Poslanec NSi Jožef Horvat s poslansko pobudo zaradi vabila konzularne pisarne madžarskega veleposlaništva v Lendavi.

Praznovanje Dneva narodne povezanosti, ki ga je 3. junija priredila konzularna pisarna Republike Madžarske v Lendavi, še vedno buri duhove. Javnost je zbodlo v oči vabilo na dogodek, na katerem je sporni zemljevid naše vzhodne sosede, ki propagira tako imenovano veliko Madžarsko. Ta zemljevid namreč samovoljno prišteva še velik del slovenskega Prekmurja.

Po mnenju Horvata nedopustno ravnanje

Na sporno vabilo se je odzval tudi pomurski poslanec iz vrst NSi Jožef Horvat, sicer predsednik državnozborskega odbora za zunanjo politiko. Pripetljaj je označil za nedopustno ravnanje s strani madžarske konzularne pisarne v Lendavi, Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, Madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Moravske Toplice in Slovenske reformatorske krščanske cerkve. Na zunanjega ministra Karla Erjavca in na notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar je zato že naslovil poslansko pobudo.

Po njegovem mnenju gre za dejanje, ki »nima mesta v demokratični Evropi,« a v isti sapi pozdravlja dobre odnose in verjame, da dejanja ne podpira madžarska politika.

Madžarsko veleposlaništvo: »Ne gre za prepovedan simbol«

Medtem se je na očitke odzvalo tudi madžarsko veleposlaništvo v Ljubljani. Kot so sporočili, so o zadevi seznanjeni in da ne gre za prepovedan simbol: »Zemljevid, ki je viden na vabilu, ni prepovedan simbol in ga ni mogoče šteti za znak neke določene stranke. Podoba prikazuje zgodovinski zemljevid izpred leta 1920, ki ga je mogoče najti v številnih zgodovinskih atlasih. Organizatorji prireditve, vabilo katerih je bilo objavljeno na Facebook strani, so v preteklih letih sicer uporabili drugačno grafično rešitev.«

So pa v veleposlaništvu priznali da »gre za občutljivost na to vprašanje, kar je v prihodnje smiselno upoštevati in uporabiti grafično rešitev, ki ne bo povzročila podobnih nesporazumov.«

Preberite še: Skrajni madžarski desničarji hočejo del Prekmurja

Komentarji (13)

Vipko
buldog

Zadnja pojsnitev madžarskega veleposlaništva mi je všeč... daje mi upanje, da na oni strani ni vse totalno fašistoidno. Tudi na naši strani ne manjka latentnih idiotskih nacionalistov, ki sebe proglašajo za "zavedne Slovence!" Moje mnenje: dajmo madžarski manjšini vse pravice. In še več: če kaj pogrešajo, naj povedo! O vsem se je mogoče zmeniti in v končni fazi udejaniti. Nikoli pa ne bom pristal na klice k sovraštvu; tukaj živimo na meji slovenskega nacionalnega ozemlja in v sosednji vasi so moji prijatelji, ki govorijo madžarski in so do konca pošteni ljudje. Nikoli tudi nisem pripravljen "podariti svojega življenja na oltar domovine"....če samo citiram nacionalistična sranja iz nedavne zgodovine naših južnih bratov... ali bognedaj življenja mojih otrok. Rajši vzamem orožje v svoje roke in ga uperim proti tistim, ki se ne morejo zmeniti.... verjamem pa, da to nikoli ne bo potrebno. Na obeh strani politične meje je pameti dovolj, upam.

Landini

Kaj bi jim pa še dal??????????????????????????????????????? Poglej slovenske in madžarske vasi na Goričkem, pa potem komentiraj kdo kaj potrebuje. Nehaj s tem.

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Ti mi razloži v čem je razlika v pogledu na "slovenske" in "madžarske" vasi. Povej mi eno konkretno prednost bivanja v Središču in mi razloži, zakaj se ljudje od tam odseljujejo. In še nekaj te prosim: ne govori mi, da naj neham. Ti nimaš nobene pravice, da meni govoriš, da naj neham. Ali drugače: nehaj ti!

In reply to by Landini

vasilij (ni preverjeno)

Či bi nemški konzuli objavlali "zgodovinske zemljevide" tretjoga rajha pa nacistične simbole bi mediji znoreli.. Al či pa to delajo vogri, pa je vseeno še nekak sprejemljivo lekar, čigli se ide za isto stvar - promoveranje okupacije drugih narodov

Lllklkj (ni preverjeno)

SLOVENISTAN IN SLOVENISTANEC @ buldog!!!

nej_kranjec_nej_hun (ni preverjeno)

Vof, se gor vižigate, tüj Horvat, namesto ka bi tak kak zna lepo v našon güči bivši poslanec zdaj varaški svetnik na odprejtij placja güčati,raje govori.
Vejpa poglednite malo istorijo. Tü smo zacugnejni bili pod orsakom nekda, pa smo ostali pod otađbinof prle, in do zdaj pod našof lűbof mačehof. Razlike nega. Nekda fevdalci, te nekaj tovarnarof pa uvoženo uradništvo, te rdeči direktorčiki, zdaj eden ali dva tajkuneka. Tej so edini tü profitejrali.
Edina razlika je bila ta, ka se je pod kronof dopuščalo v našon domačon guči, tuj kaj pisati in tiskati. Da so pa Kranjci prišli za školnike in nižje uradnike, sledi z avreolof rdeče zvezdjočke, te se je naš güč opusto - prej preveč papinski. Zacugnjeni pa smo dale ostali. Tak papinci kak lujtrovi.
Za nas je edina rešitev direkten protektorat od kakšne malo boukše židovske ameri firme.Soros odi!! Prej pa ka ma tüj of od đabuke pejnez za dve Grčiji.

Najboukše ka se kar na kickstarter denemo, prečrtamo sv, hu in uvedemo pk..

الشهادة (ni preverjeno)

Kjer se dva prepirata, tretji dobiček ima.

الله أكبر سلوفينيا سوف يسقط ومعهم كل ثقافتك. لا يهم، ما هي اللغة التي يتكلم، الإسلام سوف تهيمن. سوف ترى، أن لديك أي مستقبل. الله أكبر.

suunce (ni preverjeno)

»Simbol ni prepovedan«, pa tudi priključitev k madžarski kroni ne , ne vem kaj se tako dolgo čaka ,južek pač mora malo lajati , drugače bodo na njega pozabili ,

Zaskrbljen (ni preverjeno)

Nacionalizam gor ali doj to kar dela del madžarske manjšine s temi znaki je nedopustno. Naj to idejo Orbani pa jobiki delat. Lejko se merno odselijo, nišče jim ne brani če de jim tan boukše. Pa ka mo si na jasnem v slo dobita manjšini več pejnez nazaj kak jih vplačajo, dočim pa ostali slo kraji cca 80% od vplačila preko davkov. Neven kelko točno samo mislin ka okrog 150%. Tude tisti njihov medij manjšinski njin mis sponzoreramo. Uni pa se veselo dale norca delajo z nas.

Marduk

Lani sva bila s kolegom, nekje spomladi na Balatoni
V oci me je zbodel plakat s taistim zemljevidom.Pred Trianonska Madzarska z bejznolsko batinof na sredini. Se je slo za neksi koncert... Sem bil pa ta vikend na taljanski strani v Platischis/Platisca in se kot ponavadi v obmejnih krajih ustavil na pokopaliscu in kot ponavadi z zanimanjem prebiral priimke. Nasi&njihovi&mesani. Vse isto konec koncev. Se pogovarjal z enim od domacinom Furlancem in sva prisla do zakljucka, da se zgodovina ponavlja. Se ena velka kriza pa bomo v riti/v vojni. Sto de profitiral? Tisti keri ze tak majo pune riti. Siromasni narod do nahujskali, ka de se za piskavo zemljo in drobiz sau klat. "Brati brate" bojo klali. Zakoj do dali svoje brate in sinove in ocete in morebiti se zenske zraven? Ka se bojo debeli prasci v zavetju se bole zamastili?! Ite v rit!

black sabbath (ni preverjeno)

Lendavčani znajo povedati, ka je vabilo pripravila pomurska madžarska skupnost z Ferencem Horvathom na čelu, ki pa je, vidi vraga, tudi podžupan Lendave. Pa šče tou: Franc Horvath kak profesionalni predsednik Madžarof v Sloveniji dobiva cirka 2000 evrov neto plače, pa šče od župana Balažeka tisočaka, ka je PODŽUPAN OBČINE LENDAVE. Tou je lipo, nej? Če ne bi meli riti na glavi, bi lendavski svetniki že zaj morali zahtevati od Balažeka, ka Horvatha takoj odstavi! Inačik de ga Balažek moral braniti naslednja 3 leta, ali kak...

sloven_san (ni preverjeno)

@Marduk končno nešče ka prejk svojega prsta vidi. Bravo. Najprle za cintore pa tüj ovači pokopane pa ta v grabe zmetane. Toü je prvo. Na citori se vidi kakšno lüdstvo živi naokrog. Če maš tan še kakšen spomenik bluzi, pa kakšo grabo z čontami telko boukše.
Prekmurci se tüj delimo bole na cuzeke, tej so z markastoga, pa te pa na ešpereše, tej so bole lujtrovi. In so v glavnon okrog sobote napiknjeni. Spozanš jih takka se tu pa tan šteri na papinski toren z balonon obesi. Vmes sicer še puno sega novodobnoga. Gnjesden se tou tak ne vidi, trbej pa eno tri pokolenja rukverc poglednoti, pa se včasi zna koma što spadne.
To je važno razmiti. Med cuzekami pa ešpereši je velko razlika. Skoz ištorijo se vidi ka so ešperepi se skoraj sikdar gospodari vlekli cuj. Trnok radi so ogrski güčali. (Vendi so si pravili) Tak so bole otmeni bili. Da je grof prišo so na cesto leteli samo ka so lejko jonapot vrezali.
Zdaj da je zvezdjočka tü doma, pa se v Lublano odi pa tan pred nižišimi uradnik špota. Sran jih he güča. Tak ka so si tüj z veseljon prišleka za župana zvolili. Samo ka se kakšna službica v uradništvi ne zgibi. Sami pa se med sebof preveč ne štimajo. Cuzeki pa kak cuzeki, nikdar z njij kaj nede. Sikdar do k jaslin cuj privezani. Da razne zapitoše pa zakockance vidiš, te slabo prime. Markojcan tak drugo ne ostane, ka same verstvo gor držijo, če tüj sama nej zapita ali pa lajdrasta.
Vojne kak praviš sicer nede. Telko dale smo. Mo pa zacugnjenii dale ostali, med seuf nemo dike najšli, rajši mo okrog letali ednok v Lublano, te pa v Pešto.
Mij san svoj vert nikdar nemo. Za tou se moreš med seuf štimati.

3xl prekmurec (ni preverjeno)

suunce pravi ka joško laja mogoče ali ge so pa te naši drugi prekmurski posranci ka se mišče ne oglasi naj jih bo v rit sran nej v rit v zabito glavou tak se bojojo tej par momgolskij glasov za naslednje volijtve al ka jes jih nerazmin. Kak je že nešče napijsau premalo enotni smo prekmurci oudali bi se za skši piškav drek te pa manjšine majo prevelko moč v lendavi so že tak al tak opravili z prekmurci .Joško če tou čitaš pa probaj najti še kakšega lajaša ka de s teuf "lajau" ka te mongolon tak nemreš nikaj dopovedati ka trbej na njij LAJATI !

Starejše novice