestnega sveta pa glasuje za podražitve kanalščine in vodarnine - ki jo Jevšek nekritično sprejme in iz naših denarnic jemlje preveč denarja). Smo včeraj slišali , da je Gujt od Celeca iz javnega zavoda Ris dvorec Rakičan baje pred kratkim dobil 35.000 eur. Ja tako se pere javni denar, ki si ga potem v SD in SMC lepo delijo, na mestnem svetu pa skup držijo. Banda, treba vas je razgaliti in obelodaniti vse vaše nezakonite rabote. Naj vsaj občani vedo, če že pristojni organi e ukrepajo.

In reply to by KarčiRoraš (ni preverjeno)

Meč (ni preverjeno)

Sposobni in odgovorni? Pa koga Petrijan farbaš? Zanima me kje si zaposlen, če si tako sposoben! Štihec ti pa tudi, kolko ljudi iz modre liste si zaposlil? Komu si vse dal dela? Zdaj se pa pretvarjaš in to kaj si ti počel misliš da tudi drugi počnejo. ...eh škoda besed

Palinka (ni preverjeno)

Oni ščejo dati prostor mladim, prej. Pa en mladi sedi v prvi vrsti, opasen intelektualec

sd Samo Denar (ni preverjeno)

Izgleda ka ste eni še itak obremenjeni z bivšim ha ha kelko san ge prešto in poslušo je tu sodeloval ker je povedal in opozoril kak zdajšnji dela z našimi pejnezami ;-) nevem ka je tu tak slabega ? isto to so drugi delali pred 4 leti za njega,z razliko ka so njemi še cejlo familijo vpletali,žalostno.he he na mađistru.com pa niti rejči nega o tej javni tribuni :-) zakoj li ? he he preveč krat se omenilo verjetno priimek celec :-).Rajši malo poslušajte in preštite ka so gučali ka te znali kak delajoin kama ide naš denar ;-) Privoščim policaju še en mandat,ka te vidli kak je nesposoben in kak de zadužo M.Soboto ka še naslednji župani nedo mogli to sranje popraviti kero zdaj delajo povezani.ŽIVELI KOMUNIZEM

gostja 426 (ni preverjeno)

Zdaj se delajo ekologe, pa jih moti betonska ploščad, tou, ka pa so sami zabetonejrali Soboto, pa je vredi?
Zakoj Petrijan ne povej nič o ton, ka mi je trdil, kak "zna on vse o svetlobnon onesnaževanje", te pa sta dala s Štihcon montejrati napačne luči, na napačen način, zavolo toga njima je država naložila plačilo kazni občanon, keri so se pritoužili (še dobro, ka so se). Ja, fejst ekološki so te dečki.
Eni se spominjamo še toga, kak je Štihec bivši sošolki dal 50.000 za küp brona brez umetniške vrednoti na Trgi kulture.
Če de tou tak dale, pri županskih kandidatih pa nede nikšne izbire, lekar nede nika za volite ...

ha ha (ni preverjeno)

štihec in irena nejsta bila nikdar sošolca.poleg toga ji je on nej mogo dati ampak je mestni svet to odobril,kateri pa je imela večino sedajšna koalicija in ti mi sedaj pojasni kako ji je lahko on dal denar ?

In reply to by gostja 426 (ni preverjeno)

gostja 624 (ni preverjeno)

Bruncova je denar dobila iz projekta Evropska prestolnica kulture - ki je bila voden in plačevan iz Maribora. In kako je potem spet za vas kriv Štihec. Eni ste res obremenjeni z njim (pa to po 4 letih drugega župana). Res se ga v SD in SMC bojijo. Naj se ga le - ker si edini upa povedati javno kako Jevšek kanalizira javni denar povezanim prijateljem (ki so iz SD ali SMC), po drugi strani pa se je skregal z vsemi župani, odstavlja njem nepokorne direktorje javnih zavodov itd., povzroča razpade regijskih institucij - zame je destruktiven.

In reply to by gostja 426 (ni preverjeno)

naprej (ni preverjeno)

geotermalna energija, s katero se v Lendavi segrevajo za pol cene- koliko vemo je to tudi g. Štihec želel tako ogrevanje v M. Soboti.

Štrglajca007 (ni preverjeno)

Občinstvo so z doma kakšnoga pripelali? Šenki malica?

Joсo (ni preverjeno)

Vkradnoli so jih z doma upokojencov

In reply to by Štrglajca007 (ni preverjeno)

Pücončar (ni preverjeno)

Če so starejši, šče ne pomejni ka so z doma upokojencov! Pa tudi če bi bilij. Tou nas vse čaka, če nas prlej na hitro ne poberej. In tan so nej vsi dementni, kak tij.

In reply to by Štrglajca007 (ni preverjeno)

muftibar (ni preverjeno)

Stihec?! Ka do se pa siptari sirili redno?!

Gujt-paroben (ni preverjeno)

čuj tij "mufti bar" - verjetno Đurov iz MB (Sd), Celec iz Risa (SMC), Miloševič (SD), Gujt (SMC), Perjavčka (SD) ali njim podobni. Šiptari kot jim ti praviš, vsaj tisti, ki so v MS so že ok ljudje - vsi po vrsti. Pridno delajo svoj posel in mi jih cenimo. Ti, ki si verjetno povezan z Jevškom in SD ter Levico bi rajši videl , da pridejo nezakoniti migranti iz afrike ali bližnjega vzhoda, ki nočejo delati, rajši bi živeli od socialne pomoči. Take name je Jevšek z bivšo vlado želel naseliiti v MS.

Nejc Menejc (ni preverjeno)

Sami pravi kalibri na kupu

Boniem (ni preverjeno)

Spososobni ljudje za krasti občinski denar. Štihecova stranka nima kaj iskati na županskem stolčku. Kradel takrat in zakaj tudi sedaj nebi. Če bi še sedaj bil na vlasti se danes nebi bilo obvoznice ampak bi ta denar bi pri njem doma. Hahaha. Spokaj šitihec in tvoja stranka. Gamad lopovska. Sramota ste za prekmurski ljudi.

ha ha (ni preverjeno)

si ti gamad in to redna verjetno tudi sramota za svoje domače ;-)

In reply to by Boniem (ni preverjeno)

vodka (ni preverjeno)

Čakan ka mi fektar pa pride na prag fektat glas. Dvomim ka mo tak dobre volej kak san biu prvič. Dvorišče de njemi gvüšno malo.

črni vrag (ni preverjeno)

Ti si eno navadno budalo.

vodka (ni preverjeno)

Maš prav, če ne bi biu budalo ne bi odo fektat od kuče do kuče.

In reply to by črni vrag (ni preverjeno)

ha ha (ni preverjeno)

prekopirano z FB-ja ha ha leta 2010 https://www.delo.si/…/robert-celec-kandidat-sds-v-murski-so… leta 2014 https://www.pomurec.com/…/mag__Robert_Celec__kandidat_za_me… letos 2018 ?? izgleda,da LMŠ

ha ha (ni preverjeno)

prekopirano iz žurnala ;-) Tudi murskosoboški policisti preiskujejo domnevno kupovanje volilnih glasov. Za ceno 15 evrov naj bi glasove kupoval svetnik, izvoljen s preferenčnimi glasovi, Robert Celec. Anonimni prijavitelj pa kupovanje glasov očita tudi županskemu kandidatu SD-ja Aleksandru Jevšku, nekdanjemu direktorju Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave RS. Obtožbe oba v celoti zavračata. Za kupovanje volilnih glasov je zagrožena denarna kazen ali kazen do enega leta zapora.

Več na: https://www.zurnal24.si/slovenija/kupovanje-volilnih-glasov-238064 - www.zurnal24.si

Tujčić (ni preverjeno)

https://www.vecer.com/kadrovski-vrtiljak-v-murski-soboti-dosegli-so-dno…

Kadrovski vrtiljak v murskosoboški občini se je po četrtkovi seji kadrovske komisije očitno začel vrteti z večjo hitrostjo, pri tem igralci v lokalni politični areni z udarci merijo vedno nižje.

Zapletlo se je že pri imenovanju mestne svetnice SD Nives Cajnko za članico sveta zavoda Raziskovalno-izobraževalno središče Dvorec Rakičan. Članica kadrovske komisije in mestna svetnica Desusa Lea Friškič je namreč pred glasovanjem povedala, da ne more glasovati za osebo, ki je po njenem mnenju moralno sporna, saj je, kot pravi, izvedela, da naj bi bila Cajnkova pred kratkim na družabnem dogodku v Ljubljani kradla kozarce. Šlo je za tradicionalni koncert Prekmurske godbe Bakovci v Cankarjevem domu, kjer je kot vokalist na odru nastopil tudi soboški župan Aleksander Jevšek. Cajnkova, sicer tudi predsednica krajevne skupnosti Bakovci, je ogorčena nad obtožbami, za katere Friškičeva ni predložila dokazov. Kot pojasni, so kozarce imeli že v avtobusu, ki je na koncert v prestolnico peljal obiskovalce iz Pomurja. V razigranem vzdušju naj bi bil nekdo na vprašanje, od kod jim stekleni kozarci, v šali odvrnil, da so jih ukradli, kar skušajo zdaj po besedah Cajnkove politični nasprotniki izkoristiti in s tem kažejo svojo nizkotnost.

Tudi svetnik Modre liste Anton Štihec Cajnkove ni podprl. "Zame je nenačelna in nesposobna," pravi in doda, da naj bi bil njen mož Branko Bagari po politični liniji dobil službo v murskosoboški bolnišnici kot nagrado za politično zvestobo Cajnkove. "Normalno se je prijavil na razpis za čistilca, saj ga niso postavili za zdravnika," odgovarja Cajnkova, ki meni, da zamera izvira še iz časa, ko je kandidirala na Štihčevi Modri listi. Takrat sta se s Štihcem sporekla zaradi mesta, ki bi ga zasedla na kandidatni listi za mestni svet. "Ves čas mi je govoril, kako sem sposobna, danes je očitno drugače." Cajnkova je na koncu bila potrjena s podporo štirih od devetih članov komisije.

Oče je poklical ...
Zaiskrilo se je tudi pri pregledovanju dopolnjenih vlog kandidatov za direktorja občinskega Mladinskega, informativnega in kulturnega kluba (Mikk). Od prvotno 16 imen jih bo kadrovska komisija devet predlagala v izbiro svetu zavoda. Svetnik Modre liste Stanislav Prelec je ob tem izrazil mnenje, da to početje nima smisla, ker da bo po njegovem mnenju na koncu podporo v vsakem primeru dobila sedanja vršilka dolžnosti in mestna svetnica Združene levice Aleša Kovač, o kateri smo že poročali, da njena podpora s strani SMC, sicer stranke v mestni koaliciji, visi v zraku.

To je spet razburilo Friškičevo, ki pravi, da za Kovačevo ne bo glasovala, kljub temu da naj bi ji tako naročili celo iz strankarske centrale Desusa v Ljubljani. Predsednik mestnega odbora Dominik Šteiner nam je potrdil, da ga je poklical oče Kovačeve, nekoč vplivni direktor Potrošnika Jože Kovač. "Ni šlo za nobene pritiske, Kovač je zgolj vprašal, ali se da kako pomagati, da bi svetnica Desusa glasovala za njegovo hčerko. Odvrnil sem, da na to nimam vpliva." Kot še pove, se je Kovač pri tem skliceval na domnevni dogovor z vplivnim članom stranke Sašo Geržino, s katerim pa Šteiner ni govoril. Šteiner, tudi sam nekoč direktor Mikka, je sicer tudi načelnik murskosoboške upravne enote in je veljal za kader nekdanjega župana Antona Štihca. Ta ga je potem, ko so ga člani takratne opozicije s pomočjo večine v mestnem svetu na čelu Mikka zamenjali z Matejo Šavel Kos, zaposlil v mestni upravi kot svetovalca za delovanje javnih zavodov. Šteiner je takrat sprožil upravni spor, ki pa ni dobil epiloga, saj je kasneje od njega odstopil. Načelnik upravne enote pa je postal v času, ko je Senko Pličanič vodil takratno ministrstvo za pravosodje in javno upravo, kljub temu da se je na razpis prijavilo več kandidatov z večjimi referencami, med drugim Jožef Kovač, pred leti uvrščen med najbolj vplivne pravnike v državi, in direktorica sklada kmetijskih zemljišč Irena Šinko. Štihec in Šteiner sta bila takrat, enako kot Pličanič, oba člana Državljanske liste Gregorja Viranta.

Naslednji na žaru Zajc
"Ne dam se jim več," pravi Friškičeva, ki do strank mestne koalicije še vedno kuha zamero zaradi lanskega neuspešnega razpisa za direktorja Mikka, na katerega se je takrat prijavil tudi njen sin Samuel Friškič, do nedavnega tudi predsednik sveta Mikka. Friškič in Kovačeva sta takrat oba dobila enako število glasov kadrovske komisije, zanj pa je glasovala tudi mati, zaradi česar so jo v mestni upravi prijavili Komisiji za preprečevanje korupcije, ki ji je izrekla globo v višini 400 evrov, vendar želi Friškičeva pokoro odslužiti z družbenokoristnim delom.

Člani kadrovske komisije so s sedmimi glasovi za podprli tudi kandidaturo Ivana Zajca za nov mandat na čelu javnega zavoda Pomurske lekarne, vendar se po nekaterih napovedih lahko še zaplete. Zajca mora namreč sedaj potrditi še mestni svet. Odlok o ustanovitvi javnega zavoda iz leta 1996 določa, da direktorja za štiriletni mandat imenuje svet zavoda ob soglasju ustanoviteljice, ki izvršuje ustanoviteljske pravice, to pa je Mestna občina Murska Sobota, v vodstvu katere so v preteklem letu izrekli številne kritike na račun dela Zajca.

Najbolj zaradi nestrinjanja okoli predloga mestne občine, da Lekarne razdelijo del bilančnega dobička med občine ustanoviteljice. Dolgotrajni spor se je končal tako, da so Pomurske lekarne privolile v delitev 1,8 milijona evrov dobička iz preteklih let. Zajcu so očitali tudi domnevno vlogo pri privatizaciji Galexa in napake pri nabavi zdravil brez izvedbe javnega naročila.

Če so se na zadnjih lokalnih volitvah Sobočani odločili za zamenjavo oblasti tudi zaradi nenehnih razprtij in pojavov klientelizma, lahko danes mirno zapišemo, da ta cilj ni bil dosežen.

Tujčić (ni preverjeno)

Pod katero strankarsko kiklo se bo na letošnjih lokalnih volitvah skril soboški "mudendorfer"?

sd Samo Denar (ni preverjeno)

se že ve ;-) sedaj je na vrsti LMŠ ha ha ha ha leta 2010 https://www.delo.si/…/robert-celec-kandidat-sds-v-murski-so… leta 2014 https://www.pomurec.com/…/mag__Robert_Celec__kandidat_za_me… letos 2018 ?? izgleda,da LMŠ prekopirano iz žurnala ;-) Tudi murskosoboški policisti preiskujejo domnevno kupovanje volilnih glasov. Za ceno 15 evrov naj bi glasove kupoval svetnik, izvoljen s preferenčnimi glasovi, Robert Celec. Anonimni prijavitelj pa kupovanje glasov očita tudi županskemu kandidatu SD-ja Aleksandru Jevšku, nekdanjemu direktorju Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave RS. Obtožbe oba v celoti zavračata. Za kupovanje volilnih glasov je zagrožena denarna kazen ali kazen do enega leta zapora. Več na: https://www.zurnal24.si/slovenija/kupovanje-volilnih-glasov-238064 - www.zurnal24.si

zmagovalna izjava od kandidata 2014 :-) z vstopom dr. Mira Cerarja na politično prizorišče sem našel stranko, s katero se lahko identificiram predvsem v smislu zavzemanja za vladavino prava in ideološke neobremenjenosti. ha ha več se ne istoveti z njimi :-) se pravi ka so cmerarjevi zdaj po par letaj obremenjeni z ideologijo in se ne zavzemajo več za vladavino prava

In reply to by Tujčić (ni preverjeno)

ha ha (ni preverjeno)

zmagovalna izjava od kandidata 2014 :-) z vstopom dr. Mira Cerarja na politično prizorišče sem našel stranko, s katero se lahko identificiram predvsem v smislu zavzemanja za vladavino prava in ideološke neobremenjenosti. ha ha več se ne istoveti z njimi :-) se pravi ka so cmerarjevi zdaj po par letaj obremenjeni z ideologijo in se ne zavzemajo več za vladavino prava

Starejše novice