FOTO: Google (Florian Lipp)
Kar nekaj Pomurcev si je v želji po boljšem zaslužku službo poiskalo pri naših severnih sosedih. Toda za mnoge delavce, ki kruh služijo v Avstriji, letošnje leto ne prinaša prav dobrih novic.

Najprej je delavce migrante razočaralo sprejetja zakona, ki je tujcem, zaposlenim v Avstriji, znižal otroški dodatek. Nato je v javnost prišla še vest, da v agenciji A1 Personal, ki napotuje tudi pomurske delavce na delo v tujini, ni bila izplačana ne novembrska ne trinajsta plača. Ko je postalo jasno, da gre podjetje v stečaj, se je med ljudmi porodil strah, da so bili žrtev goljufije.

Zdaj pa je za skrbi in dodatno izgubo delovnih mest poskrbela še sprememba v enem od bližnjih avstrijskih podjetij. Nedaleč od nas, nekaj kilometrov čez mejo namreč odpuščanja napoveduje proizvajalec svetil Tridonic.

Brez dela 90 zaposlenih

V podjetju v Jennersdorfu, v katerem so zaposlitev našli tudi številni Pomurci, naj bi odpoved prejelo kar 90 delavcev

Odslovili naj bi jih najpozneje do avgusta 2019, posamezni zaposleni pa naj bi odpovedi že prejeli. Brez zaposlitve bo tako žal ostalo tudi precej delavcev iz Slovenije.

Družba Zumtobel namreč proizvodnjo v svojem hčerinskem podjetju Tridonic seli iz zvezne dežele Gradiščanske v Srbijo in na drugi konec Avstrije, v Dornbirn. 

Medtem ko bodo pisarne, namenjene razvoju in raziskavam, s približno 30 delovnimi mesti ostale v Jennersdorfu, bo proizvodnja nove prostore našla v Nišu. Tja se med drugim vrača tudi del proizvodnje iz Kitajske.

Boleč a nujen ukrep?

V vodstvu podjetja so povedali, da pri zmanjševanju števila zaposlenih gre za boleč, a nujno potreben ukrep, da bi podjetje znova usmerili na pravo pot.

Kot pojasnjujejo, so že nekaj časa pod cenovnim pritiskom in obrat po njihovih ocenah na obstoječi lokaciji stroškovno preprosto ni več vzdržen. So namreč eden redkih proizvajalcev svetil, ki izdelke še proizvaja na območju Evrope, medtem ko se proizvodnje večine njihovih konkurentov nahajajo v azijskih oziroma vzhodnoevropskih državah.

Po pisanju avstrijskih medijev naj bi vodstvo k odpuščanju pristopilo s posluhom za delavce. Ob odpravninah je tako predvidena tudi vzpostavitev posebne fundacije, ki bi ponujala dodatna usposabljanja oziroma izobraževanja v podporo ponovni zaposlitvi odpuščenih delavcev.

Družba Zumtobel je v poslovnem letu 2017/18 sicer zabeležila izgubo v višini 46,7 milijona evrov.
 

S spleta

Komentarji (3)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
deda mraz (nepreverjen)

Naj le idejo v Srbijo, tan do jim delali za 300 eurov, samo, kak dugo:
se spomnite, ko so se iz Mure selili v Prvi maj, Pirot? Čisti dobiček!!
Najboljše, da se vsi odselijo v Indijo koromandijo, kjer do jim delali deca, ki bodo hranili brezposelne starše.

Olosj (nepreverjen)

deda mraz ne nakladaj preveč. Noben se je iz Mure nej selo, v Srbiji so odpirali zgolj dodatne kapacitete ;) Velka razlika.

Lejko se pa ti odseliš, kapish? ;)

In reply to by deda mraz (nepreverjen)

deda mraz (nepreverjen)

Olosh, ti povem, katero firmo so v Srbijo spakivali? Ha. ha, najboljšo!!
Ne boš ti meni.....

In reply to by Olosj (nepreverjen)

Starejše novice