Foto: Jure Banfi
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek napovedal dobro novico za gostince.

Po več mesečnem zaprtju bo gostinska panoga očitno lahko vsaj nekoliko zaživela. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je namreč danes ob robu sestanka s predstavniki gostinstva in turizma pomenljivo tvitnil o nujni potrebi po odprtju gostinskih teras v prihodnjem tednu.

»Prihodnji  teden je nujno odpreti terase/vrtove, da tudi gostincem omogočimo delo, vendar ob upoštevanju najstrožjih preventivnih pogojev, ki jih zahteva NIJZ,« je zapisal. V zadnjem obdobju je sicer vse več govora o odpiranju gostinstva, potem ko je vlada minuli teden spremenila vladni načrt za sproščanje ukrepov in odpiranje gostinskih teras uvrstila v oranžno fazo.

Odprtje le v epidemiološko ugodnejših regijah?

Slednja sicer napoči ob izpolnitvi pogojev glede števila hospitaliziranih (manj od 1000) in sedemdnevnega povprečja okužb (manj od 1000).  Po zadnjih podatkih Slovenija izpolnjuje le pogoj števila hospitaliziranih, saj je sedemdnevno povprečje okužb nad 1000, a zdravstveni minister Janez Poklukar je napovedal, da bodo ob presojanju ukrepov upoštevali tudi epidemiološke razmere po regijah. 

Nov paket pomoči za gostinstvo in turizem

V ponedeljek je državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc napovedal tudi novo pomoč panogi gostinstva in turizma. Za tiste, ki so lani utrpeli upad prihodkov za več kot deset odstotkov, predlagajo enkratno pomoč za zagon poslovanja. Organizatorji dogodkov bodo lahko začeli s pripravo na dogodke v drugi polovici leta. Če bo slučajno takrat treba sprejemati omejitvene ukrepe, jim bo država povrnila 80 odstotkov do takrat nastalih stroškov.

Predstavniki gostinstva in turizma so namero gospodarskega ministrstva za pomoči panogi pozdravili in dejali, da v naslednjih dneh na svojih mizah pričakujejo še konkreten predlog. 

Gostinci si želijo v celoti odprte gostilne

Gostinska panoga je zaprta že več kot osem mesecev, številni zaposleni pa so zaradi negotovih razmer že odšli v druge panoge, pa opozarjajo gostinci. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS zato zahteva takojšnje odprtje gostinske dejavnosti ter kritje izpada prometa in regresa v okviru interventnega zakona.

»Naše stališče je bilo in ostaja, da je v teh negotovih vremenskih razmerah za gostince edina rešitev, da se gostinski lokali odprejo po italijanskem modelu, torej tudi notranjost in ne zgolj terase. V panogi smo izgubili že 12 tisoč zaposlenih, številke pa se bodo še povečale, če ne ukrepamo takoj,« opozarja Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.

V kolikor zdravstvena stroke vztraja, da je strežba varna zgolj na terasah, to pomeni, da se veliko lokalov še ne bo odprlo. V sekciji sicer ne bodo nasprotovali tej možnosti, ker lahko tako vsaj delno omogočimo opravljanje dejavnosti tistim, ki se jim takšen način obratovanja izplača. Vendar pa mora država zagotoviti pomoč vsem tistim, ki pod takšnimi pogoji ne bodo mogli poslovati.

Gostinski lokali niso vir okužb

Sekcija obenem vztraja, da gostinski in nastanitveni obrati niso vir okužb in da je druženje v zasebnih prostorih in po garažah bistveno bolj tvegano, saj se ne upoštevajo nikakršni zaščitni ukrepi. V sekciji so prepričani, da bi bilo bolj smiselno in varneje odpreti vse gostinske lokale ter nastanitvene obrate, saj se morajo tam držati strogih zaščitnih ukrepov.

Obenem težko razumejo, zakaj so terase gostinskih obratov še vedno zaprte, saj  različne mednarodne raziskave kažejo, da je tveganje za okužbo s koronavirusom na prostem zanemarljivo.

Nadomestilo, nižji DDV in subvencioniran regres

V sekciji predlagajo, da se poleg ostalih že veljavnih ukrepov, ki se morajo podaljšati do konca leta 2021, sprejme nov ukrep, ki bo zagotovil sredstva za ponovni zagon v panogi gostinstva in turizma. Vsi, ki jim je bilo z odlokom prepovedano opravljati dejavnost ali so imeli bistveno zmanjšan obseg poslovanja, bi morali prejeti enkratno nadomestilo v sorazmerni višini upada prometa.

Prav tako v sekciji opozarjajo na težave tistih podjetij, ki so zaradi pogojev v razpisih ali ukrepih bili neupravičeno izključeni do posameznih pomoči. Nekateri pa bi morali zaradi nižjega upada prometa, zgolj za odstotek ali dva, državno pomoč v celoti povrniti. To pomeni, da se ponovno "kaznuje" tiste, ki so se v času epidemije trudili ohranjati stik z gosti in so poslovali v omejenem obsegu (dostava ali osebni prevzem hrane), menijo. Sprašujejo se, ali je torej za gostince bolje, da ne delajo nič in se ustavi vsa dejavnost, saj so v nasprotnem primeru kaznovani.

Zaradi likvidnostih težav podjetij naj se v interventnem zakonu predvidi tudi ukrep, ki subvencionira izplačilo regresa za leto  2020. Obenem naj se uvede znižana stopnja DDV za storitve gostinstva in turizma, in sicer najmanj do konca leta 2022. Sekcija vztraja, da mora biti pomoč namenjena vsem gostinskim in turističnim obratom, ki jim je vlada z odlokom prepovedala opravljati dejavnost.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kukukukukukuk (nepreverjen)

To pocivalsek 😂😂😂 kda se ga vsecemo vkupa ???😂😂😂

Bucikalica (nepreverjen)

Špricer pa metek, procentivalšek

smrkci (nepreverjen)

Vijrtnamska svinja se je zbudila,in začne drugače razmišljati,seveda rad bi spet šel v gostilno da bi jedel in pil sedaj pa bo odprl gostilne.

1333334 (nepreverjen)

Smrad zamazani. Pol leta je ze vse zapreto, pol leta! Zaj pa frajer sces biti ka prej naj se odpre?
Nesti vas nekan u pm!

Joiutrze (nepreverjen)

Odprite gostilne normalno nej pa samo terase pijzda van je materna ka sploj nika nega ampak se gre za diktaturo in fašizem. Vse to je nateg in prevara!

Cezar (nepreverjen)

tej gnoj je male zapro ka propradnejo, velke pa pusto ka delajo, zdaj de pa reševalca špilo ... slabšoga ministra, če njemi lejko sploj tak poven, slovenija še nej mejla ... trbelo bi ga izgnati iz države ...

fafalinko (nepreverjen)

Khm, Hojs, khm, Kustec, khm, khm.

In reply to by Cezar (nepreverjen)

mirko - mirkec (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Število okuženih narašča, število bolnikov kovid v bolnicah tudi narašča, kdo je zdaj tu nor ??? Sicer pa gostilne razen pijancev in alkoholnih odvisnikov, do sedaj nihče ni pogrešal, da so bile zaprte IN NAJ KAR OSTANEJO ZAPRTE, NISO ŽIVLJENSKO POMEMBNE RES NAJBOLJ V TEM TRENUTKU V SLOVENIJI.

..... (nepreverjen)

mirko - mirkec Tij si navadno tele.

In reply to by mirko - mirkec (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Boji se ka de virus prehitro odišo.

In reply to by mirko - mirkec (nepreverjen)

Khmmm (nepreverjen)

Pravilno!! Pa tudi kolture in kuncertof ne pogreša nihče razen drogerašof in parazitov na socijalni podpori keri nemajo nika za delati.. !!!!!

In reply to by mirko - mirkec (nepreverjen)

SLOVENIJA VUKOJEBINA (nepreverjen)

Sicer pa po trditvah levičarjev in komunistov v Sloveniji nimamo nobenega virusa zakaj bi bilo zaprto

ZivaRepa (nepreverjen)

Daj en vir za tvojo trditev.

In reply to by SLOVENIJA VUKOJEBINA (nepreverjen)

Khmmm (nepreverjen)

Prokleti rdečezvezdniki in komunajzari. Vsega so krivi ker namerno kihajo v domoljube in jim ližejo kljuke na avtih!!!

In reply to by SLOVENIJA VUKOJEBINA (nepreverjen)

JUNAPOT (nepreverjen)

Ka si prišo iz riti JJ ? Bedaček primitiven ! Še malo se repenči črnuh potem pa boste izginili iz obličja Slovenije !

In reply to by Khmmm (nepreverjen)

Ferokjpal (nepreverjen)

Turizem in gostilne vse v normalo budale jadne enin je to edini dohodek! Kje je kaj bolnice prazne samo mediji vas futrajo samo z lažmi! Vse te sodelujoče v tej prevari pred zid pa šus v glavo! Pohabljeni kriminalci!

. (nepreverjen)

Moja terasa je že en čas odprejta. Samo ka nega še sendvičov.

magyar bacsi (nepreverjen)

Buča ti je veča od največje tikve!!!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice