Vlada je na večerni dopisni seji sprostila obratovanje trgovin in storitvenih dejavnosti, a ob pogoju negativnih testov zaposlenih in ponekod tudi potrošnikov.

Kot po napovedih, je vlada sprostila obratovanje prodajaln in določenih storitvenih dejavnosti po včerajšnji razpravi s predstavniki gospodarstva. Vlada je tako danes sprejela nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. 

Odlok med drugim prinaša odprtje trgovskih lokalov do 400 kvadratnih metrov pod pogojem negativnih izvidov testa na covid-19 zaposlenih, za določene dejavnosti pa bo potreben negativen test tudi za potrošnike.

Testi bodo obvezni tudi za zaposlene v živilskih trgovinah

Dejavnosti, ki lahko obratujejo brez predhodnega testiranja so še naprej:

 • Lekarne, bencinski servisi,
 • Finančne, geodetske storitve, individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve,
 • Pošta, dostavne službe, osebni prevzem blaga ali hrane (razen alkohola), dimnikarske storitve (pod pogojem, da izvajajo storitev sami ali še z največ eno osebo)
 • Gradbena dela v nenaseljenih objektih
 • Trafike in kioske, frizerski saloni ter medicinske pedikure in manikure,
 • Čistilnice in čistilni servisi,
 • Premične stojnice (za prodajo kmetijskih proizvodov in pridelkov)
 • Servisne delavnice ki opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, popravila koles) in druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Že odprte dejavnosti, ki od 12. februarja potrebujejo negativen test za zaposlene:

 • prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji,
 • prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,
 • kmetijske prodajalne,
 • specializirane prodajalne z otroškim programom,
 • tržnice

Nove dejavnosti, ki potrebujejo test za zaposlene (od 9. februarja oziroma od 6. februarja, če zaposleni že imajo negativni izvid testa)

 • prodajalne s povrišno do 400 kvadratnih metrov, ne glede na vrsto blaga
 • druge servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže

Zaposleni, ki izvajajo tovrstno ponudbo in prodajo blaga in storitev, morajo enkrat tedensko opraviti testiranje na prisotnost kovida po HAT ali PCR metodi. Odlok določa, da si izvajalci morajo sami zagotoviti oziroma organizirati testiranje.

Za koriščenje teh storitev se bodo morali testirati tudi potrošniki

Nove dejavnosti, ki potrebujejo test za zaposlene in potrošnike (od 9. februarja oziroma od 6. februarja, če zaposleni že imajo negativni izvid testa)

 • storitve nepremičninskega posredovanja,
 • storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov, medicinske pedikure in medicinske manikure (kot na primer kozmetične dejavnosti, pedikura, dejavnosti salonov za nego telesa),
 • individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice), 
 • storitve salonov za nego živali.

Potrošniki morajo ponudniku storitve predložiti negativni izvid testa, ki ni starejši od 24 ur.

 

 

Trgovski centri se lahko odprejo

Državna sekretarka Ajda Cuderman je poudarila, da je še zmeraj v veljavi pravilo ene osebe na 30 kvadratnih metrov površine v zaprtih prostorih oziroma ene osebe, če je prostor manjši od 30 kvadratnih metrov.

Ob tem se upoštevana kvadratura odloča na posamično trgovino, kar pomeni, da so lahko odpri trgovski centri, v njih pa tiste prodajalne, ki imajo kvadraturo do 400 kvadratnih metrov.

 

 

 

Komentarji (14)

Ninjaaa (ni preverjeno)

Bravo deleč smo prišli 👏👏👏 ovčice lepo si dajte ka do van saki teden tou v nos rivali👏👏👏 zaj gda prijde vo ka do vam tan odzadaj jemali te de najboukše👏👏👏 malo te okusite. Či te meli žmaj te je vse ok👍

uuaay (ni preverjeno)

znas ka je najnovejse - v cike so skrili mikrocope. tak ka kda vleces cik v sebe potegnes cip keri se ti te zasadi v pluca. in iz toga cipa te cez cas se razvije rak! cista resnica - to je postal eden bosanski doktor na facebooki! pa celo je pravo ka de o ton naredo video na youtube tak ka te znas ka je 2000% resan!!

In reply to by Ninjaaa (ni preverjeno)

Eden in edini (ni preverjeno)

Lepo v vrstoooooo ovceeee pasniki so odprtiiiii,,,,daj pusesajte temu jansi in ostali bandi levi ali desni,,,,posesajte njim vse do zadnje kapljice potem pa takoj kar 10x na cepljenje da bo ziher.pljunem na vsakega ki misli da jw to normalno bogme pljuuunemnnn...mra z to vlado janso in kacin in beovic in nevem kaj

khmmg (ni preverjeno)

tebi se praf iz pisanja vidi na si komaj preguro OS skos srednje trgovske so te pa tak pustele samo zato ka se te resijo

In reply to by Eden in edini (ni preverjeno)

Eden in edini (ni preverjeno)

Ti tele ode delat k mene pa te boa vido kaksno izobrazbo sto ma pa sto ka ma

In reply to by khmmg (ni preverjeno)

Shreek (ni preverjeno)

Mas tij ja.. Hahaha

In reply to by Eden in edini (ni preverjeno)

Opaa.a (ni preverjeno)

Jebe se janezi za betek, glavno ka se kasejra prek testov keri so že itak posredno obvezni.

Vir.... (ni preverjeno)

KAKŠNO VESELJE ZA OBLETNICO PREŠERNOVE SMRTI, NEVEM KEREGA SE BOMO RAJŠI SPOMINJALI.

reseter (ni preverjeno)

8.februar... praznujemo dan smrti Franceta Prešerna
6.februar... od letos naprej praznujemo kot dan smrti svobode in zdrave pameti

hodoshki (ni preverjeno)

narod večnih nergačev in jamračev. Zapiranje: buhu, diktatura, plandemija, smrt gospodarstva. Odpiranje pod pogoji: buhu, diktatura, plandemija, smrt gospodarstva.

. (ni preverjeno)

Akcija pri nakupu nad 30 eur, test gratis.

Suyykess (ni preverjeno)

VSE TO JE ČISTA PREVARA PRC TEST NA LAŽIMA ISTO KOT PODKUPLJENI MEDIJI DA ŠIRIJO LAŽI SAMO ZA ODSTREL STE GNOJI SMRDEČI BREZ MORALE A VAS NI SRAM DA SODELUJETE V TEJ PREVARI UPAM DA IMATE NOČNE MORE VSAKI DAN!
https://www.facebook.com/101017414921399/videos/431242101359368/

Zgodovinski (ni preverjeno)

Sepravi če psa pelaš k frizeri nuca stranka in izvajalec test, če pa ideš ka tvojo glavo vred zeme frizer pa nej trbej nikomi nika. Logično.

Radenskiustas (ni preverjeno)

Kda do F16?

Starejše novice