Šest mesecev po tistem, ko je arbitražno sodišče objavilo razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško, bo Slovenija danes začela z njeno implementacijo. Hrvaška medtem razsodbo še naprej zavrača in je ne namerava izvajati.

V Pomurju pa so medtem družine, ki so po razsodbi arbitražnega sodišča ostale na hrvaški strani, že odločene o selitvi v Slovenijo. Pet izmed desetih domačij se je od razglasitve arbitražne sodbe in po pogovorih z vladno komisijo odločilo, da bodo zapustili svoje domove, če med državama ne pride do drugačnega meddržavnega dogovora. 

Povsem drugače v Mirišču

Kraju je po arbitraži pripadel Sloveniji. Mirišče je zaselek nekaj hiš, ki nikoli ni bil Hrvaški, čeprav so si ga naši južni sosedje vedno lastili. Nekoč je tukaj živelo trideset ljudi, danes je to dom le še osmih domačinov

Šolo so obiskovali v Sloveniji, hiše so brez hišnih številk, a voda, elektrika, telefon in tudi poštar, so slovenski. Mi smo bili in smo Slovenci, so tudi sami vedno trdili. To je priznalo tudi arbitražno sodišče.

Mirišče tudi kraj, kjer je Hrvatom Slovenija edinič pokazala zobe in ob njihovem poskusu gradnje ceste na slovenskem ozemlju to preprečila s specialci.

Povsem druga zgodba na Razkrižju

V tej občini ob meji je arbitražna razsodba pustila grenkobo. Na Razkrižju je namreč odločitev arbitražnega sodišča razočarala deset gospodinjstev oziroma petintrideset prebivalcev. Gre za ljudi, ki so razporejeni posamično v pasu desetih kilometrov ob meji. Katastrska meja je namreč po arbitraži ostala nedotaknjena in še naprej seka dvorišča in celo hiše ali pa je domačije od Slovenije odrezala z vseh strani. Nekateri imajo pred svojo hišo celo take zapornice.

Tudi domačinka Olga Ščavničar vsak dan večkrat dviguje zapornico, da se lahko z domačega dvorišča pripelje v Slovenijo. In to niti najmanj ni lahko.

“Zdaj ko je zelo mrzlo, je rampa zaklenjena in zmrzne in ne moreš odkleniti več, ne moreš, preprosto se trudiš ves čas. Pravim, da sem zjutraj enkrat šla delat in je bilo sploh nemogoče ... 15 minut sem obračala ključ, ” nam je povedala Olga. 

Skupaj z družino je odločena, da se bo preselila iz hiše, ki je ostala na hrvaški strani, a čaka na pomoč države.

Arbitraža usekala tudi na Hotizi

Meja po odločitvi arbitražnega sodišča predstavlja precejšnjo težavo tudi za betonarno Balažic v Hotizi. Ta je v skladu s katastrsko mejo pristala na hrvaški strani, čeprav so vsi potihem pričakovali, da bo ta del ozemlja pripadel Sloveniji. Tudi lastniki, ki imajo še vedno izobešene slovenske zastave.

Domačini lahko v slovo pomahajo tudi temu nogometnemu igrišču s slačilnicami na Kapci. Po arbitraži je oboje pripadlo Hrvatom.

Cerar: Slovenija ni in ne bo spodbujala incidentov

Slovenija sicer vseskozi poudarja, da si bo prizadevala preprečiti morebitne incidente ob meji, zlasti na morju. Premier Cerar je tako v sredo dejal, da Slovenija ni in ne bo spodbujala incidentov in enako pričakuje od Hrvaške. 

Da se bodo izogibali incidentom, zatrjujejo tudi na Hrvaškem, kjer bi radi vprašanje meje znova reševali dvostransko. Savudrijskim ribičem so sicer hrvaške oblasti svetovale, naj še naprej lovijo do sredinske črte v Piranskem zalivu, ter jim obljubile zaščito.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pijancek

Med ljudmi kot vsak drug dan. Samo politiki imate probleme zaradi političnih točk pred volitvami.

kanžor

To se zahvalite vsi temu mudonju katerega ste izbrali spet za predsednika .Un je vse zajebal ker ga je Kosorjeva motala kak ga je hotela .Če bi tisti ,ki bi morali opravljati svoje funcije tako kot so za to plačani bi še lahko dandanes Hrvaška bila izven EU ampak mi se nismo smeli dati zameriti "sosedom" .Tisoč krat bi bilo boljše če bi nam bili sosedje Srbi in ne Hrčki

burgula (nepreverjen)

ja ka bi jih potem še bole hranili kak do zdaj. maš jih v ljubljani pun kurac pa idi pa se jim tam v rit potejgne

In reply to by kanžor

kanžor

burgola ........ Tij sploh bereš kaj kdo piše ali pa samo tak nekaj mlatiš tja brezi veze ?Pa v Soboti so takši ka jih hranimo in niso srbi ne hrvati

In reply to by burgula (nepreverjen)

čika-pajo (nepreverjen)

Tako kot si očeta in mame ne izbiraš tako si tudi sosedske države ne moreš izbirati. Lahko pa se odseliš iz Slovenije ter si na tak način izbereš svojega soseda. Hrvatje nas niso nikoli napadli, Srbi pa so nas, pa če se še tako sprenevedaš. Kar se pa tiče arbitraže in sedanjega predsednika pa pameten človek samo lahko reče bravo Pahor. Končno pa ima vsakdo od nas v rokah škarje in platno, pa se lahko odloči da svojega denarja ne bo več trošil za dopuste na Jadranu, domačica kekse itd. Obstaja mnogo načinov pritiskov samo kaj če nismo enotni in največjo ne enotnost vzpodbuja katera stranka.?

In reply to by kanžor

kanžor

Hrvatje so nas tak napadli ker so pustili srbske ( JNA ) tanke ,kateri so napadli Slovenijo .
Sprenevedaš se ti in ti nosiš Hrvatom denar in tebi enaki .Od kar ni Jugoslavije moja noga ni bila na Hrvaškem in nikoli ne bo .Pahorja takega kot je ki se smeje iz hinavščine pa si ga lahko pelješ domov toliko o njem .

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

čika-pajo (nepreverjen)

Žalostno da obstajajo med nami in njimi taki ljudje ki netijo medsebojno sovraštvo, ko pa zmanjka zunanji sovražnik pa netijo sovraštva med seboj. Jaz sem bil veteran vojne za Slovenijo in vem kam so se taki petelinčki poskrili, ko je plamen sovraštva vzklil in vem kdo po navadi nastrada v takih oziroma v vseh vojnah-navadni mali ljudje, medtem ko se ostali poskrijejo in se še na račun vojn obogatijo.

In reply to by kanžor

Pax (nepreverjen)

Pojma nimaš!
Kdaj pa so nas napadli Srbi?
A imaš tiste otroke, ki so jih s tanki poslali na izlet leta 1991 za Srbe?
A se sploh zavedaš, komu se imao za zahvaliti, da nismo končali kot Hrvati in Bosanci?
A si v življenju prebral kakšno knjigo (razen Reporterja, Demokracije, Politiksa in podobnega sra.nja)?
Tudi jaz sem veteran vojne za Slovenijo, pa se s tem ne kur.čim, ker vem kaj in kako je bilo.
Zato te prosim, da s svojimi debilnimi izjavami nehaš blatiti nas "še trezno razmišljajoče" veterane.
Na nadaljnje tvoje blesarije ne bom odgovarjal, ker sem že sedaj nasedel...

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

čika-pajo (nepreverjen)

No najprej si preberi spletni bonton in potem komentiraj. Me pa zelo zanima kje sem jaz blatil veterane in v katerem komentarju dajal neprimerne opazke. Če nisi sposoben treznega razmišljanja potem pač ne čitaj in ne nasedaj čeprav ne razumem komu nasedaš. Pa srečno novo 2018.

In reply to by Pax (nepreverjen)

Starejše novice