Občinski svet na redni seji minuli torek ni soglašal s predlaganim skoraj 300-odstotnim zvišanjem cen vode za podjetja in 97-odstotnim povečanjem cen za občane.

Občina Ljutomer je minuli četrtek prejela predlog izračuna cen vode za leto 2018 in nato zaprosila še za simulacijo vplivov predlaganega izračuna na podjetja v ljutomerski občini.

Kot so zdaj zapisali v sporočilu za javnost, bi cene nekaterim ljutomerskim podjetjem naložile več deset tisoč evrov, ponekod celo do 50 tisoč evrov višje letne stroške za vodo v primerjavi z letom 2017. 

Pripravljavcu elaborata Javnemu podjetju Prlekija so zato naložili, naj pripravi nov izračun. Pri tem naj bi upošteval razlike v investicijah, stroških in porabi med občinami glede na stanje južno in severno od Vučje vasi, kjer se sistem tehnično in operativno deli na podsistema C1 in C2, kot je bilo na minuli seji predstavljeno s strani Javnega podjetja Prlekija.

Javno podjetje Prlekija je sicer v skupni lasti osmih prleških občin, ki so pridobila evropska sredstva za izgradnjo novega vodovoda, in tako upravlja z opremo, cevmi, črpališči in skupnim vodovodnim omrežjem sodelujočih občin.

Nezadovoljni s predlogom

Med konkretnimi razlogi za zavrnitev predlaganega izračuna občina navaja predvsem naslednje:

1.    Višje obremenitve gospodarstva za nekaj manj kot 300 % (oz. 50.000 evrov letno več)
2.    Višje obremenitve občanov za nekaj manj kot 100 %.
3.    V predlaganem elaboratu za 2018 je višji strošek omrežnine za 20 % napram predlaganemu elaboratu za 2017, ki ga je Občinski svet Občine Ljutomer tudi zavrnil. 
4.    Nepregledni stroški dela in storitev v izračunu cene.
5.    Odklanjanje zmanjšanja vodnih izgub.
6.    Odklanjanje priključevanja vseh občanov v vseh osmih občinah na izgrajeno javno vodovodno omrežje.
7.    Neenotni tehnični standardi v občinah. 
8.    Nedorečena lastnina na stari infrastrukturi. 

Javno podjetje zavrnilo nov izračun

Občina je javno podjetje o sklepu včeraj tudi obvestila in ga prosila za pripravo novega elaborata z razdelitvijo celotnega Sistema C na dva podsistema C1 in C2, s čimer bi bil po njihovem mnenju strošek za občane in podjetja pravično razdeljen.

Ker želi občinski svet čim prej odločati o cenah vode, se novega predloga elaborata nadejajo do konca leta 2017, vendar pa se je Javno podjetje Prlekija na njihov poziv menda že odzvalo rekoč, da novega izračuna ne želijo pripraviti

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice