Slika je simbolična.
Na zadnji seji državnega zbora, 24. oktobra, so poslanci ponovno izpostavljali različne pobude in vprašanja. Med drugim je bilo izpostavljeno tudi vprašanje poslanca glede dodelitve statusa mestne občine Murski Soboti.

Kot je v dopisu za predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič navedel poslanec SDS Andrej Hoivik, imamo v Sloveniji trenutno 12 občin, ki imajo status mestne občine.

A po njegovem mnenju nekaterim izmed teh občin ta status ne bi smel pripadati. 

Murska Sobota premajhna in premalo gospodarsko močna za status mestne občine?

Navedene občine naj ne bi bile dovolj velike in gospodarsko močne, da bi si zaslužile ta status, med temi občinami je izpostavil tudi Mestno občino Murska Sobota

»V razpravah ob predlogih za podeljevanje tega statusa tudi drugim občinam (občina Brežice, občina Škofja Loka) je vladna koalicija v svojih stališčih večkrat podkrepila stališče, da bi bilo potrebno zakon o lokalni samoupravi novelirati, saj bi nekatere občine tako dobile ta status in bi bile ob tem enakovredne občinam, ki jim ta status po veljavni zakonodaji ne bi mogel pripadati (Mestna občina Murska Sobota, Mestna občina Slovenj Gradec…),« je v poslanski pobudi izpostavil Hoivik.

Predlagani novi pogoji za določitev statusa

Glede na navedeno je nato poslanec v dopisu na ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik naslovil naslednji vprašanji:

1. Ali so v pripravi spremembe in dopolnitve zakona o lokalni samoupravi na področju določitve pogojev za dodelitev statusa mestne občine, ki bi pošteno naslavljali večje in gospodarsko močne občine, da bi lahko pridobile ta status?

2. Kakšni so ukrepi ministrstva za javno upravo za zadostno financiranje preostalih 200 občin brez takšnega statusa v primerjavi z mestnimi občinami?

Kako se bo odzvalo ministrstvo? Bi Murska Sobota res lahko ostala brez statusa mestne občine?

Komentarji (47)

kalacs (ni preverjeno)

No, pa bomo po zaslugi SDS enakovredni občini Hodoš.
Ironično da njihov strankarski kolega Mesič kandidira za vodenje občine, ki jo hočejo degradirati.

Res je to ena stranka pajacev z blaznežem na čelu.

20102 (ni preverjeno)

Ne, ne boš. ker na Hodošu nimajo romskega svetnika, tako da ste posebni, ker bi radi bili.

In reply to by kalacs (ni preverjeno)

2i3 (ni preverjeno)

Stranko SDS in njihove poslance bi že zdavnaj morali prepovedati. Njihov vodja dela sam drek med državljani Slovenije. Njegovi neizobraženi in tupi sledilci pa nemo sledijo.

In reply to by 20102 (ni preverjeno)

lol lol (ni preverjeno)

"Slovenska Bistrica, 19. junija - Občinski svet občine Slovenska Bistrica bo prihodnji teden obravnaval pobudo, da bi njihova občina pridobila status mestne občine. Predlog je v zakonodajni postopek ob podpori svoje stranke že vložila poslanka SDS Karmen Furman, ki meni, da bi mestu takšen status omogočal boljši dostop do finančnih virov za projekte lokalnega pomena."
.
Mesto Slovenska Bistrica ima 8.118 prebivalcev
Mesto Murska Sobota ima 11.107 prebivalcev
.
Debili iz SDS bi Soboti odvzeli naziv mestna občina ka ma prej premalo prebivalcov in tej isti debili bi podelili naziv mestna občina mesti kero ma za 3.000 menje prebivalcov od Sobote. Bokibogme se v toj SDS zbejrajo samo redni degenerejranci.

drajfus (ni preverjeno)

Slovenska Bistrica pa sploh ne sme dobiti status MO.

Ker pa želijo ugajati določenim volilcem, bo to verjetno šlo skozi.

In reply to by lol lol (ni preverjeno)

231lol (ni preverjeno)

mogoče ima Slovenska Bistorica več uvoženih iz kosova in si zaslužijo da so mestan občina?? to je SDS bliže, kot uvoženi iz bosne, ti so pa bliže SD.

In reply to by lol lol (ni preverjeno)

Hagehe (ni preverjeno)

Hoivik... Aha, kelko velkih firm v Soboti je slo v stecaj na racun politike? Se pravi ka so pustili, ka vodilni kradnejo... idemo? MURA, POMURKA, POTROSNIK,...

icterus (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ajde, navalite po SDS. To ka je občin preveč je je*eno dejstvo, človek ma prav, mogoče bi se kaj dobroga izcimilo iz toga... Ali nej... udrite po SDS, ker mate 5 min časa.
Direkt vidi se, zakoj je te članek napisan zdaj in s kakšnin namenon.

JanezK (ni preverjeno)

Dokeč de Janša živ in dokeč de SDS obstajal, de sranje v Sloveniji. Največji seronje so. Podpirajo pa jij samo pokvarjenci in neizobraženi.

In reply to by icterus (ni preverjeno)

asdasd (ni preverjeno)

Problem je da ta stranka "SDS" obstaja že nekaj desetletij, ne kot nekatere , ki so samo za ene volitve in jih na naslednjih volitvah ni več zaznati !?

In reply to by JanezK (ni preverjeno)

Trufli (ni preverjeno)

o kon pa ti gučiš, lüba düša?
vejpa s ten ka se našo občino poniža na raven veške občine, nede nič menje občin..
samo Sobočanci mo menje pejnez dobili pa žmetnej do njih prišli..

rejsan mi nej jasno ka te sploj tü iščejo s svojin županskin kandidaton

In reply to by icterus (ni preverjeno)

drajfus (ni preverjeno)

Saj ima prav. Status mestne občine bi lahko imele "občine", ki imajo vsaj 50 tisoč prebivalcev.
(Mestna) občina Murska Sobota pa ima manj kot 20 tisoč.

Trufli (ni preverjeno)

najbokše ka naše Prekmurje ostane brez vsakršnoga mesta, pa smo te direkt na volau Madžaron za poceni prevzem

In reply to by drajfus (ni preverjeno)

10011 (ni preverjeno)

spet napačno razmišljaš. Najbolje da prekmurje ukine par občin v okolici MS in bo MS mestna občina z več kot 50 tisoč prebivalci. občina tišina, Puconski in Moravske toplce brez problema lahko združimo pod občino MS.
Še bolje da se odcepimo od pokvarjene LJ in smo samostojna republika Prekmurje, brez občin.

In reply to by Trufli (ni preverjeno)

3epp2d2 (ni preverjeno)

itak je občin veeeeeliko preveč, že to je napaka. potem pe vse životarijo in sesajo od občanov denar, da vzdružujejo nemotivirano in zdolgočaseno občinsko upravo

Mešič (ni preverjeno)

Vprašanje Mešiču: Ali bo protestiral javno proti poslancu ali podpira ukinitev statusa, ki bi pomenila veliko izgubo sredstev?

paripari (ni preverjeno)

Eh tale srmaček nima blage veze o ničemer

In reply to by Mešič (ni preverjeno)

Karrči (ni preverjeno)

Kolikor sem lahko razumel tovariša Mešiča ob zadnji predstavitvi na Murskem valu, je to da ga nisem razumel. Tovariš, če ga sodim po polbožanstvu, ni spravil skupaj enega pametnega stavka.

In reply to by paripari (ni preverjeno)

gru (ni preverjeno)

Kaj bi pa g. Mešič dosegel s tem? To vendar ni zraslo na njegovem "zelniku". Poleg tega pa je tudi kandidat za župana. Protestirati bi morali Občani, ne pa on.

In reply to by Mešič (ni preverjeno)

ogledalozrcalo (ni preverjeno)

Žalostno je dejstvo, da smo prišli tako daleč, da smo postavljeni v položaj, kjer je pod vprašajem status mestne občine. Bolj kot to kdo je postavil to vprašanje je ključno kdo nas je pripeljal do tega. Če bodo ti še naprej izvoljeni, potem je resno vprašanje, če bomo imeli še status mestne občine.

Gees (ni preverjeno)

Te poslanec se naj za zacetek obregne ob preveliko stevilo obcin! Murska sobota je ze dolgo regijsko sredisce, ostale obcine vse do maribora pa so samo paravan za zaposlovanje gospode stera vecino pobranega denarja porabi za svoje place , je pa istina bolano da z takim bebavim, populisticnim predlogom jemlje glasove strankarskemu zupanskemu kandidatu ! Je pa res nasel pravi timeing!

of svoboda (ni preverjeno)

vi delajte vase gluposti ,mi pa svoje!

svétnik (ni preverjeno)

Kak ste spretno zmanipulirali naslov, samo da je senzacija! Sram vas bilo,...pa niti malo san nej SDSovec, neščen čüti o njih!

Proizvodnja (ni preverjeno)

Se strinjam, z vami! Danes ze drugi clanek, ki je manipulativen na sobota. Naslov bombasticen, ce beres pa saj jaz ne razumem, da bi bil poslanec exsagtno za ukinitev mestne obcine.

In reply to by svétnik (ni preverjeno)

penzionija (ni preverjeno)

Če pa izpostavo, ka nekaterim občinam ne pripada status mestne občine in navedo Mursko Soboto. Ka tu nej jasno?

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

gru (ni preverjeno)

Ni toliko kriv članek, kot tisti, ki mu nasedajo. Kost je vržena in se bo pač glodala.

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

vodka (ni preverjeno)

Preberi članek preden spet kriviš druge za janšistične svinjarije.

In reply to by svétnik (ni preverjeno)

Gripa (ni preverjeno)

Politiki ste najprej unicili gospodarsto in industrijo v MS, zdaj pa najboljse, da nas" prikljucite k madzarski"

SOBOTA SELO (ni preverjeno)

SOBOTA JE VEDNO BILA IN BO SELO. Nekoč davno je imela Sobota fabrike in firme (Mura, Pomurka, Potrošnik, Panonija, Agroservis, Pomurska banka itd ) NIČ OD TEGA VEČ NIMATE V SOBOTI VSE JE VRAG VZEL. Napišite mi koliko novih delovnih mest ste v zadnjih 10 letih pod vodstvom pendreka rdeče barve, na novo odprli v Soboti. POPOLNOMA NIČ. Zato je Sobota v tem času postala navadno SELO. ŠTEKATE ?

lol lol (ni preverjeno)

Gda retardiranci mislijo ka so delovna mesta samo v velkih fabrikah s 1000+ zaposlenimi te pač pišejo takšne poste.

In reply to by SOBOTA SELO (ni preverjeno)

Bok (ni preverjeno)

Zdaj de pa Mešič in njegov brat zrikto delavna mesta...glavno ka do se oštarije skup trle kak zna to delati brat od kandidata mešiča. Bože moj, če de te župan se takoj izselin. Sramota.

čarni vrag (ni preverjeno)

Tej Janševi so še bole vsekani od svojoga šefa, velkoga kovid doktora, prisilnega cepitelja in komandanta pendrek bande. 400 porcij solzivca je geslo Janše.

dödole (ni preverjeno)

Ne vem, čemu mešate glede tega poslanskega vprašanja kandidata za župana iz vrst SDS Andreja Mešiča? A mislite, da on kaj ve o tem?
Ni bilo vprašanje o statusu samo o Murski Soboti. Tudi mestne občine Brežice, Škofja Loka, pa če sem dobro prebral še tri, so bile omenjene. Glede na velikost in gospodarsko moč teh občin je vprašanje verjetno čisto na mestu, le da nas Prekmurce, še posebej pa Sobočance, pač to zadene točno "fčelo"!
Ko smo ga "zasrali" glede števila občin se niti nismo zavedali, da smo si poslali naboj v koleno. Potem pa so še nastajale mestne občine... katerih je trenutno dvanajst, Sobota pa je po številu prebivalcev na trinajstem mestu. Skupaj s primestnimi vasmi bi naj imela dvajset tisoč prebivalcev. Preveč, premalo...? Ker šteje tudi gospodarska moč je kot na dlani, da smo spet nekje na repu?
Pa ne me narobe razumeti, da sem za ukinitev naše mestne občine. Kakšen Sobočanec pa bi bil. Navedel sem samo nekaj podatkov, misli.
Največjo uslugo bi oblast naredila državi, če bi ukinila to nepotrebno število občin. Za eno Prekmurje bi bile dovolj največ tri, torej Lendava, Beltinci, Sobota, preko Mure pa Gornja Radgona, Ljutomer in mogoče še Radenci. Pet občin... oz. šest, "puna kapa", kakor se temu pravi. Enako zmanjšati po Sloveniji.
Neki bolj "eminentni" status pa naj pripada samo Ljubljani (kot npr. v ZDA, ko ima Washington d.c.) oz. vseeno, če bi se oblast odločila za mehkejšo varianto dodeliti status mestne občine še Mariboru, Celju, Kopru, Kranju in Novemu mestu in to je to. Pa še lepo so razdeljene po celi državi.

Menjava (ni preverjeno)

Mešič se naj opredeli do stališča!

In reply to by dödole (ni preverjeno)

dödole (ni preverjeno)

To verjetno ni noben problem zanj, pa tudi za druge kandidate. Če ne prej, bodo glede tega po mojem zanesljivo vprašani za stališče. Res je poslansko vprašanje zastavil član SDS-a, vendar moramo, če mislimo, da je obstoj manjših središč kot mesna občina prednost, pa tudi neka pravica, stopiti skupaj. Enotno, ne glede na politična stališča, pripadnost strankam. Imamo nekaj poslancev, mislim da dva ministra in neka politična moč vseeno obstaja.

In reply to by Menjava (ni preverjeno)

Kar Ena (ni preverjeno)

Dödole, citiram vas: "Ne vem, čemu mešate glede tega poslanskega vprašanja kandidata za župana iz vrst SDS Andreja Mešiča? A mislite, da on kaj ve o tem?" Če prej ni vedel, sedaj, ko je objavljeno sigurno ve. In kot župan (pa tudi kot mestni svetnik) bi moral povzdigniti glas, pa čeprav je tudi sam v isti stranki, kot omenjeni poslanec. Da je mnogo preveč občin v državi, s tem se pa vsekakor strinjam.

In reply to by dödole (ni preverjeno)

dödole (ni preverjeno)

Nekateri ste res neučakani? To poslansko vprašanje je bilo verjetno zastavljeno dopoldne, popoldne na kakšni seji in naj gre sedaj Andrej Mešič na ulico in se dere, kako se s tem ne strinja? Morda je že dal ali daje izjavo npr. na Murskem valu? Počakajmo, da se "zbudijo" v medijih in še kje.
Tudi če bi poslansko pobudo, vprašanje zastavil poslanec npr. vladne stranke, bi enako mislil. Enostavno se ni potrebno zaletavati, določene zadeve je potrebno prespati.
Toliko o tem, več ne bom pisal, ker bo vse zgodba brez konca in predvsem haska!

In reply to by Kar Ena (ni preverjeno)

Lili1 (ni preverjeno)

Radenci?

In reply to by dödole (ni preverjeno)

čačipress (ni preverjeno)

Mešič ge začno delati betonske šanke po načrtih svojega brata. Iz prve roke zna ka se najprle spotere.

Sobotamojvaras (ni preverjeno)

Janšov >plan 😱>>>tak bi se zgodlo če bi JANŠIZEM ZMAGALO zotou živela svoboda in GOLOB ——-> Na televiziji že vijdin ka je GOLOBOVA VLADA NAREDIJLA VELIK KORAK GRADIJO ZAPOR BRAVOOO ——Janšo že vabijo pa smotanoga HOJSA NA pogostitev ….

Lijzankaa (ni preverjeno)

Eeee Mišo Kokašov pajdaš je Mesič že njin ztovernjakon tlakovce nabavlja >Idemo ga naši ultrasi Pišča ne pipišča

ThEdon (ni preverjeno)

Je bralno razumevanje novinarjev in bralcev tega portala res na tako nizki ravni? Poslanec v vprašanju apelira na novelacijo zakona, da bodo tudi druge občine, ki do statusa mestne občine sedaj niso upravičene, lahko postale mestne. Soboško občino pa med drugim izpostavlja kot pozitiven primer - ima status, čeprav trenutno ne izpolnjuje vseh zakonskih pogojev.

Asfalter (ni preverjeno)

MOL pa se lahko spremeni v OBH. Občina Bosne i Hercegovine

.. (ni preverjeno)

Izgleds da sds nima rada sobote. Če ne bo njihov župan zmgal ni treba da mamo mestno opčino. Kak bo reko ljubljeni edini pametni vodja.

gru (ni preverjeno)

Ne da MS ne bi smela postati MOMS, ta bedak ne bi smel nikoli postati poslanec! Torej Občani, katera stranka neprestano vnaša razdor med ljudi? Bo težko uganiti?

gru (ni preverjeno)

Kaj bodo pa dejale "županove micke" če bi padle s tem v nižji rang?

Opazovalka (ni preverjeno)

V RS bi bilo nujno 1/3 obcin ukiniti!!!

Starejše novice