Občini Ljutomer in županji Olgi Karba je sedem prleških županov z direktorjem Javnega podjetja Prlekija napovedalo tožbo v višini nekaj več kot tri milijone evrov, ki jih zaradi nepodpisanega elaborata niso mogli zaračunati občanom in podjetjem.

Kot je na tiskovni konferenci včeraj pojasnila županja Olga Karba, bi nova cena vode, ki jo tožnice predlagajo v elaboratu, v dveh letih pomenila štirimilijonsko povišanje cen. Zato občina Ljutomer nanjo ne pristaja.

"Takšne odločitve bi lahko pripeljale do tega, da se v Prlekiji z uvedbo Sistema C podražijo stroški vode za 90 milijonov v naslednjih tridesetih letih. To je skoraj enkrat več, kot je stala investicija v nov vodovod.”

Občina Ljutomer odločno nasprotuje tako velikim podražitvam, ki bi sicer v tudi njen proračun prinesle dodatna pol milijona evrov letno ali več. “To se nam zdi neprimerno in nesprejemljivo”, dodaja županja. 

Tožbo občin Apače, Radenci, Križevci, Gornja Radgona, Razkrižje, Veržej,  Sveti Jurij ob Ščavnici in Javnega podjetja Prlekija na ljutomerski občini razumejo kot odziv na izvršbo, ki so jo v Ljutomeru pred časom sprožili za vrnitev pol milijona evrov, ki ga je javno podjetje zaračunalo občanom ter podjetjem, a jih po mnenju Karbove protipravno zadržuje.

Sklicujejo se na sklep sveta ustanoviteljic

Direktor Javnega podjetja Prlekija Davorin Kurbos nam je pojasnil, da imajo zadržana sredstva podlago v sklepu sveta ustanoviteljic, saj tista občina, ki ne sklene pogodbe ne more dobiti nakazanih sredstev. Čeprav Karbova trdi, da je pogodba za občino Ljutomer škodljiva, Kurbos to zanika, saj po njegovem gre za pogodbo, ki so jo leto dni pripravljali z zunanjimi organizacijami. 

Po besedah direktorja javnega podjetja ima županja ves čas pogodbo na razpolago in jo lahko podpiše, a tega ne želi, zato ostro doda: ”Županja ima jutri možnost, da podpiše pogodbo, ki smo jo vsi ostali že podpisali. Če podpiše, ji mi takoj nakažemo celotno zadržano najemnino, ki smo jo dolžni zadržati, ker so tako sprejeli preostali župani.«

Podobnega mnenja je tudi Stanko Ivanušič, župan občine Razkrižje in predsedujoči svetu ustanoviteljic vodovoda sistema C. Ob tem dodaja da je bila koordinator Sistema C ravno občina Ljutomer, ki je imela vse vajeti v rokah. 

»Če smo se že dve leti usklajevali, smo se župani še vedno pripravljeni usklajevati. Ne želimo proti nikomur vlagati tožbe,« še doda Ivanušič.    

Dodaten pritisk na občino?

A županja Olga Karba je odločna. Tožbo smatra kot dodaten pritisk na Občinski svet Občine Ljutomer in nanjo osebno, naj se sprejme povišanja cen vode brez transparentnih izračunov. 

Pri tem pa se s primerom dogovora sklicuje na občini Murska Sobota in Ledava, kjer so imeli podobno različna mnenja pri določanju cen vode v svojih sistemih. V njihovem primeru so izdelali predloge za skupne cene in za ločene cene po občinah, kar jim je omogočilo lažjo in odgovorno odločitev. 

“V primeru Ljutomera pa se zavrača že sama priprava izračuna” je ogorčena Karbova. Županja tožnikom še očita, da v izvajanje upravljanja vodovoda vključujejo podizvajalce, med njimi tudi javno podjetje Kora in zasebno podjetje Sim, kar je po njenem mnenju v nasprotju s pogoji za pridobitev EU sredstev. 

Občina bo na tožbo odgovorila v roku, ki začne teči po sodnih počitnicah, vseeno pa upajo, da bodo tožniki tožbo umaknili in ne povzročali dodatnih stroškov občanov. Ne glede na izzid pa je gotovo, da bodo stroške postopkov plačali prav občani. 

Članek je nastal v sodelovanju z uredništvom časnika Delo.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost 5 (nepreverjen)

Pomurski vodovod, molža ovc, samo da bodo elite site. Ovcam pa poleg velikih računom ostane samo še ta gnojnica od vode.

goostt (nepreverjen)

Olgica ne daj se, ta vodovod je samo sesanje davkoplačevalcev !?

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

proizvodnja (nepreverjen)

Ali je za ca. 115.818 ljudi (Pomurska statistična regija) imeti tri sisteme in cel aparat, ki ga potrebujejo sistemi ali bi bil dovolj le eden direktor in tajnica in delavci, ki izvajajo delo?
Drugače pa vsak svojega konja hvali. Karbova zagovarja svoje občane, nenazadnje so volitve pred vrati in zato se vsi morajo trudit za svoje, če hočejo znova zmagat a enkrat se bo treba nekako zmenit!

barcelona (nepreverjen)

V Ljutomeru so se odločili pravilno. Malo preglejte ELABORATE O FORMIRANJU CEN VODE za vse pomurske sisteme in boste ugotovili, da so si upravljalci vodovodnih sistemov nastavili prevelik dotok denarja, odnosno voda je za uporabnike neopravičeno predraga. Vsaj nekdo realno razmišlja.

Adijostevi (nepreverjen)

Seveda bi JP Prlekija dvignila položnice narod pa to naj plačuje. Olga ima povsem prav, da ne nasede in brani občane pred dvigom. Saj smo si jo konec koncev tudi zato izvolili in še si jo bomo!!
Olga ne daj se občani smo z tabo.

ZoranB33 (nepreverjen)

Olga mi smo steboj, ne daj se!

gooosttttt (nepreverjen)

Ko se je delila evro pogača je bil zraven. Zdaj ko pa je potrebno plačati to pogačo pa se delamo francoze in se "grebemo" za občane in podjetja. Že v začetku se pri vsaki investiciji, kjer so EU sredstva ve da se bo zadeva podražila za občane. Gre samo da se "preživijo" volitve.

Pljus (nepreverjen)

To da je bil sistem - vodovod razdeljen na tri krake je bila samo finta , da so se lahko dobila EU sredstva , v bistvu je to bil nek obvoz zakonodaje EU , vprašanje če zakonit in legalen .BRAVO , BRAVO IN ŠE ENKRAT BRAVO ŽUPANJA , TAKO OSEBO BI RABILI TUDI V MURSKI SOBOTI .

Gost 5 (nepreverjen)

Tudi v drugih občinah bi jih rabili ne pa da so župani navadni pajaci, glavno, da so žepi polni.

In reply to by Pljus (nepreverjen)

What (nepreverjen)

Pravilno
Meni se je v roku zadnjih 3 let položnica KomunaleMS podražila za 110%!!

Pljus (nepreverjen)

Pa ne samo tebi .

hanzi (nepreverjen)

olgica bo na volitvah pušnila in pipica se bo zaprla

roza cvet7 (nepreverjen)

Kolikor poznam Prlekijo: Ljutomer in okolico, tam siromaki ne živijo. Še zlasti Križevci in Veržej blestita po izjemno situiranih krajanih. Se provi, Prleki mote za vse: luksuz, fešte, pijančüvaje, svojo vünmetaje …, za vodo pa ne? Kak vas je ni sron?

Ubogi občan iz… (nepreverjen)

Kdo je pred časom povozil občana?Kdo je prikril prometno nesrečo? Kdo je obravnaval prometno nesrečo? Kje se je popravljal avto? Kdo od policistov je v suspenzu?

Upaš kandidirati?

Đani (nepreverjen)

Ej ubogi občan, napiši kaj je že bilo to glede sorodstva Karbove, nesreče, poneverjanje zapisnika in...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice