Skupnost občin Slovenije občine ustanoviteljice pozvala k izvedbi potrebnih ukrepov za odpravo nepravilnega poslovanja javnih lekarniških zavodov.

Kot smo poročali, se v torek izteče 60-dnevni rok, ki ga je župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek postavil Pomurskim lekarnam za zamenjavo vodstva. Ivan Zajc, kot kaže, ne bo odstopil, soboška občina pa bo ustanavljala nove lekarne.

V MOMS svoje pozive k odstopu Zajca utemeljujejo na spornem neizvajanju javnih naročil. To problematiko je minuli četrtek na svoji 2. redni seji obravnavala tudi Skupnost občin Slovenije, ki je občine ustanoviteljice javnih lekarniških zavodov, pozvala, da preko svojih predstavnikov v organih upravljanja javnih zavodov nemudoma izvedejo »potrebne ukrepe za odpravo nepravilnega poslovanja«.

Spomnimo, da je predsedovanje Skupnosti občin Slovenije maja za obdobje naslednjih petnajst mesecev prevzel prav soboški župan.

Brez razpisa ustvarjeno 481 milijonov evrov prometa

Predsedstvo je problematiko nespoštovanja pravil javnega naročanja v javnih lekarniških zavodih v Sloveniji naslovilo tudi na strokovne komisije SOS. Prav tako je Skupnost občin Slovenije na podlagi sklepa predsedstva posredovala pobudo za obravnavo problematike na Interesno skupino lokalnih interesov in Komisijo za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Državnega sveta. 

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, javni lekarniški zavodi že vrsto let ne spoštujejo predpisov o javnem naročanju, zdravila pa nabavljajo z neposrednimi pogodbami z določenimi dobavitelji. Samo v letu 2018 je 24 lekarniških zavodov s štirimi največjimi dobavitelji zdravil, medicinskih pripomočkov in prehranskih dopolnil brez razpisa ustvarilo 481 milijonov evrov prometa. 

Nabava zdravil v javnih lekarniških zavodih v letu 2018 brez javnega naročila: 

Slabša kakovost storitev?

Skupnost občin Slovenije tako zdaj opozarja, da nespoštovanje predpisov omogoča monopolni položaj, posledično pa dražja zdravila tako na recept kot brez recepta in slabšo kakovost storitev. Ob tem izpostavljajo, to prekomerno plačata Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, posredno pa vsi zavarovanci oziroma pacienti. 

»To ugotavlja tudi Računsko sodišče in Agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence. Da so javni lekarniški zavodi dolžni spoštovani zakon o javnem naročanju, trdi tudi Ministrstvo za javno upravo, k sprožitvi ustreznih postopkov pa je že pozvala tudi Komisija za nadzor javnih financ. Ta večletna kršitev veljavnih predpisov s strani javnih lekarniških zavodov je torej poznana vsem inštitucijam, ki so dolžne skrbeti za zakonitost poslovanja javnih lekarniških zavodov in gospodarno ter zakonito porabo proračunskih sredstev za zdravstvo. Pa vendarle se doslej na tem področju ni nič premaknilo,« pišejo v SOS. 

»Nesprejemljivo je, da javni lekarniški zavodi, ki bi morali v prvi vrsti skrbeti za javni interes in svoje uporabnike, ne spoštujejo Zakona o javnem naročanju. Nesprejemljivo je tudi, da država ne ukrepa, oziroma vsaj učinkovito ne. Zato je pomembno, da ukrepa SOS in občine ustanoviteljice javnih lekarniških zavodov, ki lahko preko svojih predstavnikov v organih upravljanja zagotovimo zakonitost poslovanja in tako obranimo javni interes,« je povedal predsednik Skupnosti občin Slovenije župan Aleksander Jevšek.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
? (nepreverjen)

Problem so generična zdravila slabše kvalitete, pa se pojavijo alergije, kontraindikacije, preobčutljivost, zato se splača iti v tujino.

administrator (nepreverjen)

zato ker si tou tako lepo napisal
ti
dam lubčka

In reply to by ? (nepreverjen)

slabe in slabš… (nepreverjen)
starček1 (nepreverjen)

Se vidi ka je Sandi grato predsednik ka že pa samo svoje guni. Ka pa tistih 30.000€ ka de se plačalo za zgubljeno tožbo Soboškoga zavoda za turizem? Tu ni potrebno spoštovati zakonodajo? Aja to so naši rdeči ki lejko delajo ka ščejo saj so naši.

ne-vernik (nepreverjen)

Kaj pa posojilo Komunala za fuzbal ?
izgubljeno tožbo Soboškoga zavoda za turizem? ; podan odgovor na svetniško vprašanje je bil zlagan ter ga je podal in podpisal povzročitelj.

In reply to by starček1 (nepreverjen)

AHAM (nepreverjen)

Šerif se že predstavlja kak "Skupnost občin Slovenije"...

ZAVEC-BUM (nepreverjen)

Zdaj de se Jevšek skrival za nekšno skupnostjo katere predsednik je, vidite to je barabija rdečih. Lahko je 3x rdeči proti ljudski volji ne more, ker de ga ljudstvo nagnalo tja od koder je prišel. Za več drži se ljudstvo je z teboj.

pravičen (nepreverjen)

g.Jevšek,nej je zdosta biti predsednik,občine ustanoviteljice ešče itak majo velko rejč,nede tou tak kak ste si na MOMS zamislili,žrtveno jagnje nete uničili,niti zaposlene in njuve družine nej..

Starejše novice