Ministrstvo za solidarno prihodnost je pri projektih investicij v domove starejših zasledilo številne nepravilnosti. Te naj bi bile odkrite v domovih v Rakičanu in Lendavi, je poročalo Delo. 

Ministrstvo za solidarno prihodnost, ki bdi nad investicijami v domove starejših, je minuli mesec ugotovilo nepravilnosti pri izboru zunanjih izvajalcev v okviru evropsko sofinanciranih projektov.

Na Generalno policijsko upravo so tako že prijavili sum goljufije, projekte prenove domov pa bodo po vsej verjetnosti doleteli še finančni popravki, torej zmanjšanje evropskih sredstev za obsežna gradbena dela, ki so trenutno v polnem teku.

Kot je prvo poročalo Delo, so bile nepravilnosti ugotovljene pri prenovi domov za starejše v Rakičanu in Lendavi. Informacije sicer na ministrstvu za solidarno prihodnost niso potrdili, a obeh lokacij tudi niso izrecno zanikali

Milijonska sredstva za izvajalce institucionalnega varstva

Oba domova starejših, tako rakičanski kot lendavski, sta na javnem razpisu za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo za krepitev odpornosti izvajalcev institucionalnega varstva, v okviru programa evropske kohezijske politike ReactEU ESRR, s prednostnega področja spodbujanja posledic krize zaradi pandemije covida-19 prejela večmilijonska sredstva.

Da bi preverili, ali so trditve o vpletenosti pomurskih domov starejših resnične, smo se za dodatne informacije in pojasnila obrnili na Dom starejših Rakičan in Dom starejših Lendava.  

Za Rakičan 12 milijonov in za Lendavo 4 milijoni, direktorja molčita

V Domu starejših Rakičan so za prenovo matične enote prejeli 12 milijonov evrov, v Domu starejših Lendava pa dobre štiri milijone za rekonstrukcijo doma z namenom zagotoviti pogoje varnega delovanja v času izbruha okužb in odpravo več posteljnih sob.

Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj ni zanikal, da se je njegov projekt znašel v preiskavi nepravilnosti. 

»Ker zadeve šele urejujemo, jih trenutno ne bomo komentirali,« je bil skop Hoblaj, sicer nekdanji soboški podžupan in aktualni mestni svetnik.

Medtem pa se direktor Doma starejših Lendava Goran Kuzma sploh ni odzval na novinarska vprašanja, pa čeprav je kot javni socialnovarstveni zavod, ki ga je ustanovila Republika Slovenija, zavezan k posredovanju informacij javnega značaja.

Po hitrem postopku brez predhodne objave

Kot so potrdili na ministrstvu za solidarno prihodnost, so prijavo v zvezi z nepravilnostmi vložili tudi na državno revizijsko komisijo za javna naročila. In prav javno dostopna dokumentacija o izvedbi posameznih naročil razkriva nekaj vzporednic pri oddajanju poslov v rakičanskem in lendavskem domu za starejše.

Zoran Hoblaj in Goran Kuzma sta razdelila okoli 430.000 evrov javnih sredstev zunanjim izvajalcem za sodelovanje v postopkih javnega naročanja, svetovalni inženiring ter gradbeni in finančni nadzor brez objave javnega razpisa. Šlo je za tako imenovane postopke s pogajanji brez predhodne objave.

»Skrajni nujni primeri, do katerih pride zaradi dogodkov, ki jih naročnik ni mogel predvideti,« sta oba domova za starejše zapisala v obrazložitvi na portalu javnih naročil, kjer je bila oddaja posla objavljena šele po izboru izvajalca.

Naša vprašanja obema direktorjema o podrobnejših razlogih za postopek izbire brez javnega razpisa, kjer je bila javnost o oddaji posla obveščena šele, ko je bil ta sklenjen, so ostala brez odgovorov.

Minister Maljevac zavezan »najvišji stopnji transparentnosti dela«

Na ministrstvu za solidarno prihodnost bodo z vsemi ugotovitvami zaradi suma kršitve določil gradbene zakonodaje in suma kršitve določil zakonodaje s področja arhitekturne in inženirske dejavnosti obvestili tudi druge pristojne organe oz. oddali prijavo na pristojni inšpektorat.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je v povezavi s temi ugotovitvami spomnil, da se je ob nastopu funkcije zavezal »najvišji stopnji transparentnosti dela«. Napovedal je, da si bo dejavno prizadeval, da postopki investicij potekajo učinkovito in da v ospredje postavijo cilje dostopnosti ter kakovosti storitev in dobrobiti uporabnikov.

Komentarji (22)

. (ni preverjeno)

Mi pa že lahko, haha.

gostxvb (ni preverjeno)

SDjev modus operandi..

mihi1972

Če bi znali istino,bi se križali.

karate (ni preverjeno)

Ge je poulek bilo štoj od SD je lopovstvo in tak je tű.

gost2020 (ni preverjeno)

Če tega Maljevca samo pogledaš, ti je že vse jasno! Epilog zgodbe bo, da bodo zaradi Maljevca vsi prejeli manj EU sredstev. Če so izbirali izvajalce na podlagi pogajanj, so zadeve dovolj transparentne... ampak očitno ne za mešalce megle v Sloveniji.

Gasilec Samo 👩‍🚒 (ni preverjeno)

Motiš se. Brez sredstev bodo ostali zaradi lopovov in prav je tako!
Pravila in postopki so predpisani in enaki za vse. Kdor jih zlorabi, naj nosi posledice.

In reply to by gost2020 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Na lastni koži.

In reply to by Gasilec Samo 👩‍🚒 (ni preverjeno)

Korilori (ni preverjeno)

Frajeri so,da si v zep dejvlejo,da pa trbej priznati krivdo ,so pa strahopetci!!!

Gasilec Samo 👩‍🚒 (ni preverjeno)

👍🏻

In reply to by Korilori (ni preverjeno)

Sara Kef (ni preverjeno)

Naj malo pregledajo račune za vzdrževalna dela v ds Rakičan in primerjajo z konkurenčnimi podjetji.

. (ni preverjeno)

S Saro ne z Saro.

In reply to by Sara Kef (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

a je tebi bik v glavoj se sprdnuo
da si tak fuknjeni
in materi tvoji se usral u mednožje

In reply to by . (ni preverjeno)

opazovalec1 (ni preverjeno)

Ka ocitno nekomi ne pase resnica, ka brisete komentarje, nasa je odla k tomi M.Z. pa ji je zaco pisati tudi izven delovnega casa, zato vec ne odi k njemi, telko samo

Ich (ni preverjeno)

Riba smrdij pri glavi.....
Pucati se jo pa zača pri rejpi, kar pomejni ka navadne smrtnike-obične delavce trbej oklestiti finančno pa kadrovsko ka te lejko majo tisti pri glavi več haska pa si lejko posledično več v žep davlejo. Tau je v DSR vsekakor dokazano......

megleno (ni preverjeno)

»Ker zadeve šele urejujemo, jih trenutno ne bomo komentirali,«. Ka ta stavek sploj pomejni, sporoča? Kere "zadeve" šele urejajo, ka jih ne trenutno nedo komentejrali?

Inkvizitor (ni preverjeno)

Hobliček je tudi meni nakazal denar.......

pozorni (ni preverjeno)

Ka ma on urejate. Javna sredstva je ponüco, zaj pa papejre na sto, kome je ka "potisno". Si smo po zakone upravičene ka tau vijdimo, tau so naša sredstva-proračunska in si mamo pravico znate kak se trošijo. Ka že ednauk nede konec tej rdejče Sobote, vej pa tau traja že od 1945 dale z vmejsneme blageme odtenki rdejče. Kda de konec tej tajkunske navejz, če sploj? Samo poglente kakše nesmijsle se , za kakše pejnaze tak ne vejmo, vijdimo pa kak dugo pa na kakše nain, delajo. Revizijo poslate pa nej rdejčo, pa če je samo eden evro zmekno vö ličite pa na sodnijo, pa nej Sobočko ge tak si vküper držijo.

vzporednice (ni preverjeno)

...'nekaj vzporednic pri oddajanju poslov v rakičanskem in lendavskem domu za starejše. '...
Ka mogouče 'vzporednice' vodijo v Maribor?

Sirauta (ni preverjeno)

Ka ocitno nekomi ne pase resnica, ka brisete komentarje, nasa je odla k tomi M.Z. pa ji je zaco pisati tudi izven delovnega casa, zato vec ne odi k njemi, telko samo

Bijk 33 (ni preverjeno)

Vseh nas ne zanima kama tvoja odi. Ne pisi pod vsemi clankami.

In reply to by Sirauta (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Gradis Beltinci pa ni dobil posla
Zakaj

Nelaži (ni preverjeno)

Naš Polanič je velik lopov,dela samo pizdarije vsepovsod ,ali res nimamo poštene gradbince,razen polaniča????

Starejše novice