Mestna občina Murska Sobota bo subvencionirala ceno omrežnine za odvajanje in čiščenje padavinskih voda.

Svetniki so se danes na predlog svetniške skupine Modre liste Antona Štihca, svetniške skupine SDS in ostalih sopodpisnikov sestali na izredni seji, na kateri so razpravljali o stroških za odvajanje in čiščenje padavinske vode.

Cene nesorazmerno visoke

Po mnenju svetnika Štihca so cene nesorazmerno visoke v nasprotju z drugimi občinami po Sloveniji, kar je predstavil na primeru tabele, ki jo je pripravil eden od občanov. Po besedah svetnika Štihca je dejstvo, da je odlok o stroških predlagal župan Aleksander Jevšek.

Da bi občanom zmanjšali račune, ki jih plačujejo za tako imenovan davek na dež, so svetnikom predlagali dva sklepa, in sicer, da se trenutno veljavna cena za odvajanje in čiščenje padavinske vode zniža za 80 odstotkov. Drug sklep pa je bil, da se na naslednjo redno sejo uvrsti točka dnevnega reda: Obravnava in sprejem nove cene za odvajanje in čiščenje odpadne vode. 

Sledili navodilom države

Kot so pojasnili na občinski upravi, so lani na podlagi državne uredbe, ki od občin zahteva ureditev tega področja, pripravili elaborat, ki ga je mestni svet septembra lani sprejel in potrdil. Tako je MOMS prešla v sistem ločenega obračunavanja odvajanja in čiščenja padavinskih voda. 

To je pri občanih, ki odvajajo padavinske vode v mešan kanalizacijski sistem, povzročilo višje stroške, medtem ko so drugi plačevali manj.

Svetiki glasovali o petih sklepih

Na občini so poudarili da so sledili navodilom države, da so cene izračunane po predpisani metodologiji in da so v skladu z zakonom in državno uredbo. 

Sicer pa naj bi bile cene komunalnih storitev v Murski Soboti med višjimi že pred potrditvijo lanskega elaborata, kar gre pripisati predvsem preteklim odločitvam. Na eni strani, da je MOMS za izvajanje javno gospodarske službe podelila koncesijo, po drugi pa, da je čistilna naprava nadstandardna in predimenzionirana.

Svoje sklepe na izredni seji so predlagali tudi na občinski upravi, tako, da so na koncu svetniki glasovali o petih sklepih. 

Sklep predlagateljev, da se cena za odvajanje in čiščenje padavinske vode zniža za 80 odstotkov svetniki niso podprli, so pa soglasno podrpli predlog občinske uprave, ki je predlagala, da od 1.6.2017 100 odstotno subvencionira ceno omrežnine za izvajanje storitev odvajanja in čiščenja padavinskih voda. Kar pomeni, da se bodo občanom, ki imajo mešan sistem položnice znižale za štiri evre. 

Ta sklep bo v veljavi do potrditve nove cene za izvajanje omenjene storitve. 

Sklep predlagateljev o tem, da se na naslednji seji obravnava in sprejme nova cena za odvajanje in čiščenje odpadne vode so svetniki sprjeli. Prav tako pa tudi sklepe mestne uprave, ki je predlagala, da na septembrski seji mestni svet obravnava in potrdi elaborat o novih cenah teh storitev, ter, da občina prične pogovore s koncesionarjem in preuči možnosti znotraj obstoječih pogodbenih obveznosti.

 

V priloženih grafih spodaj si oglejte stroške odvajanja in čiščenja padavinske vode.

Komentarji (29)

vprašanje (ni preverjeno)

Pa bodo vse te sebuvcencije občinski proračuni zdražali? Sploj soboški... 15mio evrov proračun za tak velko občino... smešno premalo!

gost 111 (ni preverjeno)

Spet so povezani glasovali kot oni želijo samo, da nebo tako kot predlaga opozicija :)
Tega smo že vajeni :(

mlaka (ni preverjeno)

ne razmin teh ki plačujejo za tako imenovani dež ,vejpa neven če ste tak zaostali zakoj vam trbe meti odvod padavinskih voda v kanalizacijo saj pa če pada dež je mokro okoli hiše pa če še ta voda steče na travo ne vekša škoda ,samo te se imaš za nekaj več ,to je za mene luksus a luksus trbe plačati zaj če je to dosti o tem ne bi še več bi van naj zaračunajo če ste tak nori ka padavinsko vodo spuščate v kanalizacijo kjer se se umaže in jo je potrebno čistiti normalni niste da bi speljali vodo v neke zbiralnike in bi potem jo koristno uporabili vi rajši plačujete
ali pa naj steče na trato ja to pa verjetno imajo visoko školani ker zdrava kmečka pamet bi drugače razmišlala
pa nej sam pristaš vodilnih ker plačevanje padavinske vode je samo za bedake

Čika-pajo (ni preverjeno)

Nekateri ljudje stanujejo v blokih in v blokih je padavinska voda speljana v kanalizacijo. Zelo redki so primeri še posebej starejši bloki kateri bi imeli padavinske vode speljane v ponikovalnice. Tudi ponikovalnice je zelo težko narediti ker je lastnik zemljišč občina razen funkcionalnega zemljišča cirka 1 meter okrog bloka. Toliko v poduk. V preteklosti pa je bilo tako da so se taki načini odvodnjavanja odobravali že zaradi čiščenja odtočnih cevi. Če pa čisto vodo spelješ v kanalizacijo je verjetno ni potrebno niti toliko čistiti kot pa samo odvajati. Odvodnjavanje prečrpavanje je opravičen strošek čiščenje pa ni.

In reply to by mlaka (ni preverjeno)

- (ni preverjeno)

tudi ponikovalnice ob starejših objektih so problem, saj so ti le slabo ali pa sploh ne hidroizolirani.

In reply to by Čika-pajo (ni preverjeno)

- (ni preverjeno)

pa ka se norca delate z naroda? subvencije občine? od koga pa dobite pejneze za te subvencije, ha? lopovi do amena. znižajte ceno za tisti presežek 68% ali kelko je že, pa nej trbej nikše subvencije.

gost777 (ni preverjeno)

Ja, tudi ges se pitan, če je zdaj to znižanje cene: 4 - 6 € na mesec kakšen učinek pri eni družini. De pa tou fejst škodilo občini, ka de iz proračuna dala opet dodatnih 200.000 evr subvencije. Zdaj majo že 5 mio evrov raznih socialnih transferov. Pa nejsmo v toj Soboti lidje takši srmaki.
Opozicija seveda tou dela, ka edino tak lejhko oslabi župana, ka nemre normalno delati.
Ne razmin pa pozicije, ka tou enostavno ne zavrne. Vejpa majo dobro večino.

kanžor

gost777 .......... Tij se čejšeš za proračun in pišeš cifro 200.000 tisoč € ?Kaj pa tisto ko je dala Občina ---Komunala Muri05 pol miljona tam nisi filozofiral ?

In reply to by gost777 (ni preverjeno)

Čarli je naš (ni preverjeno)

@kanžor nej na pamet. Občina nika neje dala. Dala je Komunala iz svojoga tržnoga deleža (sredstev ki jih sama zasluži prosto na trgu), ker iz deleža, ki ga plačuje občina, toga nesmi dati po zakone. Za razpolaganje s tržnim deležom je pristojen direktor komunale in nadzorni svet, občina se v tisti del nemre/nesme mešati. Dejstva so jasna, ne ven samo zakoj je enim to tak težko razmiti. Za to posojilo je torej odgovoren direktor in nadzorniki. Direktora so povezani po volitvah za predvolilno podporo nagradili s funkcijo svetovalca direktora, ge je potem bil 2 leti na bolniški, ka je lejko srmak na miru doktoriral. Nadzorniki bi po zakonu morali odgovarjati z lastnim premoženjem, a nadzorniki so "naši" (SD/SMC), zato jih nihče nede preganjo. Tej minus je pa zdaj trbej notri nekak prinesti in povezani so se spomnili, ka bi lejko malo cene zdignole.

In reply to by kanžor

Cuzek (ni preverjeno)

Ti lejko ge mojo položnico pošlen, ka jo plačaš, če te že tak skrbij za občinski proračun?

In reply to by gost777 (ni preverjeno)

jušek (ni preverjeno)

Nede dala občina iz proračuna. Nede dobila v proračun. Edijno če jin tij daš.

In reply to by gost777 (ni preverjeno)

logika da te kap (ni preverjeno)

@gost777
opozicija slabi župana? Župan slabi naše tošline!!! Ti še neje potegnilo ali pa nejsi iz naše občine. Vodarina, odvoz odpadkov, davek na dež, vse se je podražilo. V ozadje pa se kupujejo radijske postaje in zidajo stanovanja iz teh pejnez. Tebe pa skrbi, ka opozicija slabi župana. O mati mila...

Jo-jo (ni preverjeno)

Subvencije so kratkoročnega roka. Tako kot jih lahko nekdo uvede, tako jih lahko nekdo zmanjša, poveča, oziroma kar ukine.
Verjemite da bodo subvencije, leto pred volitvami, potrdili. Nato pa preprosto ukinili, ker jih bo nek "državni zakon" preprosto "onemogočil" -"prepovedal". In tako bodo v vsakem primeru, prvem in drugem, svetniku dvignili roke za predlagani predlog. V ozadju pa so strankarske igrice in ne "svobodna volja" svetnikov.

dež (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kako vam ni jasno, da je cena odvajanja in čiščenja padavinske vode odvisna od cene ki jo za čiščenje določa Petrol, kot koncesionar čistilne naprave. Tožbo kjer vaš veleumni Štihec ni hotel iti v poravnavo s Petrolom, pa je občina izgubila in še obresti drago plačala.
Tudi deževnica gre skozi čistilno in ni problem ali je voda čista ali ne. Ker je pomešana s kanalščino mora iti skozi vse faze čiščenja in to stane. To pomeni "mešani" sistem.
Kaj vam torej ni jasno.
Če se komu zdi predrago, naj izkoplje požiralnik in zadeva rešena.
In to populistično 100% znižanje čiščenja in omrežnine je samo farbanje populista Štihca. Petrol določa ceno.
Edino s subvencijo občine lahko doseže občina nižjo ceno (ker na koncu mora Petrol dobiti svoje).
Zakaj pa je cena tako visoka? Se je kdo kdaj vprašal zadnje čase, kdo je financiral oz. so-financiral čistilno napravo?

posrač (ni preverjeno)

Kdaj porabiš več čistila ko je zadeva bolj ali manj umazana. Verjetno manj truda vložiš v čiščenje čistejše stvari -vode tako da nikakor ni umestno enačiti fekalije z podtalnico.
Problem pa ni v tem da je koncesionar Petrol ampak v pogodbi oziroma predimenzionirani čistilni napravi.
In kako lahko ko si že tako načitani odgovoriš na vprašanje kje bomo izkopali požiralnik prebivalci blokov.

In reply to by dež (ni preverjeno)

gost105 (ni preverjeno)

Malo si je potrebno preštudirati delovanje različnih čistilnih naprav in komaj te pisati. Čista voda lahko dosti škode napravi oz. poruši biološki proces v čistilni napravi (če koga zanima link http://www.vsvo.si/images/pdf/2014010622_DIPLOMA-%C5%BDi%C4%8Dkar_A..pdf).

In reply to by posrač (ni preverjeno)

patetično (ni preverjeno)

@dež ne zavajaj. Občina je dosegla, ka previsoko zaračunani del računa s strani Petrola neje trbelo plačati.

sicer pa ti vela isti komentar, kak spodaj:

gda Jevškovim ka nejde, ka poserejo (kak recimo 68 x večja cena davka na dež kak v Slovenski Bistrici) in je javnost nezadovoljna z njimi, te je edini odziv ka ga premorejo, ka se derejo Štihec, Štihec, Štihec... :) Sploj znate kak pomilovanja vredno to izgleda?

In reply to by dež (ni preverjeno)

povezovanje košta (ni preverjeno)

populist Štihec? ker vam je že nekajkat do zdaj s številkami dokazo ka kradnete ljudem (glej primer https://www.youtube.com/watch?v=5FtCCGFcQDs ), ka se lejko idete svoje igrice povezovanja, nastavljanja svojih direktorov na javne zavode, kipuvanja radiev, zidanja luskuznih stanovanj iz preveč plačanih položnic? Sploj vidiš kak kretenske izjave davleš? Šenki kričiš populist Štihec če narod vidi na svojih tošline, kak jih oderate :)

In reply to by dež (ni preverjeno)

gost 2017 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

To, da našim svetnikom dokazuje navaden občan iz Razlagove ulice kako so " neumni " naši svetniki , je samo dokaz ..... . Če nebi bilo tega gospoda , ki je to predlagal opozicija sploh izredne seje ne bi sklicala . Zastonj SDS , Modra lista ..... kajti oni tega ne slišijo . Sobočanci sploh spremljate to ??

Juzlek (ni preverjeno)

Opozicija je čüjla, pozicija pa je bremzala na vse mogouče načine dokejč jo je nej nikak v kout stisno.

In reply to by gost 2017 (ni preverjeno)

ojojoj (ni preverjeno)

&dež in &gost2017 glejta posnetek seje mestnega sveta-jaz ravnokar gledam. Vprašanje je zakaj Jevšek že septembra ni predlagal subvencioniranje omrežnine-torej takrat, ko je sam bil predlagatelj t. i. davka na dež in višine tega davka (ki je slišimo 30-40 x višja kot v drugih občinah). Zakaj šele sedaj? Zgolj zato, ker je bila podana zahteva za sklic izredne seje in ker so se uprli občani. Počakajte, da se uprejo še gospodarske družbe, katerim pa Jevšek noče znižati te, z njegove strani predlagane in z njegovo koalicijo sprejete, visoke cene za padavinsko vodo. Imenovati svetnika, ki se trga za to, da se nam iz denarnic ne jemlje več kot je potrebno, da je populist-to je pa višek. Če uporabim to logiko, bi vsi svetniki morali biti "populisti". Oni so tam, da ščitijo naše interese-ne interese župana ali koalicije ali opozicije!

copi (ni preverjeno)

Banda,zdaj do lejko dali subvencijo ?lani septembra pa župan nej ščel čuti nika o tem ?
ha ha dvoličneži,če nebi predlagali izredne seje se nebi nika spremenilo je tak ? ;-) zdaj pa ka se malo narodu prikupijo pa zavrnejo predlog predlagateljev izredne seje in izglasujejo svojega samo naj se ve,da so povezani ZRIHTALI subvencijo ha ha pa koga ali kako dolgo te nas še meli za norca ? Nej smo gli tak nori kak vi mislite ka smo in nas lejko nategujete v nedogled.Lejko vas je sram ka delate samo za sebe in svoje za ostale vas pa boli K...C

delavecccc (ni preverjeno)

ka se je Jevška zdaj Marija prikazala? Lani septembra pa je gučo, da je Štihec predlago večjo subvencijo, ka občina tej pejneze nuca za sofinanciranje projektov iz EU sredstev. Zdaj pa je lejko podpro celo 100%? Se vidi ka se obrača kak veter fuda. Isto kak pri nakupi radia Murski val. Tej človek rejsan nema hrbtenice, ka bi za svojimi odločitvami stal. Sikdar se obrača kama veter fuda, koji brezvretenčar!!!

....... (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ge že en čas gučin ka je za Štihecon ostalo ogromno sranja..... pri sakši takši temi nekši njegov okostnjak iz omare spadne. Te pa je najbole glase vse posejdi. Tak kak ova Bratuškova v parlamenti. Vse je zavozila, zdaj pa najbole galami tan kak trbej tou pa tisto. Isti je Štihec.

patetično (ni preverjeno)

gda Jevškovim ka nejde, ka poserejo (kak recimo 68 x večja cena davka na dež kak v Slovenski Bistrici) in je javnost nezadovoljna z njimi, te je edini odziv ka ga premorejo, ka se derejo Štihec, Štihec, Štihec... :) Sploj znate kak pomilovanja vredno to izgleda?

In reply to by ....... (ni preverjeno)

hahaha (ni preverjeno)

ha ha ha. Za vse vam je enim kriv kar Štihec. Resno ste eni obremenjeni z njim. Koncesijsko pogodbo je 2002 podpijso Slavic in za to je po vaše kriv Štihec. Jevšek je septembra 2016 uvedel visok davek na dež in spet je kriv Štihec. Kriv bo verjetno tudi za letošnjo pozebo, ha ha ha. Vprašajte se rajši kaj vse je Jevšek v teh 2,5 letih podražil. Vzamite položnice za vodo, kanalščino, davek na dež, nadomestilo za stavbno pravico....to je tisto kar nas občane zanima in boli. Komunala pa prikazuje dobičke!

dosta (ni preverjeno)

Kaj pa me briga Štihec, Jevšek pa še kdo. Mene zanima moja položnica ter izčrpavanje prebivalstva. Smo najbolj siromašna regija z največjo obremenitvijo prebivalstva. Vsepovsod nas omenjajo po najslabših kazalnikih in vprašati se moramo zakaj. Mogoče zato ker smo Prekmurci preveč pasivni ter vdani v usodo.

kanžor

Čudno kako hitro so stvar začeli reševati ko je Štihec omenil o previsoki ceni davka na dež.Kje bodo vzeli za subvencije ?Od kurjave ,ki je daleč predraga v Sloveniji .Najprej obvezne števce na radiatorje in ko so videli da je premalo dobička so še uvedli zaračunavanje po m 2 .Tudi Expo je in bo požrl denarja ter prideloval izgubo to je 100 %

Juzlek (ni preverjeno)

Tiste, ka pravite, ka naj si napravimo ponikovalnice, bi spoumno, ka de si Petrol svoje zaračuno, Če je račun zdaj
100 kubikov po 1evro na 100 hiš= 1evro na hišo. Če de 100 kubikov po 1 evro na 50 hiš, de položnica 2 evra na hišo. Zdaj pa kopajmo.

Starejše novice