Podeljena so bila najuglednejša priznanja na področju menedžmenta v državi.

Združenje Manager že od leta 1991 podeljuje priznanja vodilnim vodjem podjetij za izjemne poslovne dosežke v podjetjih, ki jih vodijo, gre pa za eno najprestižnejših priznanj na področju menedžmenta v slovenskem prostoru. 

Kdo je »naj menedžer«?

Upravni odbor Združenja Manager je za menedžerja leta izbral Blaža Brodnjaka, predsednika uprave NLB, in Sabino Sobočan, generalno direktorico družbe Varis Lendava. Priznanji sta prejela v četrtek, 29. septembra, na osrednjem menedžerskem dogodku leta Managerski kongres 2022, ki se je odvijal v Portorožu.

Blaž Brodnjak, univerzitetni diplomirani ekonomist, se je NLB pridružil leta 2012 kot član uprave, čez štiri leta pa postal njen predsednik. Ob prevzemu vodstvenega položaja je imel jasno začrtane cilje: prestrukturirati družbo in jo znova usmeriti k strankam.

Sledila je izjemna preobrazba – na vseh šestih trgih, na katerih NLB deluje, je med top tremi bankami. Pod Brodnjakovo taktirko so izboljšali poslovne rezultate in zadovoljstvo zaposlenih; slednji svojega predsednika opisujejo kot zaupanja vredno osebo z visokimi etičnimi standardi. Prav tako je zagovornik družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja ter velik podpornik športa.

Priznanje tudi direktorici lendavskega družinskega podjetja

Menedžerka leta 2022 pa je postala tudi »domačinka« Sabina Sobočan, magistrica ekonomskih znanosti, ki je direktorica družbe Varis Lendava. Družinskemu podjetju, ki se ukvarja s proizvodnjo gotovih kopalnic, se je pridružila leta 2013, vodenje pa je prevzela dve leti kasneje. Že takrat jo je pri vodenju spremljalo načelo, katerega se poslužuje še danes: »Ne da se ne obstaja. Da se!«

Sledenje temu prepričanju je družinsko podjetje Varis uvrstilo med vodilne evropske proizvajalce gotovih kopalnic – do zdaj so jih proizvedli že več kot 100.000. Podjetje kar 95 odstotkov svojih prihodkov ustvari na tujih trgih, največ v Nemčiji. Vse bolj se usmerja k zelenim rešitvam in je med drugim razvilo okolju prijazen 'zeleni beton'. Sobočan stavi na vključujoče vodenje, zaposleni pa jo opisujejo kot odločno in vztrajno pri doseganju ciljev.

Odlični poslovni rezultati

Podjetje se je v svoji 45-letni zgodovini izkazalo ne samo s proizvodnjo kopalnic, temveč tudi z razvojem in proizvodnjo skate parkov in pump trackov. Odkar je Sobočan prevzela vodenje družbe, so se čisti prihodki povečali za 2,5-krat in konec lanskega leta znašali 31,9 milijona evrov. Čisti dobiček je desetkrat višji in znaša 6,3 milijona evrov. Zaradi hitre rasti so na novo zastavili poslovne procese, intenzivno pa delajo tudi na digitalizaciji poslovnih procesov na vseh ravneh.

»Da se!«

Odgovornost, kreativnost, korektnost, ambicioznost in kakovost so vrednote, ki jih danes v podjetju živi 243 zaposlenih. Njihove plače so za 35 odstotkov višje od povprečja panoge. 

Lansko leto so se uvrstili med superfinaliste velikih podjetij po izboru v projektu Zlata nit (projekt, ki je namenjen izboru najboljšega zaposlovalca v Sloveniji), tri leta zapored pa so bili prejemniki priznanja starejšim prijazno podjetje. Raznolikost na vseh nivojih, primerno okolje in multikulturnost so v genskem zapisu podjetja, za omenjeno pa so leta 2015 prvi prejeli priznanje vključi.vse.

Ker nadarjenost ne pozna ne let ne spola, opažajo, da jim zastavljena vizija prinaša številne prednosti, prednjačita pa predvsem raznolikost idej ter širše razumevanje potreb trgov in poslovnih partnerjev.

Varisova akademija svoj uspeh snuje na podlagi razvoja kompetenc zaposlenih, vse pomembnejšo vlogo pa ima tudi mentorstvo. 

Predanost trajnostnemu vodenju

Sabina Sobočan v podjetju združuje pravo mero odločnosti in vztrajnosti pri doseganju ciljev ter ustvarja kulturo, kjer se spodbuja izražanje mnenj, predlogov in idej. Njena želja po učenju in izpopolnjevanju izvira iz potrebe po nenehnih izboljšavah, zato na vseh nivojih goji visoka pričakovanja. 

Ker je podpornica družbene odgovornosti, v Varisu pri pokroviteljstvu in donacijah dajejo prednost tistim projektom, v katerih sodelujejo njihovi zaposleni. Največji delež namenjajo zdravju, izobraževanju, okolju, športu in odpravljanju revščine. Vsako leto podprejo letovanje otrok v Baški, večletna partnerstva pa imajo sklenjena z mnogimi ustanovami in društvi. 

Izvozna usmerjenost

Varis Lendava se uvršča med vodilne evropske proizvajalce gotovih kopalnic. Njihovi kupci so najprestižnejši hotelirji, kot so Sheraton, Hilton in Holiday Inn, Intercity, Novotel in drugi. Glavni izvozni trg je Nemčija, kjer imajo 15-odsotni tržni delež, ki jim prinaša od 70 do 90 odstotkov vseh prihodkov. Prepoznani so kot uveljavljen dobavitelj, ki zagotavlja kakovost.

Vse bolj trajnostno usmerjena znamka

V podjetju so razvili okolju prijazen, lahek samozgoščevalni beton, za katerega so leta 2016 prejeli nagrado za inovacijo

Imajo tudi lastno elektrarno, s katero 100-odstotno pokrivajo lastne potrebe po električni energiji.

Pridružili so se družini ambasadorjev slovenskega gospodarstva; naziv jim je podelila javna agencija Spirit Slovenija za trajnostne, inovativne in pametne rešitve, s katerimi bodo lahko pripomogli k večji prepoznavnosti Slovenije ter k promociji stabilnega in naprednega poslovnega okolja.

Povabilo francoskega predsednika Macrona

Sabina Sobočan se zaveda pomembnosti posredovanja svojega znanja v širše družbeno okolje, zato je aktivna v številnih organizacijah; med drugim je članica upravnega odbora Zbornice za gradbeništvo in gradbene materiale, članica predsedstva in upravnega odbora Pomurske gospodarske zbornice, članica Združenja Manager in upravnega odbora Sekcije managerk ter članica Kluba slovenskih podjetnikov

Za svojo vnemo je bila Sobočan nagrajena letos marca, ko je iz Francije prejela visoko priznanje: izbrana je bila med 21 voditeljic, ki jih je v okviru predsedovanja Svetu Evropske unije francoski predsednik Emmanuel Macron osmega marca povabil v Elizejsko palačo k podpisu deklaracije za uravnoteženost spolov

Maja 2022 je prejela tudi nagrado primus, nagrado za komunikacijsko odličnost menedžerjev in menedžerk, s katero je bila prvič nagrajena menedžerka. 

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nadangel (nepreverjen)

Zahvala tudi gospodu Kettlerju kot ustanovitelju podjetja in ideji.

debeli fuknjenec (nepreverjen)

GeBiTudiMelTaksnoFejstDirektorcoNadMenof.

In reply to by Nadangel (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Le bi jaz imela tako velike in lepe prsi
bi tri leta od veselja skakala v luft
Tal pa sem kot kaka pofukana limona

In reply to by debeli fuknjenec (nepreverjen)

Yuio0 (nepreverjen)

ODPOVED: Štirje policisti naj bi v zameno za podkupnino tujce spuščali v državo na mejnem prehodu Gruškovje. Imena najdete na spletu.

Polana pišta (nepreverjen)

Tito Joška ji je nej čestital 😅😂🤣🤮.

ZAPOSLENI (nepreverjen)

Ja sam plače so za kurac delovne razmere za kurac za te pare naj ona prikne se malo v proizvodnji pa da vidimo

Ajd ne seri (nepreverjen)

Boli njih kurac ka se tij mislis, vazno ka njin delas.

In reply to by ZAPOSLENI (nepreverjen)

ZAPOSLENI (nepreverjen)

Ah za to bando pa ziher ne delam

In reply to by Ajd ne seri (nepreverjen)

Harkalit (nepreverjen)

pol se ji noht zlomi, pa od švicanja ji pride dol puder

In reply to by ZAPOSLENI (nepreverjen)

Varstroj (nepreverjen)

Vi to resno? 2 prispevka en za drugim z isto vsebino? Svašta.....

čarni vrag (nepreverjen)

Upravni odbor Združenja Manager je za menedžerja leta izbral Blaža Brodnjaka, predsednika uprave NLB,

No vidite kak to ide. Brodnjak je spravo NLB v sanacijo, ki nas je koštala milijardo in pol. Zdaj ka se je malo pozabilo je pa manager leta.

Lukčev Mesec (nepreverjen)

Spoštovana gospa Sabina , ČESTITKE ❗👍🍾🥂🎆
Plače so za 35% višje, kot drugje v panogi. 👍
No, gospodje, dama vam je dala zgled !

Mironjek (nepreverjen)

pa ja valda ne verjameš, joj naivnež

In reply to by Lukčev Mesec (nepreverjen)

tiho sten (nepreverjen)

ne na glas, hitro prideta Lukec pa ovi hepan, ka bi rad bil predsednik Slo, pa grejo plače na pol,
manadžere pa z bajoneti sterajo v Müro ;-)))

In reply to by Lukčev Mesec (nepreverjen)

Yukuszy (nepreverjen)

ko prevzameš z mučkarijo podjetje, to ni družinsko podjetje. družnsko je, ko iz nič in s svojim premoženjem ustvariš nekaj. jao kak lažejo ti ljudje! naj pogledajo kake obupne plače so, pa kakšna je klima podjetja, da so vsi pod stresom in na bolniških te kolikokrat se znajde na sodišču kot obtoženec. in nehjate s tem izrazom manager, itak je to iz angl, za to obstaja tudi slovenska beseda, sicer pa je obična direktorica, nič drugega. edino ona misli da je bog

vikoder (nepreverjen)

mali bogovi ,je to je bila lopovscina stoletja

In reply to by Yukuszy (nepreverjen)

Fürdo szoba (nepreverjen)

Koszonom szépen Kettler úr, élyen a Varis.

sikimatan (nepreverjen)

da bi jim potres vse odnesel. ali poplava ipd.

administrator (nepreverjen)

makaron vse nategne kar mu na drevo ne pobegne

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice