V pomurski regiji tudi letos ni manjkalo zanimivih inovacij. Inovatorje in njihove zamisli so danes počastili v Jakijevi dvorani Zavarovalnice Triglav.

Na 24. letni konferenci Pomurskega društva za kakovost so podelili priznanja Pomurske gospodarske zbornice za inovacije 2018.

Pomurska gospodarska zbornica je letos že sedemnajstič zapored nagradila najboljše inovacije pomurske regije. Gre za najvišje priznanje inovativnim dosežkom pomurskih podjetij in njenih inovatorjev in s tem promocijo inovativnosti v Pomurju in širše.

Na letošnji razpis je v razpisanem roku prispelo pet vlog, ki jih je strokovna komisija pod vodstvom Majde Povše v skladu z veljavnim Pravilnikom o podeljevanju priznanj inovacijam pregledala in ocenila ter podelila eno bronasto, dve srebrni in dve zlati priznanji.

Bronasto priznanje je Pomurskim mlekarnam prinesla digitalizacija proizvodnje. Srebrni priznanji sta šli v roke samostojnega podjetnika Boštjana Cipota za lesena senčila na elektro pogon ter skupine podjetja Arcont za avtomatizirano vijačenje oblog na modularne osnove bivalnih enot.

Z zlatim priznanjem pa so medtem bili nagrajeni v podjetju Lek Veterina za metodo in vodotopno krmno mešanico Actiferm in družbi Roto Pavlinjek za njihov ponton.

Zlati priznanji 

Lek Veterina d.o.o. – Metoda in vodotopna krmna mešanica Actiferm
Avtorji:

 • Elizabeta Škrget
 • Tina Horvat
 • Jožica Domiter
 • Karmen Jerič
 • Jožica Hartman
 • Dejan Vrabelj
 • Danijela Ficko
 • Milan Cigut
 • Stanislav Štotl
 • Jernej Domonkoš
 • Abdulah Gagić

Inovacija Actiferm, je vodotopna dopolnilna krmna mešanica s probiotiki, vitaminom C in eteričnimi olji, za spodbujanje imunske sposobnosti, za zmanjšanje možnosti naseljevanja patogenih mikroorganizmov v prebavnem traktu in izboljšanje proizvodnih parametrov pri perutnini. 

Kompleksna inovativna sestava produkta krepi ter spodbuja imunski odziv mladih živali, izboljšuje funkcijo prebavil ter prebavne procese, povečuje ješčnost krme in zauživanje vode.

Actiferm je izredno pomemben v reji perutnine pri povečanem pritisku patogenih bakterij, kot so Salmonella, E.coli ali Campylobacter, saj spodbuja odziv imunskega sistema, preprečuje razmnoževanje patogenih mikroorganizmov in hkrati optimizira proizvodne parametre reje z izboljšanjem funkcionalnih procesov v prebavilih.

Roto Pavlinjek d.o.o. – Ponton 1500 x 1500
Avtorji:    

 • Matjaž Pavlinjek
 • Denis Mušković
 • Kristjan Gregorčič
 • Suzana Flisar
 • Anja Farič    

Ponton je novost na trgu, ki zajema obstoječe dobre lastnosti funkcionalno podobnih izdelkov z daljšo življenjsko dobo in posledično manjšimi stroški vzdrževanja, kot tudi proizvodnje.

Običajna življenjska doba pontonov (jeklenih, lesenih,…) je 2-3 leta, če to estetika dopušča. Inovativnost tega pontona pa se kaže že v sami strukturi izdelka, tako v materialu, kot funkcionalnosti. Polietilen, iz katerega je inovacija, je izredno trpežen in vzdržljiv material, ki brez problema zdrži težke zunanje vplive tudi 10 let in več. 

Material je moč 100-odstotno reciklirati, kar pri pontonih iz drugih materialov ni možno. Njegova inovativna funkcionalnost se kaže v možnosti kombiniranja ter oblikovanja poljubnih oblik in vzorcev pohodnih površin. 

V sklopu projekta sta izoblikovani dve različici pontona: light varianta za jezera in mirne vode, ter haavy varianta za odprta morja in hitre reke. 

S pomočjo novega pontona lahko izkoristimo vse neizkoriščene vodne površine v naši regiji in tako povečamo turistično prepoznavnost.

Srebrni priznanji

Cipot Boštjan s.p. – Lesena senčila na elektro pogon
Avtor:

 • Boštjan Cipot

Lesena senčila na električni pogon so nov izdelek podjetja. Uporabljamo jih lahko na terasah, pergolah in oknih. So iz naravnega lesa in izdelana po meri, vgrajen elektro motorček pa omogoča natančno senčenje z odpiranjem in zapiranjem lesenih lamel. Senčila lahko v primeru izpada električne energije pomikamo tudi ročno.

Arcont d.d. – Avtomatizirano vijačenje oblog na modularne osnove bivalnih enot
Avtor:    

 • Edvard Bokan in interna skupina

Inovacija z avtomatizirano operacijo vrtanja in vijačenja talne obloge na osnovo modularne bivalne enote učinkovito rešuje prejšnji ročni pristop, ki se je izvajal s pomočjo ročnih pnevmatskih vrtalk. 

Delo je za delavce prej bilo precej naporno, ob tem pa še časovno potratno. Zelo slaba je bila tudi ergonomija tega dela. Inovacija vključuje lastno razvito rešitev in zasnovo mize za centriranje ter vpenjanje, manipulator za smeri pomika vrtalne enote ter enote za vijačenje. 

Z inovacijo so uspeli zvišati tudi produktivnost, saj se je skupni cikel vijačenja za eno standardno modularno osnovo bivalne enote skrajšal za 10 minut.

Bronasto priznanje

Pomurske mlekarne d.d. – Digitalizacija proizvodnje
Avtor: 

 • Valentina Houbar

Kakovost surovine se je do digitalizacije spremljala v papirni obliki, podatke so hranili na različnih lokacijah, kar je pripeljalo do razdrobljenosti. Rezultati analiz so se nemalokrat podvajali, saj so se iste analize izvajale v različnih laboratorijih. Prav tako so analize izvajali zunanji izvajalci. 

Pri izdaji certifikatov so bile težave najti pravo analizo produkta, zato je prišlo do odločitve, da sistem spremljanja analiz poenotijo in digitalizirajo. V projektu digitalizacije je zdaj zagotovljeno, da se analize zbirajo centralno v eni podatkovni bazi in se združujejo s tehnološkimi listi ter delovnimi nalogi. 

Celotni proces digitalizacije pa vsebuje:
-    Razpis delovnega naloga,
-    poročilo o kvantiteti in kvaliteti surovine,
-    poročilo o kvantiteti in kvaliteti proizvedenega izdelka/polizdelka,
-    poročilo o kvantiteti in kvaliteti porabljenega materiala,
-    poročilo učinkovitosti delovne sile, 
-    in poročilo o izkoriščenosti delovnih sredstev.

Nagrajeni zlati inovaciji na regijskem nivoju sta sicer bili tudi predmet ocenitve za nacionalno nagrado, kjer sta prejeli srebrni priznanji.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
helmut (nepreverjen)

to so !!!!!!!!!!

Starejše novice