Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v uradnem listu objavilo nov javni razpis za 1100 mest v domovih za starejše.

Zaradi povečanih potreb po domskem varstvu starejših je ministrstvo od nastopa ministra Janeza Cigler Kralja pospešilo aktivnosti za zagotovitev dodatnih kapacitet v domovih za starejše. 

Denarja bo na pretek

Marca letos so bile z odločbo podeljene koncesije za 1285 novih mest za uporabnike storitev institucionalnega varstva v domovih za starejše za celotno območje Slovenije, v proračunih za letošnje in prihodnje leto je ministrstvo zagotovilo 30 milijonov evrov za investicije v domove za starejše, zagotovljenih je 93 milijonov evrov nepovratnih namenskih sredstev za večjo kakovost bivanja starejših. 

Načrtovana so tudi sredstva v višini 59 milijonov evrov za izgradnjo 850 dodatnih mest v domovih za starejše v okviru Načrta za okrevanje in odpornost. 

Prijavili bodo morda še več postelj

Spomnimo, na marčevski razpis se je prijavilo 21 domov za starejše, od tega dva iz Pomurja. Med tem, ko so v Zavodu Karitas za Dom Danijela Halasa v Veliki Polani bili uspešni in so tako pridobili koncesijo za 16 dodatnih postelj, pa 21 dodatnih postelj ni uspelo pridobiti Domu Kuzma.

Njihova vloga je bila namreč izločena kot nepopolna, saj niso predložili bančne garancije.

Kot nam je potrdila direktorica Melita Ficko, pa bodo zdaj poskušali znova. Tako bodo zagotovo podali prijavo za 21 postelj, morda pa tudi za 12 dodatnih.

To so razpisni pogoji

Na javni razpis se sicer lahko prijavijo pravne ali fizične osebe, ki v skladu z določbo 7. člena Pravilnika o koncesijah na področju socialnega varstva izpolnjujejo v razpisu navedene pogoje. Ponudniki morajo svojo ponudbo na javni razpis predložiti koncedentu osebno ali priporočeno po pošti do 1. 10. 2020. Krajevno območje ni zamejeno, koncesije se razpisujejo za območje Republike Slovenije.

Kriteriji in merila pri izbiri ponudnikov za podelitev koncesije so pokritosti potreb po upravnih enotah, lokacija objekta, kakovost predloženega programa izvajanja storitev, izdano pravnomočno gradbeno dovoljenja za objekt v katerem se bo izvajala koncesija ter cena storitve.

Koncesija se mora začeti izvajati do 31. 12. 2023 in se bo podelila za določen čas za obdobje 40 let, z možnostjo podaljšanja. Več o razpisu pa v uradnem listu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice