Foto: Bobo
Vse glasneje se omenja možnost, da bi lahko Počivalšek odstopil kot gospodarski minister in tako prinesel dodaten glas vladni koaliciji. Sam pravi, da odločitve še ni sprejel, kaj pa pravijo predstavniki gospodarstva?

V naslednjem tednu bo bržkone jasno, kakšen bo razplet na političnem prizorišču po neuspeli razrešitvi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, ki je zapustil SMC. Vladna koalicija je bila s 45 glasovi prekratka za en glas, saj sta bile med 47 glasovi oddani dve neveljavni glasovnici.

Kljub temu, da ne zmanjka govoric o tem, kdo naj bi držal figo v žepu, ali sta bila to poslanca narodnostnih manjšin, omenja se tudi vodjo poslancev DeSUS Franca Juršo, pa je gotovo nekaj.

V kolikor bi bil med poslanci tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki to funkcijo opravlja že od leta 2014, bi vladna koalicija imela dovolj glasov za razrešitev Zorčiča in naknadno imenovanje šefa poslanec NSi Jožefa Horvata za novega predsednika državnega zbora. 

Odločitve še zmeraj ni sprejel

Počivalšek je priznal, da bi bila lahko ena od rešitev političnih razmer njegova vrnitev med poslance, o tem je nato po hitrem postopku razpravljal tudi izvršni odbor stranke, a dokončne odločitve še ni.

Danes je minister ponovno tvitnil, da bo odločitev o svojem mandatu sprejel odgovorno do volivcev in do SMC ter pri tem spomnil na svojo prepričljivo izvolitev na predčasnih volitvah.

Leta 2018 je namreč prejel 2.481 glasov, kar nanese na skoraj 20 odstotkov vseh glasov. V primeru njegovega odstopa in z vrnitvijo v parlament, bi se moral posloviti Gregor Židan, ki ga je v državnem zboru nadomestil in kasneje prestopil v SD.

Kot možnost se omenja tudi, da bi Židan 'samovoljno' odstopil in bi namesto njega v parlament prišla Helena Kujundžič Lukaček, mariborska mestna svetnica, ki je bila tudi mariborska podžupanja vse do njenega letošnjega imenovanja za vršilko dolžnosti generalne direktorice Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo. 

Tudi v Pomurski gospodarski zbornici si želijo, da ostane 

Počivalšek zagotovo ni preveč naklonjen ideji, da bi precej vplivno funkcijo gospodarskega ministra, ki jo opravlja praktično od svojega prihoda v politiko, zamenjal za vlogo 'navadnega' poslanca. Polega tega je minister znan tudi po odločnem nasprotovanju zapiranja gospodarstva zaradi epidemije, nasprotoval je denimo tudi zadnjemu lockdownu, ki se izteče 12. aprila, za kar si je še dodatno zagotovil simpatije v gospodarskih krogih, kjer se je večkrat izkazal kot njihov glasni zagovornik. Proti njegovemu odhodu so se izrekli tudi v krovnih zbornicah gospodarstva, trgovine in obrtnikov.

»Delimo mnenje krovne zbornice in si želimo, da bi na resorju ostal človek iz gospodarstva, ki bi vse potrebne ukrepe izpeljal in do konca leta gospodarstvo postavil nazaj na noge. Prihaja iz naših vrst, je minister, ki nas razume in pozna naše potrebe,« pravi direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah, ki dodaja, da so z ministrom zadovoljni in si želijo, da na funkciji ostane.

Počivalšek je bil pred odhodom v politiko sicer direktor družbe Terme Olimia, za katero je država danes objavila prevzemno ponudbo.

Gre za korak do uresničitve velike želje Počivalška po Slovenskem turističnem holdingu, v katerem bi združili družbe Terme Olimia, Sava Turizem, Istrabenz Turizem, Thermana, Adria Ankaran, Hit Alpinea in turistično vejo novogoriškega Hita.

Počivalšek si je skozi leta skoval dobre odnose s predstavniki gospodarstva, tudi z direktorjem Pomurske gospodarske zbornice (FOTO: Mediaspeed).

Mandič meni, da špekulacije ne pritičejo ministru

Podobnega mnenja kot Grah je tudi predsednik Območne Obrtno-Podjetniške zbornice Murska Sobota Vlado Mandič, ki pa je nekoliko oster glede politične kuhinje v ozadju.

»Jaz se s politiko ne ukvarjam. Če se je odločil, da je gospodarski minister, naj tudi ostane. V teh razmerah, se mi zdi to neresno od politika, ki bi naj bil gospodarski minister,« meni prvi mož soboške obrtne zbornice, ki je sicer tudi precej kritičen do lockdowna, ki po njegovem mnenju to dejansko ni v pravem pomen besede. »Zaprlo se je malo gospodarstvo, izjeme pa so naredili vsepovsod drugje. Frizerski saloni, cvetličarji, avtopralnice in podobno se je zaprlo, velike trgovine in trgovci s tehničnim blagom pa funkcionirajo,« poudarja.

Vlado Mandič opozarja tudi na zmedo, ki jo povzroča nepravočasno komuniciranje vladnih odlokov: » Ne vemo, kaj nas čaka. Veliki sistemi so v veliki prednosti pred ostalimi, ampak moramo se zavedati, da malo gospodarstvo drži gor celotno gospodarstvo.«

Zahtevni časi pred gospodarstvom

Kakšna bo usoda Počivalška in tudi vladne koalicije, bo verjetno znano v prihodnjih dneh, ko se končuje tudi lockdown v državnem zboru. Če do zamenjave Zorčiča s Horvatom sploh ne bi prišlo, pa bi v NSi zagotovo zahtevali drugačno rekonstrukcijo vlade, saj so po odhodu treh poslancev SMC postali druga največja vladna stranka. 

Kdorkoli bo sedel na stolčku gospodarskega ministra, pa bo imel v prihodnosti še veliko dela. Nejasna epidemiološka slika namreč še naprej prestavlja čas, ko bo gospodarstvo lahko končno zadihalo s polnimi pljuči. V pripravi naj bi bil tudi že deveti protikoronski paket, ki bo pomagal predvsem sektorju gostinstva in turizma.
 

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
^~~~~ (nepreverjen)

Pomurski kmetovge napišite ,kaj je Počivalšek naredil ,dobrega za vas ? Ajd ,da vas slišimo .

Pika Poka (nepreverjen)

Počivalšek ni mogel narediti nič dobrega, niti nič slabega za slovenske (torej tudi pomurske) kmete, saj je on minister za gospodarstvo. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa je dr. Jože Podgoršek. Treba se je najprej malo podučiti, preden se piše komentar.

In reply to by ^~~~~ (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Počivalšek je neotesani primitivec, touvaj pa kriminalec. Pomursko gospodarstvo torej zagovarja neotesanoga primitivca, touvaja pa kriminalca. Aja, pod pojmon "pomursko gospodarstvo" verjetno mislite razne koudile pa podlunške. Vörvlen ka podlunški pa koudile zagovarjajo lopova, samo pozablate, ka smo "pomursko gospodarstvo" tüdi delavci, šteri pe rejsan ne zagovarjamo toga lopova.

Saraaa (nepreverjen)

Potem bo pa boljše, da zdajšnja vlada odstopi in novo vlado sestavijo rogovci (lmš, sab, levica, SD) in nam bodo oni vladali.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

tuncika

Počivalšek je eden najboljših politikov Slovenije v zgodovini z zelo enostavno "Zdravo kmečko pametjo" (deloholik z logiko). Gospod z veliko začetnico.

Janimali (nepreverjen)

Tunika, pod nujno menjaj zdravila

In reply to by tuncika

..... (nepreverjen)

Toga lopova podpejrate vej ste pa nej normalni. Zdaj se samo obrača kak njemi paše vij butalci pa nasejdate.

tuncika

Počivalšek je eden najboljših politikov Slovenije v zgodovini z zelo enostavno "Zdravo kmečko pametjo" (deloholik z logiko). Gospod z veliko začetnico.

1 (nepreverjen)

tuncika Nej čudo ka tak delajo z nami da mamo takšne kak si tij. Počivalšek je notorični pokvarjeni lažnivec keromi je mesto na Dobi nej pa na ministrskon stouci.

In reply to by tuncika

tuncika

1 (enkica) Poiskušaj mi našteti vsaj tri laži Počivalška (Počivalška ne JJ-a) primerne za kazenski pregon, ki bi ga naj odpeljale na Dob in argumentiraj.
Ti si en pokvarjeni levuhar, delomrznež in človek brez pameti in logike. Serjem zato, ker serjem, samo da je moj tošlin pun.

..... (nepreverjen)

Prvi je že ka je lago ka so nikomi nej naprej plačali za medicinsko opremo tou j eveč krat poudaro, samo na enon soočenji je zlago bar 5 krat ka nemo naštevo. Ka se pa tijče ka san ge delomrznež san v penziji pa nej z 20 lejtami delovne dobe pa lipou odin delat ,ka se pa tijče politike san nej za lejve nej za desne pa nej za sredinske ka so si pokvarjeni. Tou pa ka si mi pravo ka san delomrznež pa lenuhar mi lejko v obraz povejš samo povej ge se dobijva.

In reply to by tuncika

Blablablablabl… (nepreverjen)

Vse lejvo, desno in sredinsko banda. Raspiti pa naj decurina gor pride. Slabše nemre biti. Tej so se izobraževali in so bolj razgledani kak pa tej ka so pred 40 lejtami v šolo hodili pa nika nej bilo na Pc vsi pol pismeni tak ka tou je realno stanje. Ne vej si soka iz avtomata ven spustit ka se toga nej bilo.

..... (nepreverjen)

Blablablablabl Točno tak da vijdin Juršo kak štej mi je se božno, menje od poupismenosti nej poupismeni.

In reply to by Blablablablabl… (nepreverjen)

Blablablablabl… (nepreverjen)

Taka je na žalost resnica ali pa nej resnica.. Svet je sou naprej, zdaj se je malo stavilo zaradi pandemije de pa šlo dale slej ko prej. Kak iščejo različna cepiva tak ostali strokovnjaki delajo na svojih področjih te mo pa ponovno v zaostanki ker smo vse usmerili v covid.

V..tor (nepreverjen)

Odlično, Tunčika, presenečaš me s svojim zdravim razmišljanjem!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice