Razrešeni direktor Javnega podjetja Prlekija Davorin Kurbos se je odzval na po njegovih besedah nezakonito razrešitev. O nepravilnostih že obvestil kriminaliste in protikorupcijsko komisijo.

Svet ustanoviteljic Javnega podjetja Prlekija je minuli teden razrešil dosedanjega direktorja Davorina Kurbosa in imenoval vršilca dolžnosti direktorja Petra Kralja. Kot so v sporočilu za javnost zapisali v ljutomerski občini, so ocenili, da delovanje Javnega podjetja Prlekija d.o.o. povzroča škodo. 

Po njihovem prepričanju ni podlag za obračun vode novim uporabnikom vodovoda, prav tako naj bi javno podjetje nezakonito zadrževalo skoraj milijon evrov sredstev, ki so jih občani vplačali preko položnic. Več let trajajoča neurejenost naj bi bila problematična z vidika vračanja EU Sredstev za vodovod, ob tem pa se je javno podjetje Prlekija d.o.o. zapletlo tudi v tožbe. 

Kurbos: Nedopustno in nezakonito

Z izjavo za javnost se je danes odzval razrešeni direktor Kurbos. »To, kar se je na 52. seji Sveta ustanoviteljic JP Prlekija zgodilo petim občinam Sistema C in Javnemu podjetju Prlekija, je nedopustno in nezakonito in je konstrukt v katerem so tri občine preglasovale pet občin Sistema C, kar so storile v nasprotju z odlokom o ustanovitvi ter v neskladju s sklenjenim medobčinskim sporazumom in predhodno že sprejetimi in še veljavnimi sklepi sveta ustanoviteljic,« je zapisal.

»Gre za načrtno in zlonamerno povzročanje škode Javnemu podjetju Prlekija, za kar si je ljutomerska županja pravzaprav že ves čas prizadevala - občini Radenci in Gornja Radgona, pa županji pri tem pomagata z namenom, da v nasprotju z danimi in dogovorjenimi zavezami občin Sistema C, ti občini ohranita svoje izvajalce javne službe oskrba s pitno vodo,« očita Kurbos.

»Nezakonita odstavitev direktorja JP Prlekija je zgolj spreten manever izigravanja obstoječih sodnih postopkov in prikrivanja dokazov ki postavljajo vprašanje odgovornosti koordinatorice in nosilke projekta Sistem C, ljutomerske županje Olge Karba. Gre torej tudi za utemeljeno in veliko tveganje dodatnega oškodovanja javnih sredstev, kar je že predmet sodnih postopkov, od katerih je eden že končan. Gre torej tudi za izigravanje sodnih postopkov, pri čemer se trojica občin očitno postavlja celo nad pravosodne organe,« je oster do ljutomerske županje.

Občina trdi, da odloča kapital, Kurbos, da so sklepi nezakoniti

V ljutomerski občini so po razrešitvi zapisali zapisali, da je sklep o razrešitvi podprlo 66,98 odstotka lastnikov podjetja. Ustanoviteljice javnega podjetja so se na seji sicer sestale že teden pred tem, vendar takrat niso bile sklepčne. Na vnovični seji pa je za razrešitev direktorja po prepričanju občine zadoščala že kapitalska večina in glasovi občin Radenci, Gornja Radgona in Ljutomer.

S tem se ne strinja razrešeni direktor Kurbos.

»Nezakonito sprejeti sklepi 52. seje Sveta ustanoviteljic nimajo podlage v odloku, saj 16. člen Odloka o ustanovitvi JP Prlekija v 3.odstavku zahteva upoštevanje kvorumov (ne kvoruma) iz 2. odstavka istega člena, torej je za veljavnost sklepov tudi na naknadnem terminu seje, potrebna poleg 60 odstotkov glasov tudi prisotnost vsaj 6 županov, ki glasujejo za sklepe. Takšno razlago dodatno utemeljuje pojasnilo pojma 'kvorum', ki po mnenju pravnih strokovnjakov pomeni število prisotnih in ne kapitalski delež,« je še zapisal Kurbos.

Kurbos o nezakonitostih obvestil kriminaliste in protikorupcijsko komisijo

V izjavi za javnost Kurbos trdi, da je kot direktor JP Prlekija delal pošteno in zakonito ter ni dopuščal nepravilnosti. Zato odločno zanika očitke, ki so letele na račun njegovega dela. O nezakonitostih in nepravilnostih je tako po njegovih besedah že naznanil kriminalistom in Komisiji za preprečevanje korupcije.

»Župane občin in javnost sem že obvestil, da sem nezakonitosti in nepravilnosti, ki imajo tudi znake kaznivih dejanj, predvsem pa pomenijo nedopustno in veliko oškodovanje javnih sredstev, že naznanil pristojnim kriminalističnim službam in Komisiji za preprečevanje korupcije. Prav tako sem zaradi zaščite lastne odgovornosti zavaroval obsežne materialne dokaze, ki izkazujejo resnično stanje v sistemu C in bodo predani pristojnim službam pravne države,« še pravi Kurbos.

Imenovanje Kralja po Kurbosovih besedah koruptivno

Kurbos je v nadaljevanju imenovanja Petra Kralja za vršilca dolžnosti direktorja označil kot nezakonito, izrazito koruptivno dejanje in tveganje, o čemer je Kurbos obvestil tudi notarja, Ajpes in banko.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice