Slika je simbolična.
Lani je bila pri nas znova dosežena nova rekordna raven cen nepremičnin. Če se zanimate za nakup stanovanja ali hiše, pa je dobro še nekoliko počakati. Vse kaže na postopno ohlajanje nepremičninskega trga. Kaj pa to sploh pomeni?

Geodetska uprava Republike Slovenije je objavila poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu za prejšnje leto. Lani je bila na slovenskem nepremičninskem trgu že drugo leto zapored dosežena nova rekordna raven cen.

Število sklenjenih kupoprodajnih poslov pa se je lani zmanjšalo za od pet do deset odstotkov, kar kaže na postopno ohlajanje trga, razkriva Geodetska uprava Republike Slovenije.

Ohladitev nepremičninskega trga pomeni zmanjšanje aktivnosti na trgu nepremičnin, zlasti zmanjšanje povpraševanja po nepremičninah, kar lahko privede do nižjih cen. Lahko se zgodi, da se na trgu pojavi presežek ponudbe nepremičnin, ki niso prodane ali oddane, kar lahko povzroči stagnacijo cen ali celo padec cen.

Število tržnih transakcij s stanovanjskimi nepremičninami se je v primerjavi z letom 2021 zmanjšalo za deset odstotkov, medtem ko se število transakcij s stanovanjskimi hišami, ki je bilo leto prej rekordno, ni bistveno spremenilo. 

Število transakcij z zemljišči za gradnjo, ki je bilo leta 2021 prav tako rekordno, se je zmanjšalo za dobrih 15 odstotkov.

»Kar gre pripisat manjšemu povpraševanju zaradi visokih cen zemljišč in visokih gradbenih stroškov ter manjšanja kupne moči prebivalstva, kaže pa tudi na postopno zmanjševanje gradbene aktivnosti v bodoče,« so pojasnili na Geodetski upravi Republike Slovenije.

Lani visoka rast cen nepremičnin, a se je v drugi polovici leta umirila

V Ljubljani se sicer na veliko gradi in načrtuje nove stanovanjske projekte, v ostalih največjih mestih pa se lahko zgodi, da se bo zaradi ohladitve trga in visokih stroškov gradnje večja gradbena ekspanzija ustavila, še predno se je dobro začela. 

Število transakcij s stanovanjskimi nepremičninami se je lani zmanjšalo v vseh največjih mestih, na slovenskem nepremičninskem trgu pa se je nadaljevala visoka rast cen nepremičnin

Rast cen stanovanj v večstanovanjskih stavbah in zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb je bila ponovno rekordna, medtem ko so cene stanovanjskih hiš zrasle nekoliko manj kot leto prej. 

Cene stanovanj so v primerjavi z letom 2021 zrasle za 19 odstotkov, cene zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb 17 odstotkov, cene hiš pa za 12 odstotkov. Na visoko rast cen stanovanjskih nepremičnin v letu 2022 je vplivala predvsem izredna rast cen v prvi polovici leta, medtem ko se je rast cen v drugi polovici leta umirila

V drugi polovici lanskega leta so cene stanovanj v največjih mestih praktično stagnirale.

V primerjavi z letom 2015, ko je prišlo do zadnjega obrata cen nepremičnin, so bile lani v Sloveniji cene stanovanj višje že za 90 odstotkov, cene hiš za okoli 55 odstotkov, cene zazidljivih zemljišč za stanovanjsko gradnjo pa za okoli 65 odstotkov.

Visoka rast cen stanovanj se bo ustavila, prišlo bi lahko celo do padca

Glede na padec števila transakcij, rekordne cene nepremičnin in manjše povpraševanje po zazidljivih zemljiščih se zdi, da je bil v Sloveniji že v prvi polovici leta 2022 dosežen vrh nepremičninskega cikla in smo prešli v fazo upočasnitve oziroma ohlajanja trga. 

Geodetska uprava Republike Slovenije pričakuje, da se bo ohlajanje nepremičninskega trga nadaljevalo tudi letos. Prav tako je pričakovati, da se bo visoka rast cen stanovanjskih nepremičnin ustavila. 

»Ponekod bo zelo verjetno prišlo do stagnacije ali celo rahlega upada cen stanovanj, predvsem na sekundarnem trgu. Kdaj bo prišlo do takega upada trgovanja z nepremičninami, da bomo lahko govorili o krizi nepremičninskega trga, bo v veliki meri odvisno od dogajanja na primarnem stanovanjskem trgu v Ljubljani,« so pojasnili Geodetska uprava Republike Slovenije.

Komentarji (9)

. (ni preverjeno)

Ko bojo nabili davek bojo cene padle.

. (ni preverjeno)

Cejne nedo spadnole, da se nepremičnina podraži se več ne pocejni nikdar.

7766 (ni preverjeno)

Razen ce se zelo nabije davek

In reply to by . (ni preverjeno)

AktivaVarnostnik (ni preverjeno)

Za 1031 € ne dobim nobenega kredita. Bivam pa tako v službi...

vfghjz (ni preverjeno)

to ščejo z temi reklamami vsiliti ljudi ka bi naj prodajali bole poceni stanovanja. Nede jim uspelo ge samo vsako leto mo več proso za stanovanje nej menje

čardaš (ni preverjeno)

Prosiš lejko kelko ščejš. Pijtanje je kelko boš doubo.

In reply to by vfghjz (ni preverjeno)

Ewryuii (ni preverjeno)

Pri teh obrestnih merah, naj kar imajo te prevrednotene nepremicnine.

6t5t5t5 (ni preverjeno)

Ce ne bi bilo novih uvozenih tet ilegalnih, ki zastonj dobijo stanovanje in socalno, bi jih se za tabo metali, ker bi jih bilo visek na trgu. Cez 30 let bo polovica praznih his na podezelju, razen ce jih mislijo zapolnit z neslovenci.

r32r5tzt3t4 (ni preverjeno)

Za hlapce vzgojeni upognjeni in revni to smo mi živela SVOBODA.

Starejše novice