Slika je simbolična.
Vlada bo v petek sprejela uredbo, s katero bo premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja s 1. majem zamejila pri 35,67 evra, je po današnji seji vlade dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Danes pa so že sprejeli uredbo, ki podaja pravno podlago za zamejitev premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zamejitev cen bo predvidoma veljala do preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana nekaj, kar je v nacionalnem interesu in neposredno vpliva na financiranje zdravstvenega sistema.

»Po napovedih ene od zavarovalnic, da se bo to drastično dvignilo, je vlada promptno odreagirala,« je znova pojasnil minister.

Zgornjo mejo bo torej vlada postavila pri 35,67 evra. »To je tista zgornja meja, ki je danes maksimalna cena, ki jo plačujejo državljani za dopolnilno zdravstveno zavarovanje,« je dejal.

Pravno podlago za sprejetje takega ukrepa pa so pripravili že danes skupaj z gospodarskim ministrstvom, je navedel.

Sprememba bo veljala do ukinitve dopolnilnega zavarovanja

V petek sprejeta uredba bo veljala do sprejetja novele zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga je poslanska skupina Gibanja Svoboda v parlamentarni postopek vložila v torek, je pojasnil minister.

»S tem se seveda postavljamo na stran ljudi, s tem, ko vlada vse, kar se bo v zdravstvenem sistemu dogajalo, zviševanje stroškov in vse ostalo, prevzema nase,« je dejal.

Zdravstveni sistem se draži, a je za vlado nesprejemljivo, da se cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja spreminjajo, je dodal.

Predlog omenjene novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma njegovo preoblikovanje v obvezni zdravstveni prispevek v višini 35 evrov mesečno, z možnostjo valorizacije enkrat letno.

Prejemnik sredstev pa bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in ne več tri zasebne zavarovalnice.

»Smo morali odreagirati in smo«

Bešič Loredan je danes izrazil tudi pripravljenost za dialog z zasebnimi zdravstvenimi zavarovalnicami, v dohodke katerih sicer posegata tako napovedana uredba kot omenjeni poslanski zakon.

»Vendar je zdaj zgodba obrnjena, z njihove strani mora priti pobuda,« je dejal minister. Vse zavarovalnice bodo tako sprejeli na pogovore, v kolikor bo podan uraden predlog za sodelovanje z ministrstvom v iskanju dolgoročnega sistema financiranja.

Direktorica zavarovalnice, ki naj bi s 1. majem dvignila cene, pa naj bi po ministrovih besedah poskušala do ministra priti tako formalno kot neformalno. »Vendar veste, to je lobistični stik, to je nesprejemljivo, zato je nisem sprejel,« je pojasnil.

Če bi zavarovalnice do ministrstva prišle pred napovedanimi dvigi cen in se »zavedale, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje eden od stabilnih temeljev financiranja javnega zdravstvenega sistema, in ne zgolj zavarovalni produkt«, bi se zgodba lahko obrnila drugače, še pravi minister.

Ker so želele zavarovalnice prenesti višje stroške na pleča ljudi, »smo morali odreagirati in smo« je še dodal.

Komentarji (10)

kuntakinte (ni preverjeno)

... tou se pravi ka moremo drva pa oli kcoj küjpti...včera san poslüjšau kak se nan zrak segrejvle... gnjes pa ka mraz kcoj ide...pa što je tü pameten...jes kak zgledne nej....moren henjati s pijsanjon ...ka mi sosid Vanek drva kcoj pela....

Bub (ni preverjeno)

Bravo, čimprej to spremeniti

IV Dragan (ni preverjeno)

Vlada ljudem pomaga pred pohlepom pa ljiudje niso zadovoljni. Zakaj je PREJSA vlada dala dnar penzjonistom,!!??? Ker so bile VOLITVE VSAK OSEL TO Ve redno so pa dvignili 1,5 procenta penzije pa hempezi ne prestimamo kon pes taco moli. Zdaj bi se penzjoniste. Zbrisali pod nosom če bi jim uspelo.

Vrana (ni preverjeno)

Pred volitvami so obljubljali da bodo to ukinili, zdaj pa da delajo to za ljudi, ko postavijo zgornjo mejo, ljudje se kar plesejo

Gost22 (ni preverjeno)

Blabla Nika nedo ukinili dale mo plačevali samo v drugi Žakelj. Totalno demagogija in nesposobnost te vlade

Tecumseh (ni preverjeno)

Nikoli niso rekli, da ne bomo več plačevali, kaj vem, recimo temu še dalje dodatno obvezno zavarovanje. Le, da vlogo finančnega posrednika sprejme ZZZS.
Ampak, že danes so vidni problemi: združenje zavarovalnic nekako grozi s protiukrepi, verjetno vložitvijo zakona v presojo Ustavnemu sodišču. Menijo, da bo to plačevanje postalo dodatni davek za enake stvari, kakor že sedaj plačujemo za zdravstvo. Da je ustavno nedopustno, da imamo dva davka za plačevanje zdravstva. Sam... ne vem, da bo jasno!
Nam se več ali manj nič ne spremeni, mi je pa sumljivo, da je vloženi zakon skoraj popolnoma enak, kakršnega je skupaj "spackala" Šarčeva vlada in je zaradi tega takrat odstopil njegov finančni minister, za njim pa podal odstopno izjavo še sam Šarec.
Po svoje ne bodo nič ukinili, mislim da je bil povedan datum začetek 2025, da bo tako financiranje ostalo, kakršne je z zakonom predlagano. Kako bodo uredili financiranje do tega datuma brez, da bi bil manjko vira iz proračuna pa po mojem trenutno ne vejo! Nič novega!

In reply to by Gost22 (ni preverjeno)

105 (ni preverjeno)

Plačali bomo mi tako ali drugače. Lahko se razširil nabor zdravstvenih storitev ki jih bo potrebno doplačati.

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

opazovalec1 (ni preverjeno)

Ka ocitno nekomi ne pase resnica, ka brisete komentarje, nasa je odla k tomi M.Z. pa ji je zaco pisati tudi izven delovnega casa, zato vec ne odi k njemi, telko samo

Pfuuuj (ni preverjeno)

Sploj neven zakoj to placujemo, nemogoce je priti do zobara, doktora, nemogoce je dobiti kaksno kole pametno preiskavo v normalnon casovnon roki… po drugi strani pa te kda pridemo do specialista, napise taksno zdravilo za keroga trbej placuvati, ce gli nemres brez njega in nega za njega alternative. Brezveze sploj kaj mamo. Tak mo vsi na konce krepnoli ale od toga ka ne pridemo do doktor pravi cas, ale pa te naredijo napako in nas poslejo rakon zvizgat! Mogoce pa de kaksen se mel sreco pa ga zakoplejo pod drugin imenon, ka vsaj rodbina nede mela strosek za pogreb

rovte1 (ni preverjeno)

Podgane pokvarjene, a ni šlo brez 0,67 centov!! Sliši se malo, pomnozite 0.67 centov z najman milijon na mesec, da ti pamet stane! 670.000€ na mesec! Bog vas bo kaznoval, nekatere je že!

Starejše novice